Enyhén erősödött a forint - várható-e hétfőn kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. július 16. 15:39

A forint/euró kurzus a tegnapi záróértéke közelében nyitott, majd a délelőtti órákban kisebb forinterősödés következett. A kurzus a kereskedés során jellemzően a 250-es szint közelében ingadozott. Az állampapírok másodpiacán szerény hozamelmozdulás következett be.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a délelőtti kisebb forinterősödést követően a nap során jellemzően a 250-es szint közelében ingadozott az euróval szemben, a legutóbbi kötések a 250-250.30 Ft/euró közötti sávban ingadoztak, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -10.4%-os eltérést jelent a sávközéptől. A forinterősödés mögött főként a lengyel zloty dollárral, illetve euróval szembeni számottevő erősödése húzódhat meg.

Az állampapírok másodpiacán szerény mértékben mozdultak el a hozamok (1-3 bp), a legnagyobb elmozdulás az 1 éves lejáraton következett be, amelynél 3 bázisponttal 10.97%-ra mérséklődött a referenciaszint.

Az Államadósság Kezelő Központ jövő héten a 2007/G államkötvényből 50 milliárd forintnyit, a 2020/A államkötvényből pedig 15 milliárd forintnyit tervez kibocsátani.


A Monetáris Tanács hétfői ülését megelőzően a piac kissé megosztott a kamatcsökkentés lehetőségét illetően. Egyesek véleménye szerint a forint relatíve erősebb árfolyama, a júniusi vártnak megfelelő (7.5%-os) inflációs adat - mely egyben azt is jelzi, hogy az infláció növekedési pályája májusban feltehetően már elérte idei csúcsát -, továbbá a külkereskedelmi mérleg kedvező májusi hiánya - mely az egyensúlyi folyamatok szempontjából fontos adat - együttesen lehetővé tennének egy jelzésértékű 25 bp-os vágást.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A három hónapos diszkont-kincstárjegy mai kereskedés során kialakult hozama (1 bp-tal 11.34%-ra csökkent) ugyanakkor azt jelzi, hogy a piac "másik része" szerint a jegybank feltehetően várni fog még a kamatcsökkentéssel, melynek főbb okaként a költségvetési folyamatokban mutatkozó jelentős bizonytalanság emelhető ki. A tegnapi júniusi államháztartási adatok alapján az éves deficitterv 88%-a már teljesült, míg a júliusra várt hiánnyal már 95%-ra emelkedne a "teljesítési arány"".

A Tanács a piac többsége szerint feltehetően megvárja az inflációs kockázatok csökkenésére utaló első kedvező adatokat (pl. a dezinflációs pálya egyértelmű beindulását, illetve a költségvetés idei második féléves lefutására vonatkozó első adatokat), és így az első kamatcsökkentések az őszi hónapokra várhatók.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?