-3 °C Budapest

Enyhén erősödött a forint - várható-e hétfőn kamatcsökkentés?

Pénzcentrum
2004. július 16. 15:39

A forint/euró kurzus a tegnapi záróértéke közelében nyitott, majd a délelőtti órákban kisebb forinterősödés következett. A kurzus a kereskedés során jellemzően a 250-es szint közelében ingadozott. Az állampapírok másodpiacán szerény hozamelmozdulás következett be.

eurhufcomp
eurhufcomp
A forint a délelőtti kisebb forinterősödést követően a nap során jellemzően a 250-es szint közelében ingadozott az euróval szemben, a legutóbbi kötések a 250-250.30 Ft/euró közötti sávban ingadoztak, mely az intervenciós sáv erősebb oldalán mintegy -10.4%-os eltérést jelent a sávközéptől. A forinterősödés mögött főként a lengyel zloty dollárral, illetve euróval szembeni számottevő erősödése húzódhat meg.

Az állampapírok másodpiacán szerény mértékben mozdultak el a hozamok (1-3 bp), a legnagyobb elmozdulás az 1 éves lejáraton következett be, amelynél 3 bázisponttal 10.97%-ra mérséklődött a referenciaszint.

Az Államadósság Kezelő Központ jövő héten a 2007/G államkötvényből 50 milliárd forintnyit, a 2020/A államkötvényből pedig 15 milliárd forintnyit tervez kibocsátani.


A Monetáris Tanács hétfői ülését megelőzően a piac kissé megosztott a kamatcsökkentés lehetőségét illetően. Egyesek véleménye szerint a forint relatíve erősebb árfolyama, a júniusi vártnak megfelelő (7.5%-os) inflációs adat - mely egyben azt is jelzi, hogy az infláció növekedési pályája májusban feltehetően már elérte idei csúcsát -, továbbá a külkereskedelmi mérleg kedvező májusi hiánya - mely az egyensúlyi folyamatok szempontjából fontos adat - együttesen lehetővé tennének egy jelzésértékű 25 bp-os vágást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A három hónapos diszkont-kincstárjegy mai kereskedés során kialakult hozama (1 bp-tal 11.34%-ra csökkent) ugyanakkor azt jelzi, hogy a piac "másik része" szerint a jegybank feltehetően várni fog még a kamatcsökkentéssel, melynek főbb okaként a költségvetési folyamatokban mutatkozó jelentős bizonytalanság emelhető ki. A tegnapi júniusi államháztartási adatok alapján az éves deficitterv 88%-a már teljesült, míg a júliusra várt hiánnyal már 95%-ra emelkedne a "teljesítési arány"".

A Tanács a piac többsége szerint feltehetően megvárja az inflációs kockázatok csökkenésére utaló első kedvező adatokat (pl. a dezinflációs pálya egyértelmű beindulását, illetve a költségvetés idei második féléves lefutására vonatkozó első adatokat), és így az első kamatcsökkentések az őszi hónapokra várhatók.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm