MNB logisztikai központ: presztízsberuházás épül 10 milliárdból?

Pénzcentrum
2004. július 6. 09:15

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága legújabb jelentésében ismét kifogásolja, hogy két évtized alatt sem térülne meg az MNB új logisztikai központjának építése. Az MNB 10 milliárd forintot szán az új központ megépítésére - olvasható a mai Népszabadságban. Szakértők szerint az MNB-nek jóval olcsóbb megoldása is lenne.

A jegybank felügyelőbizottság legújabb jelentése - mely az MNB tavaly június és idén júniusa közötti működését vizsgálja - ismét kifogásolta az új logisztikai központ tervét. A jegybank igazgatósága tavaly nyáron annak ellenére hagyta jóvá a fejlesztést, hogy a felügyelőbizottsága már egy évvel korábban szót emelt ellene.

A soroksári új logisztikai központ létesítésére az MNB elsősorban az euró majdani bevezetése miatt lát szükséget. Egy ilyen intézménnyel hatékonyan lehetne biztosítani az értéktároláshoz, a készpénzforgalomhoz kapcsolódó különböző feladatokat.

Szakértők már a múlt évi igazgatósági ülésen - amikor elfogadásra került a beruházás - felvetették, hogy a központ maradhatna az MNB valamelyik központi épületében, ami bár magasabb üzemeltetési, ugyankkor jóval alacsonyabb beruházási költséget jelentene. A készpénzkezelés feladatait az Állami Pénzverő, vagy az MNB valamelyik területi igazgatósága is el tudná látni, a tárolásban pedig - nyugat-európai példa alapján - a kereskedelmi bankok is részt vehetnének, azaz így fölösleges az új raktárkapacitások kiépítése.

A soroksári beruházás a tavalyi számítások szerint legfeljebb a 24. évben térülne meg, az igazgatóság mégis a központ megépítése mellett tette le a voksát. Bár azt szakmai körökben sem vitatják, hogy a soroksári beruházás jobb körülményeket teremtene, ugyanakkor a költségvetési takarékoskodás időszakában felmerül a kérdés, hogy az új logisztikai központ építése nem tekinthető-e inkább presztízsberuházásnak?

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43