-2 °C Budapest

MNB logisztikai központ: presztízsberuházás épül 10 milliárdból?

Pénzcentrum
2004. július 6. 09:15

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága legújabb jelentésében ismét kifogásolja, hogy két évtized alatt sem térülne meg az MNB új logisztikai központjának építése. Az MNB 10 milliárd forintot szán az új központ megépítésére - olvasható a mai Népszabadságban. Szakértők szerint az MNB-nek jóval olcsóbb megoldása is lenne.

A jegybank felügyelőbizottság legújabb jelentése - mely az MNB tavaly június és idén júniusa közötti működését vizsgálja - ismét kifogásolta az új logisztikai központ tervét. A jegybank igazgatósága tavaly nyáron annak ellenére hagyta jóvá a fejlesztést, hogy a felügyelőbizottsága már egy évvel korábban szót emelt ellene.

A soroksári új logisztikai központ létesítésére az MNB elsősorban az euró majdani bevezetése miatt lát szükséget. Egy ilyen intézménnyel hatékonyan lehetne biztosítani az értéktároláshoz, a készpénzforgalomhoz kapcsolódó különböző feladatokat.

Szakértők már a múlt évi igazgatósági ülésen - amikor elfogadásra került a beruházás - felvetették, hogy a központ maradhatna az MNB valamelyik központi épületében, ami bár magasabb üzemeltetési, ugyankkor jóval alacsonyabb beruházási költséget jelentene. A készpénzkezelés feladatait az Állami Pénzverő, vagy az MNB valamelyik területi igazgatósága is el tudná látni, a tárolásban pedig - nyugat-európai példa alapján - a kereskedelmi bankok is részt vehetnének, azaz így fölösleges az új raktárkapacitások kiépítése.

A soroksári beruházás a tavalyi számítások szerint legfeljebb a 24. évben térülne meg, az igazgatóság mégis a központ megépítése mellett tette le a voksát. Bár azt szakmai körökben sem vitatják, hogy a soroksári beruházás jobb körülményeket teremtene, ugyanakkor a költségvetési takarékoskodás időszakában felmerül a kérdés, hogy az új logisztikai központ építése nem tekinthető-e inkább presztízsberuházásnak?

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.08 01:16
GREAT RESIGNATION The COVID-19 pandemic was a time of change for the way people worked, and million...
laskainelli  |  2023.12.07 17:10
A hűtlenség egy döntés, amit a hűtlen fél hoz meg, számára észszerűnek tűnő indokra támaszkodva. A k...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm