24 °C Budapest

Euró bevezetés: az út, nem a dátum a fontos

Pénzcentrum
2004. május 13. 10:06

A kormány ma jelenti be döntését arról, hogy milyen céldátumot tart célszerűnek a közös európai fizetőeszköz bevezetéséhez. Az eddig hivatalosnak tekintett 2008-as dátum már hosszabb idő óta egyre inkább nem tűnt hitelesnek, mivel a szakértők és a piac is későbbi csatlakozást tartott elfogadhatónak.

2004 elején a kormány is felismerte, hogy felülvizsgáltra szorul a korábban még elérhetőnek hitt 2008-as bevezetési időpont. Abban a legtöbb szakértő és a gazdaságpolitikai döntéshozók is egyetértenek, hogy bár a leghamarabbi euró-bevezetés lenne a leghasznosabb hazánk számára, de a 2008-as bevezetés túlzott áldozatokat követelne. A legutóbbi nyilatkozatokat figyelembe véve ma várhatóan 2009-es, vagy 2010-es céldátum kerül bejelentésre. Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn az Érdekegyeztető Tanács ülését követően jelezte: személy szerint a későbbi, azaz a 2010-es csatlakozást látja célszerűbbnek, de a "végső szót" a kormány mondja ki.

A Világgazdaság számos gazdasági szakembert, vezetőt kérdezett meg az euró bevezetéséről. A nyilatkozatokból egyértelműen kitűnik, hogy a megkérdezettek szerint nem elsősorban a dátum a fontos, hanem a bevezetéshez vezető út, azaz a felkészülési idő alatti lépések és azok hatásai. Az alábbiakban néhány, a kérdés megítélésében irányadó véleményt emelünk ki.

Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója és a Joint Venture szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy alapjában véve a "minél korábbi bevezetés lenne a leghasznosabb, de a realitásokból kell kiindulni". A nagyvállalati vezető a 2008-as eddigi céldátummal kapcsolatban elmondta, hogy nem célszerű a gazdasági növekedés esélyeit eljátszani a gyors euró-zóna csatlakozás érdekében. Sugár Andráshoz hasonlóan (T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója és a befektetési és versenyképességi tanács társelnöke) Mosonyi is sokkal inkább az infrastrukturális reformokra, a versenyképesség növelésére, az oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi beruházások fontosságára helyezné a hangsúlyt, mint a túl korai euró-bevezetésre.

Sugár András annak a reményének adott hangot, hogy az EU 15 régi tagállamai tekintettel lesznek arra, hogy a most csatlakozottaknak a szigorú kritériumok teljesítéséhez évtizedes lemaradásokat kell behozniuk. Utalt arra is, hogy több nagy régi tagállam sem tudja teljesíteni az államháztartási hiányra vonatkozó feltételt, ezért véleménye szerint "Magyarország számára a feltételeket akkor tekinthetjük jónak, ha azok nagyobb teljesítményre ösztönzik az országot".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint az euró-csatlakozásról csak akkor érdemes beszélni, ha a magyar gazdaságnak már sikerült tartós növekedési pályára állnia, de ez véleménye szerint a közeljövőben még nem következhet be. Mind a bevezetés időpontjához, mind pedig a belépési középárfolyam kérdésében véleménye szerint széles körű társadalmi egyetértésre van szükség.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.27 08:03
Katalin Laczkó postjában találtam ezt a 3 éleseszüen azonosított szimptómát, aminél érdemes gondolko...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM