32 °C Budapest

Euró bevezetés: az út, nem a dátum a fontos

Pénzcentrum
2004. május 13. 10:06

A kormány ma jelenti be döntését arról, hogy milyen céldátumot tart célszerűnek a közös európai fizetőeszköz bevezetéséhez. Az eddig hivatalosnak tekintett 2008-as dátum már hosszabb idő óta egyre inkább nem tűnt hitelesnek, mivel a szakértők és a piac is későbbi csatlakozást tartott elfogadhatónak.

2004 elején a kormány is felismerte, hogy felülvizsgáltra szorul a korábban még elérhetőnek hitt 2008-as bevezetési időpont. Abban a legtöbb szakértő és a gazdaságpolitikai döntéshozók is egyetértenek, hogy bár a leghamarabbi euró-bevezetés lenne a leghasznosabb hazánk számára, de a 2008-as bevezetés túlzott áldozatokat követelne. A legutóbbi nyilatkozatokat figyelembe véve ma várhatóan 2009-es, vagy 2010-es céldátum kerül bejelentésre. Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn az Érdekegyeztető Tanács ülését követően jelezte: személy szerint a későbbi, azaz a 2010-es csatlakozást látja célszerűbbnek, de a "végső szót" a kormány mondja ki.

A Világgazdaság számos gazdasági szakembert, vezetőt kérdezett meg az euró bevezetéséről. A nyilatkozatokból egyértelműen kitűnik, hogy a megkérdezettek szerint nem elsősorban a dátum a fontos, hanem a bevezetéshez vezető út, azaz a felkészülési idő alatti lépések és azok hatásai. Az alábbiakban néhány, a kérdés megítélésében irányadó véleményt emelünk ki.

Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója és a Joint Venture szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy alapjában véve a "minél korábbi bevezetés lenne a leghasznosabb, de a realitásokból kell kiindulni". A nagyvállalati vezető a 2008-as eddigi céldátummal kapcsolatban elmondta, hogy nem célszerű a gazdasági növekedés esélyeit eljátszani a gyors euró-zóna csatlakozás érdekében. Sugár Andráshoz hasonlóan (T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója és a befektetési és versenyképességi tanács társelnöke) Mosonyi is sokkal inkább az infrastrukturális reformokra, a versenyképesség növelésére, az oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi beruházások fontosságára helyezné a hangsúlyt, mint a túl korai euró-bevezetésre.

Sugár András annak a reményének adott hangot, hogy az EU 15 régi tagállamai tekintettel lesznek arra, hogy a most csatlakozottaknak a szigorú kritériumok teljesítéséhez évtizedes lemaradásokat kell behozniuk. Utalt arra is, hogy több nagy régi tagállam sem tudja teljesíteni az államháztartási hiányra vonatkozó feltételt, ezért véleménye szerint "Magyarország számára a feltételeket akkor tekinthetjük jónak, ha azok nagyobb teljesítményre ösztönzik az országot".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint az euró-csatlakozásról csak akkor érdemes beszélni, ha a magyar gazdaságnak már sikerült tartós növekedési pályára állnia, de ez véleménye szerint a közeljövőben még nem következhet be. Mind a bevezetés időpontjához, mind pedig a belépési középárfolyam kérdésében véleménye szerint széles körű társadalmi egyetértésre van szükség.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?