27 °C Budapest

Euró bevezetés: az út, nem a dátum a fontos

Pénzcentrum
2004. május 13. 10:06

A kormány ma jelenti be döntését arról, hogy milyen céldátumot tart célszerűnek a közös európai fizetőeszköz bevezetéséhez. Az eddig hivatalosnak tekintett 2008-as dátum már hosszabb idő óta egyre inkább nem tűnt hitelesnek, mivel a szakértők és a piac is későbbi csatlakozást tartott elfogadhatónak.

2004 elején a kormány is felismerte, hogy felülvizsgáltra szorul a korábban még elérhetőnek hitt 2008-as bevezetési időpont. Abban a legtöbb szakértő és a gazdaságpolitikai döntéshozók is egyetértenek, hogy bár a leghamarabbi euró-bevezetés lenne a leghasznosabb hazánk számára, de a 2008-as bevezetés túlzott áldozatokat követelne. A legutóbbi nyilatkozatokat figyelembe véve ma várhatóan 2009-es, vagy 2010-es céldátum kerül bejelentésre. Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn az Érdekegyeztető Tanács ülését követően jelezte: személy szerint a későbbi, azaz a 2010-es csatlakozást látja célszerűbbnek, de a "végső szót" a kormány mondja ki.

A Világgazdaság számos gazdasági szakembert, vezetőt kérdezett meg az euró bevezetéséről. A nyilatkozatokból egyértelműen kitűnik, hogy a megkérdezettek szerint nem elsősorban a dátum a fontos, hanem a bevezetéshez vezető út, azaz a felkészülési idő alatti lépések és azok hatásai. Az alábbiakban néhány, a kérdés megítélésében irányadó véleményt emelünk ki.

Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója és a Joint Venture szövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy alapjában véve a "minél korábbi bevezetés lenne a leghasznosabb, de a realitásokból kell kiindulni". A nagyvállalati vezető a 2008-as eddigi céldátummal kapcsolatban elmondta, hogy nem célszerű a gazdasági növekedés esélyeit eljátszani a gyors euró-zóna csatlakozás érdekében. Sugár Andráshoz hasonlóan (T-Mobile Magyarország Rt. vezérigazgatója és a befektetési és versenyképességi tanács társelnöke) Mosonyi is sokkal inkább az infrastrukturális reformokra, a versenyképesség növelésére, az oktatási, egészségügyi és környezetvédelmi beruházások fontosságára helyezné a hangsúlyt, mint a túl korai euró-bevezetésre.

Sugár András annak a reményének adott hangot, hogy az EU 15 régi tagállamai tekintettel lesznek arra, hogy a most csatlakozottaknak a szigorú kritériumok teljesítéséhez évtizedes lemaradásokat kell behozniuk. Utalt arra is, hogy több nagy régi tagállam sem tudja teljesíteni az államháztartási hiányra vonatkozó feltételt, ezért véleménye szerint "Magyarország számára a feltételeket akkor tekinthetjük jónak, ha azok nagyobb teljesítményre ösztönzik az országot".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke szerint az euró-csatlakozásról csak akkor érdemes beszélni, ha a magyar gazdaságnak már sikerült tartós növekedési pályára állnia, de ez véleménye szerint a közeljövőben még nem következhet be. Mind a bevezetés időpontjához, mind pedig a belépési középárfolyam kérdésében véleménye szerint széles körű társadalmi egyetértésre van szükség.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?