Nem is egykulcsos az egykulcsos SZJA? - Úgyis elveszünk a jogszabályok dzsungelében...

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:53

Az elmúlt időszakban egyre többet lehetett hallani arról, hogy a Szlovákia példájára hazánkban is bevezetésre kerülne az egykulcsos SZJA az elkövetkező években. A jelenleg ezt a rendszert alkalmazó országok példájából azonban az derül ki, hogy egyáltalán nincs szó "tiszta" egykulcsos adórendszerről, s ez a szisztéma nem feltétlenül jár együtt az egyszerűbb adószabályokkal és adózással sem.Az adó című lap bemutatta azon 4 ország személyi jövedelem adó rendszerének főbb vonásait, melyek egy kulcsos rendszert alkalmaznak. Ezen országok rendszereinek a főbb jellemzőit -a teljesség igénye nélkül - az alábbi táblázat foglalja össze:


A fenti táblázat érzékelteti, hogy egyetlen országban sem valósul meg teljesen az egykulcsos SZJA , mely elviekben azt jelentené, hogy egyáltalán nincsenek kedvezmények, s minden jövedelem egyazon kulccsal adózik. Ennek óriási előnye abban állna, hogy nem kellene adóbevallást készíteni, hiszen a kifizető minden esetben levonná az adóelőleget, mely nem térne el a tényleges adótól.

Ez az előny azonban teljes egészében megszűnik azzal, hogy bizonyos kedvezmények épülnek be a rendszerekbe, s maga az egykulcsos jelző is kérdésessé válik például Izland esetében , ahol az "egykulcsos" SZJA gyakorlatilag 3 kulcsos szisztémát takar (0%, 25.75%, 32.75%).

Minthogy ezeknek a rendszereknek az esetében több kedvezmény is beépül a jogszabályokba, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy sokkal egyszerűbbek lennének a törvények, és az adózás rendszere.

Sokkal inkább elgondolkoztató az, hogy mennyiben tekinthető társadalmilag igazságosnak a lineáris adóztatás - szemben a jelenleg Magyarországon is érvényben lévő sávosan progresszív adókulcsokkal. Az kétségtelen, hogy a jelenlegi magyar adórendszert sokan nem tartják igazságosnak - s talán senki sem tartja egyszerűnek. Az egykulcsos SZJA-t azonban talán még ennél is többen tekinthetik majd a "gazdagabbaknak kedvező"-nek, hiszen a jövedelem növekedésével nem jár együtt az adókulcs emelkedése. Kivéve persze, ha a törvényalkotók nem iktatnának be az izlandihoz hasonló plusz kulcsot egy bizonyos jövedelem szint felett, ebben az esetben azonban már tényleg csak marketing fogás lenne az egykulcsos SZJA emlegetése (lásd Izland esetét).

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?