-2 °C Budapest

Nem is egykulcsos az egykulcsos SZJA? - Úgyis elveszünk a jogszabályok dzsungelében...

Pénzcentrum
2004. április 20. 08:53

Az elmúlt időszakban egyre többet lehetett hallani arról, hogy a Szlovákia példájára hazánkban is bevezetésre kerülne az egykulcsos SZJA az elkövetkező években. A jelenleg ezt a rendszert alkalmazó országok példájából azonban az derül ki, hogy egyáltalán nincs szó "tiszta" egykulcsos adórendszerről, s ez a szisztéma nem feltétlenül jár együtt az egyszerűbb adószabályokkal és adózással sem.Az adó című lap bemutatta azon 4 ország személyi jövedelem adó rendszerének főbb vonásait, melyek egy kulcsos rendszert alkalmaznak. Ezen országok rendszereinek a főbb jellemzőit -a teljesség igénye nélkül - az alábbi táblázat foglalja össze:


A fenti táblázat érzékelteti, hogy egyetlen országban sem valósul meg teljesen az egykulcsos SZJA , mely elviekben azt jelentené, hogy egyáltalán nincsenek kedvezmények, s minden jövedelem egyazon kulccsal adózik. Ennek óriási előnye abban állna, hogy nem kellene adóbevallást készíteni, hiszen a kifizető minden esetben levonná az adóelőleget, mely nem térne el a tényleges adótól.

Ez az előny azonban teljes egészében megszűnik azzal, hogy bizonyos kedvezmények épülnek be a rendszerekbe, s maga az egykulcsos jelző is kérdésessé válik például Izland esetében , ahol az "egykulcsos" SZJA gyakorlatilag 3 kulcsos szisztémát takar (0%, 25.75%, 32.75%).

Minthogy ezeknek a rendszereknek az esetében több kedvezmény is beépül a jogszabályokba, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy sokkal egyszerűbbek lennének a törvények, és az adózás rendszere.

Sokkal inkább elgondolkoztató az, hogy mennyiben tekinthető társadalmilag igazságosnak a lineáris adóztatás - szemben a jelenleg Magyarországon is érvényben lévő sávosan progresszív adókulcsokkal. Az kétségtelen, hogy a jelenlegi magyar adórendszert sokan nem tartják igazságosnak - s talán senki sem tartja egyszerűnek. Az egykulcsos SZJA-t azonban talán még ennél is többen tekinthetik majd a "gazdagabbaknak kedvező"-nek, hiszen a jövedelem növekedésével nem jár együtt az adókulcs emelkedése. Kivéve persze, ha a törvényalkotók nem iktatnának be az izlandihoz hasonló plusz kulcsot egy bizonyos jövedelem szint felett, ebben az esetben azonban már tényleg csak marketing fogás lenne az egykulcsos SZJA emlegetése (lásd Izland esetét).

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm