EU-csatlakozás - esély vagy veszély?

Pénzcentrum
2004. április 20. 10:03

Az EU-csatlakozás előtt pár nappal minden belépő állam kinyilvánított vágya kell, hogy legyen az ír-példa megismétlése - írja az Economist. A jövendő tagállamok nem csupán a füstmentes ír pubok és a kelta zene kapcsán irigykedhetnek, mára ugyanis Írország kétségkívül a legfényesebb bizonyítékul szolgál arra, hogy az EU-tagság gazdagságot hozhat. Írország, 1973-as belépésekor, mindössze az EU átlag 62%-át kitevő egy főre eső GDP-vel rendelkezett, mely 2002-re 121%-ra bővült. Az eredmények kapcsán Pat Cox, az Európa Parlament ír elnöke elmondta, hogy "az EU tagság Írországot egy stagnáló, visszafejlődő és súlyos lemaradásokkal küszködő brit területből egy modern és felvirágzó európai országgá változtatta."

Mindez korántsem jelenti azt, hogy a csatlakozás küszöbén álló országok vezetőinek ölbe tett kézzel kellene várnia a belépésre, mondván utána már minden jön magától. Az EU tagság önmagában nem hoz gazdagságot és jólétet, de ügyesen felhasználva lehetőséget teremthet mindezek eléréséhez. Vehetjük ellenpéldaként Görögországot, melynek egy főre jutó GDP-je az unió átlagának 64%-át tette ki az 1981-es belépéskor, és a szám 2002-re is mindössze 70%-ra emelkedett. Még Írországban is váratott magára a csoda egy ideig: még 1987-ben is, a belépés után csaknem 15 esztendővel, a munkanélküliségi ráta még mindig kétszámjegyűre rúgott, tömeges kivándorlás és a GDP 120%-a feletti államadósság jellemezte az országot. Az ír vezetés azonban felismerte, hogy az adók és az állam gazdasági szerepének mérséklésével kihasználhatók a belépés által nyert piaci hozzáférésből fakadó előnyök és az idegentőke-beáramlás (FDI).

1998-ra az amerikai multinacionális társaságok az ír export 70%-át adták, jelezve a kedvező irányú elmozdulást. Az egykor legmagasabb, 40% feletti társasági adókulcs mára mindössze 12.5%-os, az állam GDP-ből való részesedése pedig 33%-ra csökkent a '80-as évekbeli 54%-ról. A már említett munkanélküliség is visszaszorult, napjainkban a ráta 5% alatti értéket mutat.

Általánosan elmondható, hogy az ír leckét megfogadták a leendő tagállamok, amelyekben az alacsony, egykulcsos társasági adó és a gazdasági életből kivonult kormányzat már rendelkezésre áll a várva-várt fellendüléshez. A sort Észtország vezette, az egykulcsos társasági adó 1990-es évek közepén történő bevezetésével. Mostanra Lengyelország, Magyarország és Litvánia is 20% alatti társasági adókulccsal rendelkezik. Szlovákia bevezette az egységes 19%-os kulcsot a társasági és a személyi jövedelemadó területén is. Ha mindezt összevetjük az alapvető oktatás elfogadható színvonalával és a viszonylag alacsony bérekkel (Szlovákiában például 20%-kal alacsonyabbak a munkabérek, mint Ausztriában), nem nehéz rájönni: az új tagországok igen vonzó befektetési lehetőséget nyújthatnak.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 26. vasárnap
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
Hősök napja
Május 26.
Szentháromság
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 25. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm