8 °C Budapest

Milyen lehetőségeket rejt a HSIP és a CFA oklevél?

Pénzcentrum
2004. április 19. 08:55

A szakmai tudás védjegyének számító, külföldön már megbecsült, hazánkban pedig egyre inkább előtérbe kerülő CFA-programról, a sikeres vizsgákat követő lehetőségekről beszélgetett a portfolio.hu Préda Istvánnal, a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületének elnökével (Hungarian Society of Investment Professionals, HSIP, www.hsip.hu), valamint a Magánbankár Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatójával és Büti Krisztina HSIP elnökségi taggal, akik maguk is megszerezték a CFA oklevelet.





portfolio.hu: Milyen szálon kötődik a Befektetési Szakértők Magyarországi Egyesületéhez a CFA-program?

Büti Krisztina: A HSIP a világszerte elismert AIMR (Association for Investment Management and Research, AIMR,www.aimr.org) magyarországi tagszervezeteként jött létre 2000-ben. A 117 országban 68 ezer taggal működő AIMR a befektetési és pénzügyi szakértők legnagyobb, nonprofit nemzetközi egyesülete, célja színvonalas továbbképzés biztosítása, valamint egységes etikai normák megalkotása és alkalmazása. Ennek érdekében az AIMR dolgozta ki a nemzetközileg elfogadott Okleveles Befektetési Szakértő (CFA, Chartered Financial Analyst) diploma megszerzésére irányuló háromszintű vizsga tematikáját és tananyagát, a befektetési szakértők etikai kódexét és a portfóliók teljesítményét egységesen értékelő és bemutató irányelveket (GIPS).

A CFA okleveles, illetve a vizsgákat jelenleg teljesítő pénzügyi szakemberekből álló HSIP tagsága meghaladja a 100 főt, így az Egyesület a hazai pénzügyi élet figyelemre méltó szereplőjévé vált, mely jól együttműködik a szakma más szervezeteivel, például a Bamosz-szal és a HVCA-val.

A HSIP, mint az AIMR majd minden helyi szervezete, aktívan részt kíván venni a helyi és EU jogszabályalkotási folyamatban, a társadalom széles rétegei számára is hasznosítva így tagjainak szakmai tudását és tapasztalatát. A portfóliók teljesítményét egységesen értékelő és bemutató irányelvek, a Global Investment Performance Standards fordítása Európában az elsők között készült el a HSIP közreműködésével. Az Egyesület szabályozási munkacsoportját a hazai pénzügyi szektor különböző területein sokéves tapasztalatot szerzett, többségében CFA diplomával rendelkező szakemberek alkotják.

portfolio.hu: Mennyire hasznosítható napjainkban a CFA oklevél?

Préda István: A CFA oklevelet az egész világon az egyik legmagasabb szintű pénzügyi tudást és tapasztalatot tanúsító diplomaként ismerik el. Az oklevél megszerzése lényegesen megkönnyíti az elhelyezkedést vagyonkezelőknél, befektetési alapkezelőknél, pénzügyi tanácsadó cégeknél, biztosítóknál, brókercégeknél és bankok treasury, kockázatkezelői üzletágában.


A tőkepiaci szakértő minősítés előfeltételei között szereplő diploma legfontosabb előnye a megszerzett átfogó tudás, amely térképként működik a globálisan elérhető befektetési eszközök univerzuma és a portfóliók világában. Az a szakmai tudás, amelyet ezen ismeretek készségszintű elsajátítása hoz magával, magabiztos tájékozódást és a kreativitás lehetőségét hordozza, így versenyelőnyt jelent - főleg egy olyan szűk piacon, mint amilyen Magyarország.

Büti Krisztina: A hazánkban is egyre elismertebb CFA oklevelet külföldön még inkább megbecsülik: tulajdonosának belépési lehetőséget biztosít a legnagyobb európai - londoni, zürichi, frankfurti - pénzügyi központokba, az Egyesült Államokban a legelismertebb befektetési szakmai diplomának számít, Hongkongban és Szingapúrban pedig szinte nélkülözhetetlen.





portfolio.hu: Mit érdemes tudni a vizsgáról?

Büti Krisztina: A befektetési szakmába tartozó, ambiciózus fiatalok jellemzően kihívásnak és életük fontos állomásának tekintik a CFA diplomát, közülük Magyarországon évről évre 15-20 fő veszi sikerrel az akadályt.

Az oklevél megszerzésének feltétele három, a pénzügy teljes területét felölelő (vállalati pénzügyek, számvitel, kvantitatív módszerek, részvények, hiteleszközök és derivatívák elemzése, portfóliókezelés, vagyonkezelői teljesítménymérés, etikai normák) vizsga letétele, valamint három éves szakmai tapasztalat. Az etika hangsúlyozott terület mind a vizsgán, mind az egyesület berkein belül. (Figyelemre méltó, hogy a tavaly kirobbant hatalmas elemzői botrány egyetlen személyt sem érintett az AIMR 70,000 tagja közül.)

A jelentkezők az egyre nehezedő nehezebb vizsgákat a világ számos városában - így Budapesten is - minden év júniusában tehetik le (a nagy pénzügyi központokban decemberben is lehet vizsgázni). A részvételi díj egyszeri 250 dolláros regisztrációs díjból és vizsgánként 350 dolláros vizsgadíjból áll.

Préda István: A kérdések összeállítói tudományos kutatások felhasználásával tudatosan ügyelnek arra, hogy az eredmények hűen tükrüzzék a tudásbeli különségeket: a vizsgakérdések kulturális határokon keresztülnyúlóan objektívak, ugyanakkor megfelelő szórást biztosítanak.

Az első szint anyagának számonkérése teljes mértékben feleletválasztós tesztekre épül, amelyek javítása automatizáltan, számítógéppel történik, a második és harmadik vizsgán előforduló szöveges kifejtést igénylő feladatokat pedig mintegy ezer, már végzett CFA-diplomás oktató közreműködésével központilag, az amerikai Charlottsville-ben (Virginia államban) javítják ki.

Július-augusztusban az első, augusztus-szeptember tájékán pedig a második-harmadik vizsga eredményei válnak ismertté, az ünnepélyes diplomaátadásra neves pénzügyi személyek részvételével (korábban Simor András, John F.D. Barrass) novemberben kerül sor.

A tagdíjfizetés mellett a végzettnek aláírásával évenként meg kell erősítenie, hogy továbbra is betartja az etikai normákat.

portfolio.hu: Hogyan segíti az Egyesület a felkészülést?

Préda István: Az etikai kódex népszerűsítése, a törvény- és jogszabálytervezetek véleményezése, valamint tagjaink karrierjének előmozdítását segítő álláshirdető szolgáltatásunk mellett az Egyesület egyik legfontosabb célja a CFA vizsgára történő felkészülés elősegítése.

Azt szeretnénk, ha az Egyesület keretén belül egy szakmai műhely jönne létre, állandóan bővülő tagsággal, amely ablakot nyitva a nemzetközi befektetési életre elősegíti a későbbi szakmai mobilitást. Ennek jegyében évente 5-15 CFA ösztöndíjat adunk át tehetséges, fiatal szakembereknek. Ösztöndíjasaink és tagjaink az Egyesület könyvtárából díjmentesen kölcsönözhetnek ki tankönyveket, amely jelentős könnyebbség, hiszen egyes vizsgák teljes tananyagának beszerzése 300-500 dollárba kerül.

Az Egyesület továbbá együttműködik a CEU Business School-lal a CFA I. szintű vizsgára felkészítő tanfolyam szervezésében.

portfolio.hu: Miről szól ez a tanfolyam?

Büti Krisztina: Mivel a CFA tananyag felöleli az elismert gyakorlati szakemberek javaslatai alapján folyamatosan aktualizált pénzügyi ismeretek legszélesebb körét, ezért az angolszász egyetemi oktatásban is egyre népszerűbbé válik.

Világszerte már mintegy 70 egyetem építette be tananyagába a CFA oktatás különböző moduljait, hiszen egy pénzügyi vezető számára az inkább vezetői képzettségekre hangsúlyt helyező MBA és a pénzügyi-befektetési szakmai programnak számító CFA kombinációja sokak szerint a lehető legjobb választás.

Hozzájuk csatlakozik a CEU Graduate School of Business (www.gsb.ceu.hu), amikor idén is kurzust szervez azon első szintre jelentkezőknek, akik a távtanulás során önállóan megszerzett ismereteiket szeretnék megszilárdítani. A tanfolyam a legfontosabb ismeretek összefoglalásán túl a feladatok gyakorlására és a vizsgatechnika elsajátítására helyezve a hangsúlyt jelentős mértékben javítja a jelöltek esélyeit.

A tanfolyam április 26. és május 28. között kerül megtartásra, részvételi díja 80.000 Ft. Az összeg magába foglalja a felkészülést segítő tankönyvek példafeladatainak megoldásait tartalmazó jegyzetek biztosítását.

portfolio.hu: Érdemes-e egyéb rendezvényeket is látogatniuk a vizsga előtt állóknak?

Préda István: Hagyománnyá vált, hogy a júniusi CFA vizsgát követően a HSIP éves közgyűlésével egybekötött fogadást rendezünk, amelynek célja, hogy a még tagsági viszonnyal nem rendelkezők betekintést nyerjenek az Egyesület életébe, kapcsolatokat teremtsenek.

Évek óta nagy sikerrel zajlik nem Egyesületi tagok számára is látogatható, havi rendszerességgel (általában minden hónap harmadik szerdáján vagy csütörtökén) megrendezésre kerülő előadássorozatunk, amely elsősorban a szakmai továbbképzésben kíván segítséget nyújtani. Az előadásokon elsősorban a befektetéselemzők érdeklődésére számot tartó témák kerülnek terítékre, úgymint a pénzügyi szférát meghatározó jogszabályi környezet változásával kapcsolatos fejlemények részletes ismertetése, makrogazdasági előrejelzések összevetése, valamint különböző befektetési eszközök piacainak elemzése. Ezen túl az AIMR-ral való együttműködés keretében egyesületünk évente egy-két alkalommal olyan külföldi vendégelőadókat is meghív, akik munkássága egy adott területen kiemelkedő.

Havi rendszerességgel (jellemzően minden hónap első szerdáján) tartjuk az ún. Webcast sorozat előadásait, amely neves európai vagy amerikai szakértők levetített prezentációit tartalmazza.

Alkalmanként konferenciákat és szemináriumokat is szervezünk hazai és nemzetközi befektetési szakemberek számára, amely lehetővé teszi egy-egy aktuális befektetési téma mélyebb, részletesebb megismertetését. Érdemes időről-időre figyelemmel kisérni egyesületünk a közelmúltban megújult www.hsip.hu címen található honlapját.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm