20 °C Budapest

TEBÉSZ levél a BRAU-nak

Pénzcentrum
2004. április 8. 23:43

Tisztelt Cím! A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége /TEBÉSZ/ - mint az az Önök számára már 2003. évben történt osztalékfizetés óta köztudott -, 1 db részvény erejéig tulajdonos a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt-ben (Brau Hungária Rt.). Ezen részvényesi minőségét igazolta továbbá a 2003. december 9-én az igazgatóság elnöke felé írt, és a Társaság által 2003. 12.10-én átvett levélhez csatolt tulajdonosi igazolással is. A TEBÉSZ részvényesi státusáról továbbá hitelt érdemlően értesültek Önök az Amstel Rt. képviselője felöl is, amikor egyes cégvezetők a TEBÉSZ-PSZÁF per részleteiről tárgyalt. Ezért a TEBÉSZ fennálló részvényesi minőségét értelmetlennek tartja Önök felé többször igazolni.

A TEBÉSZ tehát, mint a Brau Hungária Rt. részvényese a Gt. 27. § (2) bekezdése alapján a következő kérdésekben kér írásos, részletekbe menő tájékoztatást, illetve a társaság irataiba való betekintést. Mivel folyamatosan érzékelhető, hogy a társaság vezetőinek jogi felkészültsége rendkívül alacsony (hibás részvénykönyvi bejegyzés, Gt-vel ellentétes igazgatósági döntések és válaszlevél tartalmak), így tájékoztatom, hogy a Gt. 27. § (2) bekezdése a következőt tartalmazza: "A vezető tisztségviselők kötelesek a tagok (részvényesek) kérésére a társaság ügyeiről felvilágosítást adni, a társaság üzleti könyveibe és irataiba való betekintést lehetővé tenni."

1) A TEBÉSZ tájékoztatást kér, hogy a Brau Hungária Rt. tisztségviselői 2003. szeptember 5-e - a Heineken söripari csoport törvénysértő befolyásszerzése -, illetve október 15-e a Brau csoport tényleges Heineken birtokba kerülése óta mely külső társaságoktól milyen utasításokat kaptak, azokat a cégnél milyen formában hajtották végre és ezek a cég működésére vonatkozóan milyen következményekkel jártak. Külső társaságként elsősorban a Brau Union AG. mint nagyrészvényest, és Heineken N.V. magyarországi cégét, az Amstel Rt-t, mint törvénysértő befolyásszerzőt kell érteni. Ezeken kívül természetesen érdekel bennünket esetleges más Heineken csoporthoz kapcsolódó társaságtól, vagy azok meghatalmazottaitól kapott ilyen jellegű nyomásgyakorlás is. Mivel az igazgatóságnak tagjai a vezérigazgató és két helyettese, így természetszerűleg e minőségükben kapott esetleges utasításokra is vonatkozik a TEBÉSZ érdeklődése.

2) A TEBÉSZ tájékoztatást kér, hogy 2003. szeptember 5-e - a Heineken söripari csoport törvénysértő befolyásszerzése -, illetve október 15-e a Brau csoport tényleges Heineken birtokba kerülése óta a Brau Hungária Rt. vezérigazgatóságának vezető és beosztott dolgozói, hányszor és miről beszéltek telefonon, vagy személyesen bármely, a holland Heineken N.V. közvetett, vagy közvetlen tulajdonába álló társaság bármely vezetőjével, munkavállalójával, vagy jogi képviselőjével.

3) A TEBÉSZ tájékoztatást kér az Amstel Rt. és a Brau Hungária Rt. között létrejött és 2003. december 29-én bejelentet összes szerződés részleteiről. A szerződéseket, mint részvényes meg kívánja tekinteni. Különös tekintettel érdeklődik a közös értékesítésre vonatkozó, a korábbi Amstel munkavállalókat jogutódlással történő átvételt lehetővé tevő, valamint az Amstel Rt. eszközeit megvásárló szerződésekben rögzített feltételekre.

4) A TEBÉSZ meg kívánja tekinteni, illetve másolat formájában meg kívánja kapni a törvénysértő befolyásszerző Heineken csoport cégeivel, így különösen az Amstel Rt-vel és a Brau Union AG-vel 2003. szeptember 4-e óta folytatott teljes vállalati levelezést. Ezen kérés azért fogalmazódott meg a TEBÉSZ vezetőiben, mivel egyes bírósági iratokból tudomást szereztek arról, hogy a vezérigazgatóság a törvénysértés miatt a társaság irányításától eltiltott nagyrészvényesnek kiadta a TEBÉSZ, mint jogkövető kisrészvényes társaságnak írt levelét, így a Brau Hungária Rt. levelezésének közzététele nyilván bevett gyakorlat az igazgatóság részéről. Arról a levélről van szó, amelyet a TEBÉSZ december 9-én írt a Brau Hungária Rt. igazgatóságának elnöke felé és bizonyíthatóan az Amstel Rt. jogi képviselőjénél, a Szécsényi ügyvédi irodánál landolt, megjárva a Martonyi és Kajtár ügyvédi irodát is. A TEBÉSZ tudomása szerint egyik ügyvédi iroda sem kapott megbízást a Brau Hungária Rt. felöl a levél témakörébe tartozó semmilyen ügyben sem, sőt pont az ellenérdekű fél, a törvénysértő Heineken csoport megbízásából dolgoznak ezen az ügyön. A bíróságtól iratok szerint a Brau Hungária Rt. viszont nem lépett be a TEBÉSZ-PSZÁF/Amstel perbe. Ebből a TEBÉSZ azt a következtetést vonta le, hogy a Brau vezetői a cégnek címzett leveleket bárkinek kiadják, így a Gt. alapján felhatalmazott részvényes ezen kérésének teljesítése nyilván pláne nem okozhat különösebb problémát. A levelezés átolvasását a TEBÉSZ képviselője, a Brau Hungária Rt. vezérigazgatóság irodáinak helyt adó, a társaság tulajdonában álló és telephelyként is bejegyzett Budapest, III. kerület Csillaghegyi út 19-21. szám alatti épületben kívánja megtenni még az éves rendes közgyűlés előtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben a TEBÉSZ, mint részvényes a kért tájékoztatásokat, illetve szerződési és levelezési iratokat az április 22-ei közgyűlést megelőző napig nem kapja, illetve nem tekintheti meg, úgy azt bírósági úton lesz kénytelen kikényszeríteni. Ez esetben azonban a társaság vezetőivel és a törvényes működést felügyelő választott tisztségviselőivel szemben automatikusan büntető feljelentéseket is tesz. A TEBÉSZ álláspontja szerint ugyanis, amennyiben a Brau Rt. igazgatósága a hatályos magyarországi törvényekkel továbbra is szándékosan szembehelyezkedik, és a kisrészvényeseknek nem teszi lehetővé a társaság ügyeiben történő kellő mélységű tájékozódásukat, úgy logikusnak tűnik az a feltételezés, hogy a társaság irányítása során a vezérigazgató és két helyettese - akik az igazgatóságot is alkotják -, nagy valószínűséggel olyan cselekményeket követhettek el és ezeket próbálják titkolni, amelyek kimeríthetik a Btk. több tényállását is. A felügyelő bizottság tagjai pedig a kötelező ellenőrzési, és utasítási feladataik elmaradása miatt jöhetnek szóba a büntető eljárás során.

Budapest, 2004. április 5.

Köszönettel:
---------------------------------
Dióslaki Gábor
Elnök

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM