37 °C Budapest

TEBÉSZ levél a BRAU-nak

Pénzcentrum
2004. április 8. 23:43

Tisztelt Cím! A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége /TEBÉSZ/ - mint az az Önök számára már 2003. évben történt osztalékfizetés óta köztudott -, 1 db részvény erejéig tulajdonos a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt-ben (Brau Hungária Rt.). Ezen részvényesi minőségét igazolta továbbá a 2003. december 9-én az igazgatóság elnöke felé írt, és a Társaság által 2003. 12.10-én átvett levélhez csatolt tulajdonosi igazolással is. A TEBÉSZ részvényesi státusáról továbbá hitelt érdemlően értesültek Önök az Amstel Rt. képviselője felöl is, amikor egyes cégvezetők a TEBÉSZ-PSZÁF per részleteiről tárgyalt. Ezért a TEBÉSZ fennálló részvényesi minőségét értelmetlennek tartja Önök felé többször igazolni.

A TEBÉSZ tehát, mint a Brau Hungária Rt. részvényese a Gt. 27. § (2) bekezdése alapján a következő kérdésekben kér írásos, részletekbe menő tájékoztatást, illetve a társaság irataiba való betekintést. Mivel folyamatosan érzékelhető, hogy a társaság vezetőinek jogi felkészültsége rendkívül alacsony (hibás részvénykönyvi bejegyzés, Gt-vel ellentétes igazgatósági döntések és válaszlevél tartalmak), így tájékoztatom, hogy a Gt. 27. § (2) bekezdése a következőt tartalmazza: "A vezető tisztségviselők kötelesek a tagok (részvényesek) kérésére a társaság ügyeiről felvilágosítást adni, a társaság üzleti könyveibe és irataiba való betekintést lehetővé tenni."

1) A TEBÉSZ tájékoztatást kér, hogy a Brau Hungária Rt. tisztségviselői 2003. szeptember 5-e - a Heineken söripari csoport törvénysértő befolyásszerzése -, illetve október 15-e a Brau csoport tényleges Heineken birtokba kerülése óta mely külső társaságoktól milyen utasításokat kaptak, azokat a cégnél milyen formában hajtották végre és ezek a cég működésére vonatkozóan milyen következményekkel jártak. Külső társaságként elsősorban a Brau Union AG. mint nagyrészvényest, és Heineken N.V. magyarországi cégét, az Amstel Rt-t, mint törvénysértő befolyásszerzőt kell érteni. Ezeken kívül természetesen érdekel bennünket esetleges más Heineken csoporthoz kapcsolódó társaságtól, vagy azok meghatalmazottaitól kapott ilyen jellegű nyomásgyakorlás is. Mivel az igazgatóságnak tagjai a vezérigazgató és két helyettese, így természetszerűleg e minőségükben kapott esetleges utasításokra is vonatkozik a TEBÉSZ érdeklődése.

2) A TEBÉSZ tájékoztatást kér, hogy 2003. szeptember 5-e - a Heineken söripari csoport törvénysértő befolyásszerzése -, illetve október 15-e a Brau csoport tényleges Heineken birtokba kerülése óta a Brau Hungária Rt. vezérigazgatóságának vezető és beosztott dolgozói, hányszor és miről beszéltek telefonon, vagy személyesen bármely, a holland Heineken N.V. közvetett, vagy közvetlen tulajdonába álló társaság bármely vezetőjével, munkavállalójával, vagy jogi képviselőjével.

3) A TEBÉSZ tájékoztatást kér az Amstel Rt. és a Brau Hungária Rt. között létrejött és 2003. december 29-én bejelentet összes szerződés részleteiről. A szerződéseket, mint részvényes meg kívánja tekinteni. Különös tekintettel érdeklődik a közös értékesítésre vonatkozó, a korábbi Amstel munkavállalókat jogutódlással történő átvételt lehetővé tevő, valamint az Amstel Rt. eszközeit megvásárló szerződésekben rögzített feltételekre.

4) A TEBÉSZ meg kívánja tekinteni, illetve másolat formájában meg kívánja kapni a törvénysértő befolyásszerző Heineken csoport cégeivel, így különösen az Amstel Rt-vel és a Brau Union AG-vel 2003. szeptember 4-e óta folytatott teljes vállalati levelezést. Ezen kérés azért fogalmazódott meg a TEBÉSZ vezetőiben, mivel egyes bírósági iratokból tudomást szereztek arról, hogy a vezérigazgatóság a törvénysértés miatt a társaság irányításától eltiltott nagyrészvényesnek kiadta a TEBÉSZ, mint jogkövető kisrészvényes társaságnak írt levelét, így a Brau Hungária Rt. levelezésének közzététele nyilván bevett gyakorlat az igazgatóság részéről. Arról a levélről van szó, amelyet a TEBÉSZ december 9-én írt a Brau Hungária Rt. igazgatóságának elnöke felé és bizonyíthatóan az Amstel Rt. jogi képviselőjénél, a Szécsényi ügyvédi irodánál landolt, megjárva a Martonyi és Kajtár ügyvédi irodát is. A TEBÉSZ tudomása szerint egyik ügyvédi iroda sem kapott megbízást a Brau Hungária Rt. felöl a levél témakörébe tartozó semmilyen ügyben sem, sőt pont az ellenérdekű fél, a törvénysértő Heineken csoport megbízásából dolgoznak ezen az ügyön. A bíróságtól iratok szerint a Brau Hungária Rt. viszont nem lépett be a TEBÉSZ-PSZÁF/Amstel perbe. Ebből a TEBÉSZ azt a következtetést vonta le, hogy a Brau vezetői a cégnek címzett leveleket bárkinek kiadják, így a Gt. alapján felhatalmazott részvényes ezen kérésének teljesítése nyilván pláne nem okozhat különösebb problémát. A levelezés átolvasását a TEBÉSZ képviselője, a Brau Hungária Rt. vezérigazgatóság irodáinak helyt adó, a társaság tulajdonában álló és telephelyként is bejegyzett Budapest, III. kerület Csillaghegyi út 19-21. szám alatti épületben kívánja megtenni még az éves rendes közgyűlés előtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben a TEBÉSZ, mint részvényes a kért tájékoztatásokat, illetve szerződési és levelezési iratokat az április 22-ei közgyűlést megelőző napig nem kapja, illetve nem tekintheti meg, úgy azt bírósági úton lesz kénytelen kikényszeríteni. Ez esetben azonban a társaság vezetőivel és a törvényes működést felügyelő választott tisztségviselőivel szemben automatikusan büntető feljelentéseket is tesz. A TEBÉSZ álláspontja szerint ugyanis, amennyiben a Brau Rt. igazgatósága a hatályos magyarországi törvényekkel továbbra is szándékosan szembehelyezkedik, és a kisrészvényeseknek nem teszi lehetővé a társaság ügyeiben történő kellő mélységű tájékozódásukat, úgy logikusnak tűnik az a feltételezés, hogy a társaság irányítása során a vezérigazgató és két helyettese - akik az igazgatóságot is alkotják -, nagy valószínűséggel olyan cselekményeket követhettek el és ezeket próbálják titkolni, amelyek kimeríthetik a Btk. több tényállását is. A felügyelő bizottság tagjai pedig a kötelező ellenőrzési, és utasítási feladataik elmaradása miatt jöhetnek szóba a büntető eljárás során.

Budapest, 2004. április 5.

Köszönettel:
---------------------------------
Dióslaki Gábor
Elnök

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy en vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?