Miért lesz alacsonyabb a részvényhozam a jövőben - a diverzifikáció új megközelítése

Pénzcentrum
2004. március 29. 13:01

Xavier Timmermans, a Fortis asset allokációs vezetője prezentációnak kezdetén az elmúlt húsz év csökkenő állampapír piaci hozamtrendjét mutatta be az USA-ban. Timmermans szerint a gyenge dollár jelenleg az egyetlen hatékony eszköz, mellyel a gazdaság élénkítéséért küzdhet az USA. Bár a hozamok feltehetően nem csökkennek tovább, de alacsony szinten maradhatnak hosszabb ideig. A medve piacok historikus tapasztalatit vizsgálva megállapítható, hogy három év részvénypiaci visszaesését követően jellemzően egy év erős emelkedés következik, majd két év stagnálás. Most ezen két év kezdetén vagyunk. A következő időszakban a gazdasági növekedés alacsony maradhat, a részvénypiac nem profitálhat tovább csökkenő állampapír piaci hozamokból, a vállalati profitokat nem húzza majd a gazdasági növekedés: mindez az alacsony részvénypiaci hozamokat valószínűsíti. Fentiek eredményeként Timmermans úgy véli, hogy a korábbi átlag hozamokért magasabb kockázatok felvállalása lesz szükséges. A kedvező hozamszintek elérését tovább nehezíti, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a vezető piacok korrelációja, mely a diverzifikáció hatékonyságát csökkentette. Új típusú diverzifikáció keresését indokolja (átváltható kötvények, alacsony kapitalizációjú részvények, ingatlanok, magas hozamú vállalati kötvények bevonásával). Tekintettel arra, hogy bear piacokon a volatilitás és a korreláció jellemzően nő, a diverzifikáció hatékonysága csökkenhet. Ennek elkerülésére a volatilitás és korreláció változásának folyamatos monitoringja szükséges.

A Fortis 2002 novemberében változtatta meg diverzifikációs stratégiáját, melynek hatásaként csökkenő kockázat (a volatilitás 9.55%-ról 8.27%-ra csökkent) mellett növelte az elért hozamot (9%-ról 11.95%-ra).

Az európai kiskapitalizációjú társaságok elemzői lefedettsége annyival alacsonyabb mint az amerikai nagyrészvények lefedettsége, hogy itt kihasználható a piac hiányzó hatékonysága.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43