24 °C Budapest

25 bázispontos kamatcsökkentés! - már az új tagok is szavaztak

Pénzcentrum
2004. március 22. 14:03

25 bp-os, jelzésértékű kamatcsökkentésről határozott ma a Monetáris Tanács. Az alapkamat ezzel 12.25%-ra csökkent, mely továbbra is igen magasnak számít régiószinten is. A piac nem várt kamatcsökkentést a jegybanktól, így a lépés meglepetés értékű. A Tanács elsősorban a külső egyensúly javulásával, a forintbefektetések kedvezőbb kockázati megítlóélésével illetve az inflációs kilátások javulásával indokolta lépését.


A Tanács indoklása szerint a konjunkturális helyzet a jegybank várakozásainak megfelelően fokozatosan élénkül. A külső konjunktúra egyre kedvezőbb alakulásának következtében a hazai exportszektor dinamikusan bővül, ami egyrészt az ipari termelés és termelékenység gyors növekedésében, másrészt a vállalati beruházási aktivitás élénkülésében is nyomon követhető.

Mindez a fokozatos fiskális korrekció és a várhatóan lassuló lakossági fogyasztás következtében a növekedés szerkezetét kedvező irányba befolyásolja: a belső keresletről fokozatosan áttevődik a hangsúly az export-ágazat és a beruházások húzóerejére.

A kedvező konjunkturális elmozdulások a külső egyensúlyhiány csökkenésében is tükröződnek. Az importnál jobban gyorsuló export a folyó fizetési mérleg hiányát is fokozatosan csökkenti. Bár a lakossági fogyasztás bővülési üteme továbbra is igen magas, az MNB várakozásai szerint a lakossági megtakarítások fokozatosan emelkedhetnek a lakáspiaci változások és a hosszú távú jövedelemmel jobban összhangban álló fogyasztási pálya eredményeként. Ezzel egyidejűleg a meghirdetett fiskális korrekció is a külső finanszírozási igény csökkenését vetíti előre.

A 2004. eddig eltelt időszakában tapasztalt gyorsuló infláció döntően az indirekt adók és a hatósági árak emelésének hatását tükrözi. A belföldi keresletbővülés lassulásával az év második felében az infláció mérséklődése várható. Az inflációs kockázatok csökkenése szempontjából fontos, hogy a versenyszféra bérinflációja tovább mérséklődjön.

Az elmúlt másfél hónapban jelentősen javult a forintbefektetések kockázati megítélése . A külföldi befektetők által elvárt kockázati felár mérséklődése elsősorban a makrogazdasági folyamatok és a magyar gazdaságpolitikába vetett bizalom javulását tükrözi.
Összességében a Monetáris Tanács megítélése szerint javultak a 2005. végére vonatkozó 4%-os inflációs cél teljesülésének feltételei, ami lehetővé tette az jegybanki alapkamatláb mérséklését .


A köztársasági elnök 2004. március 1-i hatállyal hatévi időtartamra a Monetáris Tanács tagjává nevezte ki dr. Hardy Ilonát és Bihari Vilmost, akik kinevezésük után első alkalommal vettek részt a testület ülésén.
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?