15 °C Budapest

25 bázispontos kamatcsökkentés! - már az új tagok is szavaztak

Pénzcentrum
2004. március 22. 14:03

25 bp-os, jelzésértékű kamatcsökkentésről határozott ma a Monetáris Tanács. Az alapkamat ezzel 12.25%-ra csökkent, mely továbbra is igen magasnak számít régiószinten is. A piac nem várt kamatcsökkentést a jegybanktól, így a lépés meglepetés értékű. A Tanács elsősorban a külső egyensúly javulásával, a forintbefektetések kedvezőbb kockázati megítlóélésével illetve az inflációs kilátások javulásával indokolta lépését.


A Tanács indoklása szerint a konjunkturális helyzet a jegybank várakozásainak megfelelően fokozatosan élénkül. A külső konjunktúra egyre kedvezőbb alakulásának következtében a hazai exportszektor dinamikusan bővül, ami egyrészt az ipari termelés és termelékenység gyors növekedésében, másrészt a vállalati beruházási aktivitás élénkülésében is nyomon követhető.

Mindez a fokozatos fiskális korrekció és a várhatóan lassuló lakossági fogyasztás következtében a növekedés szerkezetét kedvező irányba befolyásolja: a belső keresletről fokozatosan áttevődik a hangsúly az export-ágazat és a beruházások húzóerejére.

A kedvező konjunkturális elmozdulások a külső egyensúlyhiány csökkenésében is tükröződnek. Az importnál jobban gyorsuló export a folyó fizetési mérleg hiányát is fokozatosan csökkenti. Bár a lakossági fogyasztás bővülési üteme továbbra is igen magas, az MNB várakozásai szerint a lakossági megtakarítások fokozatosan emelkedhetnek a lakáspiaci változások és a hosszú távú jövedelemmel jobban összhangban álló fogyasztási pálya eredményeként. Ezzel egyidejűleg a meghirdetett fiskális korrekció is a külső finanszírozási igény csökkenését vetíti előre.

A 2004. eddig eltelt időszakában tapasztalt gyorsuló infláció döntően az indirekt adók és a hatósági árak emelésének hatását tükrözi. A belföldi keresletbővülés lassulásával az év második felében az infláció mérséklődése várható. Az inflációs kockázatok csökkenése szempontjából fontos, hogy a versenyszféra bérinflációja tovább mérséklődjön.

Az elmúlt másfél hónapban jelentősen javult a forintbefektetések kockázati megítélése . A külföldi befektetők által elvárt kockázati felár mérséklődése elsősorban a makrogazdasági folyamatok és a magyar gazdaságpolitikába vetett bizalom javulását tükrözi.
Összességében a Monetáris Tanács megítélése szerint javultak a 2005. végére vonatkozó 4%-os inflációs cél teljesülésének feltételei, ami lehetővé tette az jegybanki alapkamatláb mérséklését .


A köztársasági elnök 2004. március 1-i hatállyal hatévi időtartamra a Monetáris Tanács tagjává nevezte ki dr. Hardy Ilonát és Bihari Vilmost, akik kinevezésük után első alkalommal vettek részt a testület ülésén.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?