22 °C Budapest

25 bázispontos kamatcsökkentés! - már az új tagok is szavaztak

Pénzcentrum
2004. március 22. 14:03

25 bp-os, jelzésértékű kamatcsökkentésről határozott ma a Monetáris Tanács. Az alapkamat ezzel 12.25%-ra csökkent, mely továbbra is igen magasnak számít régiószinten is. A piac nem várt kamatcsökkentést a jegybanktól, így a lépés meglepetés értékű. A Tanács elsősorban a külső egyensúly javulásával, a forintbefektetések kedvezőbb kockázati megítlóélésével illetve az inflációs kilátások javulásával indokolta lépését.


A Tanács indoklása szerint a konjunkturális helyzet a jegybank várakozásainak megfelelően fokozatosan élénkül. A külső konjunktúra egyre kedvezőbb alakulásának következtében a hazai exportszektor dinamikusan bővül, ami egyrészt az ipari termelés és termelékenység gyors növekedésében, másrészt a vállalati beruházási aktivitás élénkülésében is nyomon követhető.

Mindez a fokozatos fiskális korrekció és a várhatóan lassuló lakossági fogyasztás következtében a növekedés szerkezetét kedvező irányba befolyásolja: a belső keresletről fokozatosan áttevődik a hangsúly az export-ágazat és a beruházások húzóerejére.

A kedvező konjunkturális elmozdulások a külső egyensúlyhiány csökkenésében is tükröződnek. Az importnál jobban gyorsuló export a folyó fizetési mérleg hiányát is fokozatosan csökkenti. Bár a lakossági fogyasztás bővülési üteme továbbra is igen magas, az MNB várakozásai szerint a lakossági megtakarítások fokozatosan emelkedhetnek a lakáspiaci változások és a hosszú távú jövedelemmel jobban összhangban álló fogyasztási pálya eredményeként. Ezzel egyidejűleg a meghirdetett fiskális korrekció is a külső finanszírozási igény csökkenését vetíti előre.

A 2004. eddig eltelt időszakában tapasztalt gyorsuló infláció döntően az indirekt adók és a hatósági árak emelésének hatását tükrözi. A belföldi keresletbővülés lassulásával az év második felében az infláció mérséklődése várható. Az inflációs kockázatok csökkenése szempontjából fontos, hogy a versenyszféra bérinflációja tovább mérséklődjön.

Az elmúlt másfél hónapban jelentősen javult a forintbefektetések kockázati megítélése . A külföldi befektetők által elvárt kockázati felár mérséklődése elsősorban a makrogazdasági folyamatok és a magyar gazdaságpolitikába vetett bizalom javulását tükrözi.
Összességében a Monetáris Tanács megítélése szerint javultak a 2005. végére vonatkozó 4%-os inflációs cél teljesülésének feltételei, ami lehetővé tette az jegybanki alapkamatláb mérséklését .


A köztársasági elnök 2004. március 1-i hatállyal hatévi időtartamra a Monetáris Tanács tagjává nevezte ki dr. Hardy Ilonát és Bihari Vilmost, akik kinevezésük után első alkalommal vettek részt a testület ülésén.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm