14 °C Budapest

A piac véleménye (felmérés): egy profi tranzakció - várható értékesítési ár 6,603 Ft

Pénzcentrum
2004. február 17. 13:28

A hihetetlen váratlansággal ma lebonyolításra kerülő MOL értékesítéssel kapcsolatban kérdeztük meg az elemzőket. A szakértők válaszaiból képezhető átlag azt valószínűsíti, hogy 6,600 Ft fölött lesz enyhén az értékesítési ár. Az elemzők többsége profinak tartja a lebonyolítás ezen formáját, ugyanakkor a piaci egyenlőség elve miatt többen méltányosnak találtak volna egy felfüggesztést a mai napra.

A decemberi kibocsátás során végzett felmérések szerint 5,900 Ft-on valósulhatott volna meg az állami (és részben MOL saját részvény) pakett értékesítése. A mai tranzakció kapcsán lényegesen jobb árfeltételeket érhet el az állam. Az elemzői becslések átlaga szerint 6,603 Ft-on valósulhat meg a tranzakció.Amennyiben az elemzői becslések átlaga igaznak bizonyul, úgy a 11 millió darab részvény értékesítésén az állam a decemberi alternatívához képest (5,910 Ft-tal számolva) 7.61 mrd Ft többlet bevételt realizál.

A tegnapi záróárhoz viszonyítva 3.8%-os a diszkont, mely egy ilyen tranzakciónál abszolút elfogadhatónak tekinthető. A jelenlegi piaci árhoz képest (6,695 Ft) 1.4% lenne a diszkont. Ezen 1.2%-os diszkont minimális, így nem gondoljuk, hogy bármely intézményi befektető azonnali profit realizálás mellett döntene, tehát a jelenlegi tőzsdei árszintet nem veszélyezteti eladói nyomás.

(A téma szenzitivitása miatt az alábbi véleményeket az elemzők kérésére név nélkül közöljük.)

Pozitívumok:
-abszolút profi számos kockázatot kiszűr
-jó belső teljesítmény a MOL-tól, jó iparági környezet - kedvező értékesítési pont
-ezen struktúrában a jegyzés előtt nem volt lenyomható az ár

Negatívumok:
-nem volt felfüggesztve a kereskedés
-információ előnnyel rendelkeztek reggel a külföldiek
-legalább ma reggel ki lehetett volna adni egy hivatalos közleményt

Az összképet illetően a pozitív hangnem dominált az elemzői véleményekben (még akkor is, ha mind pozitív, mind negatív tényezőkből hármat soroltunk fel.) A szakértők kiemelték, hogy a szervezés ezen formája lényegesen profibb mint a decemberi. Egy elemző a Cesky Telekom részvényértékesítésének azonos technikáját emelete ki, ahol még nagyobb pakettet sikerült ezen formában piacra dobni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mind a MOL közelmúltbeli eredményei, mind az iparági környezet kedvező hátteret biztosítanak egy sikeres tranzakcióhoz.

A zártkörű egynapos értékesítés kiszűr számos kockázati tényezőt. A befektetési alapok nem tudták lenyomni az árfolyamot a tranzakció előtt, mely igen komoly károkat okozott decemberben. A makrogazdasági kockázat is limitált, legalábbis ami egy hosszabb jegyzési időszak alatt kijövő negatív adatokat kedvezőtlen piacbefolyásoló hatásait illeti.

Több szakértő is megemlítette, hogy a részvényértékesítésben közreműködő befektetési bank minden bizonnyal előzetesen szondázta a keresleti oldalt a legnagyobb intézményi befektetőknél. Minden egyéb esetben túl nagy kockázatot jelentett volna ezen értékesítési struktúra.

A fő kérdés az lesz az egyik szakértő szerint, hogy mekkora lesz a túljegyzés mértéke. Ez mutatja majd a piaci kereslet erejét. Decemberben is megvolt a túlkereslet, ugyanakkor az ár valahol teljesen máshol volt... Az árszint most egészséges.

A negatív vélemények elsősorban arra vonatkoztak, hogy a tranzakció során nem volt biztosítva a befektetők azonos információhoz jutási lehetősége. Ma reggel 9:05-kor egyes befektetők még az eladás ismerete nélkül vettek. Többen célszerűnek tartották volna a kereskedés felfüggesztését a mai napra, s 9:00-kor egy közlemény kiadását a tranzakcióról.

Fennmaradó bizonytalansági pontok a MOL megítélésben a tranzakció után:
1., mi lesz a maradék állami pakettel - mikor és milyen formában történik meg az értékesítés
2., hogyan alakul ki a PKN-MOL szövetség. Egy elemző szerint fennáll annak a veszélye, hogy mind a MOL-ban, mind a PKN-ben a másik fél legyen a legnagyobb tulajdonos. Ilyen tulajdonosi struktúra mellett pedig a menedzsment a többi részvényes érdekeit sértő döntéseket is hozhat.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm