A piac véleménye (felmérés): egy profi tranzakció - várható értékesítési ár 6,603 Ft

Pénzcentrum
2004. február 17. 13:28

A hihetetlen váratlansággal ma lebonyolításra kerülő MOL értékesítéssel kapcsolatban kérdeztük meg az elemzőket. A szakértők válaszaiból képezhető átlag azt valószínűsíti, hogy 6,600 Ft fölött lesz enyhén az értékesítési ár. Az elemzők többsége profinak tartja a lebonyolítás ezen formáját, ugyanakkor a piaci egyenlőség elve miatt többen méltányosnak találtak volna egy felfüggesztést a mai napra.

A decemberi kibocsátás során végzett felmérések szerint 5,900 Ft-on valósulhatott volna meg az állami (és részben MOL saját részvény) pakett értékesítése. A mai tranzakció kapcsán lényegesen jobb árfeltételeket érhet el az állam. Az elemzői becslések átlaga szerint 6,603 Ft-on valósulhat meg a tranzakció.Amennyiben az elemzői becslések átlaga igaznak bizonyul, úgy a 11 millió darab részvény értékesítésén az állam a decemberi alternatívához képest (5,910 Ft-tal számolva) 7.61 mrd Ft többlet bevételt realizál.

A tegnapi záróárhoz viszonyítva 3.8%-os a diszkont, mely egy ilyen tranzakciónál abszolút elfogadhatónak tekinthető. A jelenlegi piaci árhoz képest (6,695 Ft) 1.4% lenne a diszkont. Ezen 1.2%-os diszkont minimális, így nem gondoljuk, hogy bármely intézményi befektető azonnali profit realizálás mellett döntene, tehát a jelenlegi tőzsdei árszintet nem veszélyezteti eladói nyomás.

(A téma szenzitivitása miatt az alábbi véleményeket az elemzők kérésére név nélkül közöljük.)

Pozitívumok:
-abszolút profi számos kockázatot kiszűr
-jó belső teljesítmény a MOL-tól, jó iparági környezet - kedvező értékesítési pont
-ezen struktúrában a jegyzés előtt nem volt lenyomható az ár

Negatívumok:
-nem volt felfüggesztve a kereskedés
-információ előnnyel rendelkeztek reggel a külföldiek
-legalább ma reggel ki lehetett volna adni egy hivatalos közleményt

Az összképet illetően a pozitív hangnem dominált az elemzői véleményekben (még akkor is, ha mind pozitív, mind negatív tényezőkből hármat soroltunk fel.) A szakértők kiemelték, hogy a szervezés ezen formája lényegesen profibb mint a decemberi. Egy elemző a Cesky Telekom részvényértékesítésének azonos technikáját emelete ki, ahol még nagyobb pakettet sikerült ezen formában piacra dobni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mind a MOL közelmúltbeli eredményei, mind az iparági környezet kedvező hátteret biztosítanak egy sikeres tranzakcióhoz.

A zártkörű egynapos értékesítés kiszűr számos kockázati tényezőt. A befektetési alapok nem tudták lenyomni az árfolyamot a tranzakció előtt, mely igen komoly károkat okozott decemberben. A makrogazdasági kockázat is limitált, legalábbis ami egy hosszabb jegyzési időszak alatt kijövő negatív adatokat kedvezőtlen piacbefolyásoló hatásait illeti.

Több szakértő is megemlítette, hogy a részvényértékesítésben közreműködő befektetési bank minden bizonnyal előzetesen szondázta a keresleti oldalt a legnagyobb intézményi befektetőknél. Minden egyéb esetben túl nagy kockázatot jelentett volna ezen értékesítési struktúra.

A fő kérdés az lesz az egyik szakértő szerint, hogy mekkora lesz a túljegyzés mértéke. Ez mutatja majd a piaci kereslet erejét. Decemberben is megvolt a túlkereslet, ugyanakkor az ár valahol teljesen máshol volt... Az árszint most egészséges.

A negatív vélemények elsősorban arra vonatkoztak, hogy a tranzakció során nem volt biztosítva a befektetők azonos információhoz jutási lehetősége. Ma reggel 9:05-kor egyes befektetők még az eladás ismerete nélkül vettek. Többen célszerűnek tartották volna a kereskedés felfüggesztését a mai napra, s 9:00-kor egy közlemény kiadását a tranzakcióról.

Fennmaradó bizonytalansági pontok a MOL megítélésben a tranzakció után:
1., mi lesz a maradék állami pakettel - mikor és milyen formában történik meg az értékesítés
2., hogyan alakul ki a PKN-MOL szövetség. Egy elemző szerint fennáll annak a veszélye, hogy mind a MOL-ban, mind a PKN-ben a másik fél legyen a legnagyobb tulajdonos. Ilyen tulajdonosi struktúra mellett pedig a menedzsment a többi részvényes érdekeit sértő döntéseket is hozhat.


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43