16 °C Budapest

Egis menedzsment a negyedéves teljesítményről

Pénzcentrum
2004. február 12. 14:28

Marosffy László, az Egis pénzügyi vezérigazgató-helyettese az előző negyedévet értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy az október-decemberi időszakban nem történt rendkívüli esemény a társaság gazdálkodásában, így az elemzői előrejelzések is igen pontosak voltak. Az értékesítés és az eredményszámok a menedzsment terveinek megfelelően alakult. A negyedévet egyetlen egyedi tényező terhelte, az OEP számára befizetendő 600 m Ft (gyógyszerkassza kiegyenlítés). Marosffy elmondta, hogy a 40%-os eredmény növekedés értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a bázis érték kedvezőtlen volt a FÁK exportra akkor átmenetileg negatívan ható kereskedési struktúra átalakítás miatt. Az effektív adókulcs némileg csökkent az előző negyedévben, de a pénzügyi év egészére a tavalyi 11-12%-os érték érvényesülése valószínűsíthető. A naptári negyedik negyedév hagyományosan nem a legerősebb az Egis számára, így a következő három negyedév mindegyikében magasabb bevétellel számol a menedzsment. A belföldi piacon 11%-os növekedést ért el a társaság. Az ÁFA bevezetés az átlagos mértékű készletezési hatást váltotta ki (4-600 m Ft). Az export struktúrája kedvezően alakult, a két legnagyobb fedezetet biztosító piaci szegmensen nagyon kedvezően alakult a kivitel, s a nyugati késztermékek szerkezete is a magasabb fedezet tartalmú készítmények felé mozdult el. Meglepetést a hatóanyag értékesítés visszaesést okozott, de ez átmenetinek minősíthető, a következő két negyedévben a hatóanyag kivitel 5 m USD-ről 8-9 m USD-re emelkedhet.

A dollár árfolyammozgását kiszűrve 14-15%-os volumen növekedés húzódik meg a kelet-európai kivitelben. Kifejezetten kedvező a lengyel export alakulása, melyet két év kemény munkája előzött meg. Ezen a piacon a jövő vonatkozásában kedvező, hogy több új termék is bevezetésre került decemberben.
A román piac hosszú várakozások után végre jelentősebb fellendülést mutatott.

A FÁK piacon a következő három negyedévben az előző negyedévnél (10 m USD) magasabb exporttal számol az Egis. Az igen kedvező nyugati export ellenére is a teljes pénzügyi évre 10%-os növekedést tervez a menedzsment.

A társaság közvetlen költségei 10%-kal csökkentek a 6%-os értékesítési volumenbővülés ellenére. Mindez az értékesítési szerkezet és a termékszerkezet együttes kedvező elmozdulásának köszönhető.
Ennek megfelelően az 1.6 mrd Ft határozott pozitív elmozdulást mutat az elmúlt időszakok trendjéhez viszonyítva. A kereskedelmi hálózat most mindössze 2%-os létszámbővülést mutat. (Az összes költség 25%-át teszik ki a kereskedelmi költségek.) Az egész éves hálózatbővítés sem fogja meghaladni a 7-8%-ot.

A társaság nyitott határidős pozícióinak euróval szembeni átlagára 273 Ft. Dollár ügyletekkel nem rendelkezik a társaság.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?