Egis menedzsment a negyedéves teljesítményről

Pénzcentrum
2004. február 12. 14:28

Marosffy László, az Egis pénzügyi vezérigazgató-helyettese az előző negyedévet értékelő prezentációját azzal kezdte, hogy az október-decemberi időszakban nem történt rendkívüli esemény a társaság gazdálkodásában, így az elemzői előrejelzések is igen pontosak voltak. Az értékesítés és az eredményszámok a menedzsment terveinek megfelelően alakult. A negyedévet egyetlen egyedi tényező terhelte, az OEP számára befizetendő 600 m Ft (gyógyszerkassza kiegyenlítés). Marosffy elmondta, hogy a 40%-os eredmény növekedés értékelésekor figyelembe kell venni, hogy a bázis érték kedvezőtlen volt a FÁK exportra akkor átmenetileg negatívan ható kereskedési struktúra átalakítás miatt. Az effektív adókulcs némileg csökkent az előző negyedévben, de a pénzügyi év egészére a tavalyi 11-12%-os érték érvényesülése valószínűsíthető. A naptári negyedik negyedév hagyományosan nem a legerősebb az Egis számára, így a következő három negyedév mindegyikében magasabb bevétellel számol a menedzsment. A belföldi piacon 11%-os növekedést ért el a társaság. Az ÁFA bevezetés az átlagos mértékű készletezési hatást váltotta ki (4-600 m Ft). Az export struktúrája kedvezően alakult, a két legnagyobb fedezetet biztosító piaci szegmensen nagyon kedvezően alakult a kivitel, s a nyugati késztermékek szerkezete is a magasabb fedezet tartalmú készítmények felé mozdult el. Meglepetést a hatóanyag értékesítés visszaesést okozott, de ez átmenetinek minősíthető, a következő két negyedévben a hatóanyag kivitel 5 m USD-ről 8-9 m USD-re emelkedhet.

A dollár árfolyammozgását kiszűrve 14-15%-os volumen növekedés húzódik meg a kelet-európai kivitelben. Kifejezetten kedvező a lengyel export alakulása, melyet két év kemény munkája előzött meg. Ezen a piacon a jövő vonatkozásában kedvező, hogy több új termék is bevezetésre került decemberben.
A román piac hosszú várakozások után végre jelentősebb fellendülést mutatott.

A FÁK piacon a következő három negyedévben az előző negyedévnél (10 m USD) magasabb exporttal számol az Egis. Az igen kedvező nyugati export ellenére is a teljes pénzügyi évre 10%-os növekedést tervez a menedzsment.

A társaság közvetlen költségei 10%-kal csökkentek a 6%-os értékesítési volumenbővülés ellenére. Mindez az értékesítési szerkezet és a termékszerkezet együttes kedvező elmozdulásának köszönhető.
Ennek megfelelően az 1.6 mrd Ft határozott pozitív elmozdulást mutat az elmúlt időszakok trendjéhez viszonyítva. A kereskedelmi hálózat most mindössze 2%-os létszámbővülést mutat. (Az összes költség 25%-át teszik ki a kereskedelmi költségek.) Az egész éves hálózatbővítés sem fogja meghaladni a 7-8%-ot.

A társaság nyitott határidős pozícióinak euróval szembeni átlagára 273 Ft. Dollár ügyletekkel nem rendelkezik a társaság.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16