18 °C Budapest

Rába: ismét jelentős veszteség, vagy már enyhe profit?

Pénzcentrum
2004. február 10. 15:37

Hihetetlen szórást mutatnak az elemzői előrejelzések a Rába negyedéves teljesítményére vonatkozóan. A "konszenzus" szó használata helyett ezúttal inkább az előrejelzések átlagára szavazunk; míg egyes szakértők akár 1.2 mrd Ft-os veszteséget sem tartanak kizártnak üzemi szinten, addig mások közel 200 m Ft-os pozitív eredményt számszerűsítenek. Adózott eredmény szintjén az eltérés valamivel még nagyobb. A példátlan mértékű eltérés okát nem látjuk, a Rába bejelentett két egyszeri (pozitív hatású) tételt is, azonban ez mindenki számára ismert volt.

Milyen tényezők befolyásolták a negyedik negyedév gazdálkodását?

1., Az értékesítés terén a Volvo és egyéb, az amerikai nehéz tehergépjármű piacon érdekelt társaságok gyorsjelentésből kiderül, hogy az USA-ban nem következett be a várt fellendülés.

2., A magyar piacon az értékesítés számai már tartalmazni fogják az első kiszállításokat a honvédségnek.

3., A nyugat-európai piacon az amerikai vevők gyártás kihelyezése a harmadik negyedévhez hasonlóan várhatóan ismét érzékelhető növekedést okozott.

4., A deviza árfolyamok változásának egyenlege ismételten kedvezőtlen irányba lendültek a dollár újabb mélypontra csökkenését a forint euróval szembeni gyengülése nem tudta kompenzálni. A dollár elszámolású export még mindig jelentősen meghaladja az euró alapú exportot (kb 60-40%).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

5., Egyszeri tételek:
a., ingatlan értékesítésből a negyedév során 800 m Ft egyszeri profit származott (ECE-tranzakció)
b., a Szolgáltatóház Kft. Matávnak történő eladásával 300 m Ft profitot realizált a Rába.


A negyedév legfőbb kérdése, hogy a Futómű divízió teljesítménye pozitív tartományba lendült-e? Tekintettel arra, hogy árbevételi oldalon drasztikus elmozdulás nem valószínűsíthető, a negyedév tovább romló devizaárfolyam környezete tükrében a profitabilitásra meglehetősen kis esélyt látunk.


Kétségtelen tény, hogy a Rába az elmúlt időszakban jövőre vonatkozó pozitív bejelentések sorozatával állt elő (Terex-Benford szerződés kiterjesztése, Suzuki-beszállítási volumenének növelése, HM-tender kapcsán jelentős beszállítási volumen). Mindazonáltal részvényesi oldalról azt valószínűsítjük, hogy szignifikáns árfolyam elmozdulás csak a konszolidált eredmény pozitív tartományba billenésével valószínűsíthető.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.04 22:41
Ha a saját tőke/ jegyzett tőke aránya nem megfelelő, lehetséges a jegyzett tőke leszállítása a tőket...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 6. péntek
Berta, Bettina
31. hét
Augusztus 6.
Nemzetközi sörnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?