33 °C Budapest

Wallis az Eurowebnek adja el Elender részesedését - 8-10 mrd Ft-os tranzakció? (3.)

Pénzcentrum
2004. február 5. 08:48

Magyar idő szerint tegnap 7:15-kor jelentette be az Euroweb International, hogy magyarországi leánycége vásárolja meg a Wallistól az Elendert. A Wallis hónapokkal ezelőtt jelezte értékesítési szándékát. A tranzakció lezárását az Euroweb részéről egy teljes átvilágítási folyamat fogja megelőzni. Árinformáció egyelőre nincs. Az ügylet következtében létrejön Magyarország legnagyobb független internet szolgáltatója. Az Elender nem többségi részesedéssel, de irányító jogokkal rendelkezik az Index.hu-ban is, így a tartalomszolgáltató piacon is jelentős változások következhetnek be. Az Index.hu saját becslésünk szerint 25% körüli részesedéssel rendelkezhet az online marketing piacon.

A Wallis 2002 októberében vásárolta meg a PSINet-től a magyarországi érdekeltségét az anyacég likviditási nehézségeit követően beállt értékesítési kényszerben. A Wallis 77%-ot vásárolt, s 400 m Ft-os tőkeemelést hajtott végre a tranzakciót követően. A Wallis nem titkoltan, bár nem is igazán hangsúlyozottan, de menedzsment kompetenciát is vásárolt az Elenderrel, a Wallis csoport korábbi internetes zászlóshajója (Webigen) a várakozásoktól elmaradó piaci sikerek miatt ugyanis beolvasztásra került az akvirált Elenderbe.
A Wallis egy korábbi tranzakcióban szerzett részesedést az Index.hu-ban (31%, de ehhez érezhetően lényegesen nagyobb irányítási jogok tartoztak), s az Elender megvásárlását követően az Index.hu is az Elender irányítása alá került a cégcsoporton belül.

Az Elender gazdálkodási eredményére vonatkozóan az alábbiak ismertek:
2002 októberében bejelentett 2002-es terv 4-500 m Ft EBITDA
2003 októberében bejelentett 2003-as terv: 430-450 m Ft EBITDA (250 m Ft Capex)


Az Elender legutóbbi tájékoztatása szerint a Sulinet programban kényszerűen végrehajtott árcsökkentés miatt (illetve a vártnál szolidabb lakossági ADSL piaci sikerek következtében) az árbevétel stagnált 2003-ban. Kérdés, hogy ezen stagnáló árbevételhez megőrizhető volt-e a 4-500 m Ft-os EBITDA. Amennyiben igen, akkor a tranzakció értéke 10 mrd Ft körüli szinten lehet, ami 1.6-2-es P/S és 16-22 EBITDA szorzót képvisel. (Abban egészen biztosak vagyunk, hogy 2002 végén a Wallis ennél lényegesen kevesebbet adott az Elenderért.) Ezen árazási szint az elmúlt közel egy évben ismét fellángoló internetes piacon nem szokatlanul magas (igaz a jövőre tervezett növekedési potenciálok vonatkozásában jelentős eltérések lehetnek, mely értelemszerűen az árazási szinteket is befolyásolja.)

Úgy véljük, hogy becslésünkkel azért sem állhatunk távol az igazságtól, mert az Euroweb közleménye szerint nem csak készpénzben, hanem újonnan kibocsátott részvényekkel is fizet az amerikai anyacég, melyet a Wallis a Nasdaq-on értékesíthet (s ezzel felvállal egy bizonyos árfolyam kockázatot).

Érdekes kérdés, hogyan alakulhat az index.hu jövője. Korábbi bejelentés szerint a Wallis Csoport opcióval rendelkezett a 31%-os részesedés növelésére. Tekintettel arra, hogy nem történt bejelentés a részesedés növeléséről, úgy ítéljük meg, hogy (1) vagy nem kívánt a Wallis/Elender többet invesztálni az index.hu-ba, (2) vagy mégsem voltak olyan látványosak az index által elért gazdálkodási eredmények.

2002. októberében írtuk:
"A későbbi tervek között szerepel, a 31%-os részesedés növelése is, ehhez azonban a teljesítmény javulása előfeltétel. Az eredeti index.hu részesedésvásárlás szerződése tartalmaz bizonyos lehetőségeket a részesedés növelésére. Kóka János szerint 6 hónapon belül az index 51%-a megszerezhető lesz."
(További információk a kapcsolódó cikkekben lent.)

A tényszerűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a közlemény nem szól arról, vajon a tranzakciónak része-e az index. Amennyiben az eredeti szándékoknak megfelelően az index tulajdonrészét átvette az Elender, akkor igen.

A tranzakció érdekessége, hogy az Eurweb International napokkal ezelőtt jelentette be, hogy az Euroweb Hungary Pantelnél lévő 51%-os részesedését megvásárolja. Lendületbe jött tehát a Törő Csaba egykori Pantel vezérigazgató által irányított Euroweb International.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyesült Euroweb-Elender éves árbevétele 2004 második negyedévétől 43 m USD (9 mrd Ft) lehet a társaság közleménye szerint. Az egyesüléstől az Euroweb a méretgazdaságosságból adódó előnyök kihasználását, növekvő üzemi eredményszintet vár.

Kóka János: hogyan tovább?
Az Elender 23%-os részesedése Lepp Gyuláé (Elender alapítója) és Kóka Jánosé (Elender vezérigazgató). Lepp az elsődleges, PSINet-nek történt Elender értékesítést követően - még az internet aranykorában - felhagyott az aktív menedzsment szerepvállalással, s ez nem változott a Wallis tranzakció után sem. Kóka viszont aktív menedzsment szerepet vállalt a Wallis-éra alatt.
Személyi oldalról a fő kérdés, hogy Kóka János, a magyar internet szektor "nagy öregje" (igaz még 40 éves kor alatt) hol folytatja pályafutását?

**** **** **** ****

A Nasdaq-on jegyzett Euroweb International többségi tulajdonosa a KPN Telecom (a távközlési cég a nagy reorganizációját már lezárta, több részesedését értékesítette, ugyanakkor a Deutsche Telekomhoz hasonlóan nem akvirál "nagy volumenben", nem növeli ismét az adósság állományát). Előzőeknek köszönhető a tőkeemeléses, részvényekkel történő fizetés az Elender esetében.

Az Euroweb régiónkban Csehországban, Szlovákiában és Romániában rendelkezik érdekeltségekkel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?