Wallis az Eurowebnek adja el Elender részesedését - 8-10 mrd Ft-os tranzakció? (3.)

Pénzcentrum
2004. február 5. 08:48

Magyar idő szerint tegnap 7:15-kor jelentette be az Euroweb International, hogy magyarországi leánycége vásárolja meg a Wallistól az Elendert. A Wallis hónapokkal ezelőtt jelezte értékesítési szándékát. A tranzakció lezárását az Euroweb részéről egy teljes átvilágítási folyamat fogja megelőzni. Árinformáció egyelőre nincs. Az ügylet következtében létrejön Magyarország legnagyobb független internet szolgáltatója. Az Elender nem többségi részesedéssel, de irányító jogokkal rendelkezik az Index.hu-ban is, így a tartalomszolgáltató piacon is jelentős változások következhetnek be. Az Index.hu saját becslésünk szerint 25% körüli részesedéssel rendelkezhet az online marketing piacon.

A Wallis 2002 októberében vásárolta meg a PSINet-től a magyarországi érdekeltségét az anyacég likviditási nehézségeit követően beállt értékesítési kényszerben. A Wallis 77%-ot vásárolt, s 400 m Ft-os tőkeemelést hajtott végre a tranzakciót követően. A Wallis nem titkoltan, bár nem is igazán hangsúlyozottan, de menedzsment kompetenciát is vásárolt az Elenderrel, a Wallis csoport korábbi internetes zászlóshajója (Webigen) a várakozásoktól elmaradó piaci sikerek miatt ugyanis beolvasztásra került az akvirált Elenderbe.
A Wallis egy korábbi tranzakcióban szerzett részesedést az Index.hu-ban (31%, de ehhez érezhetően lényegesen nagyobb irányítási jogok tartoztak), s az Elender megvásárlását követően az Index.hu is az Elender irányítása alá került a cégcsoporton belül.

Az Elender gazdálkodási eredményére vonatkozóan az alábbiak ismertek:
2002 októberében bejelentett 2002-es terv 4-500 m Ft EBITDA
2003 októberében bejelentett 2003-as terv: 430-450 m Ft EBITDA (250 m Ft Capex)


Az Elender legutóbbi tájékoztatása szerint a Sulinet programban kényszerűen végrehajtott árcsökkentés miatt (illetve a vártnál szolidabb lakossági ADSL piaci sikerek következtében) az árbevétel stagnált 2003-ban. Kérdés, hogy ezen stagnáló árbevételhez megőrizhető volt-e a 4-500 m Ft-os EBITDA. Amennyiben igen, akkor a tranzakció értéke 10 mrd Ft körüli szinten lehet, ami 1.6-2-es P/S és 16-22 EBITDA szorzót képvisel. (Abban egészen biztosak vagyunk, hogy 2002 végén a Wallis ennél lényegesen kevesebbet adott az Elenderért.) Ezen árazási szint az elmúlt közel egy évben ismét fellángoló internetes piacon nem szokatlanul magas (igaz a jövőre tervezett növekedési potenciálok vonatkozásában jelentős eltérések lehetnek, mely értelemszerűen az árazási szinteket is befolyásolja.)

Úgy véljük, hogy becslésünkkel azért sem állhatunk távol az igazságtól, mert az Euroweb közleménye szerint nem csak készpénzben, hanem újonnan kibocsátott részvényekkel is fizet az amerikai anyacég, melyet a Wallis a Nasdaq-on értékesíthet (s ezzel felvállal egy bizonyos árfolyam kockázatot).

Érdekes kérdés, hogyan alakulhat az index.hu jövője. Korábbi bejelentés szerint a Wallis Csoport opcióval rendelkezett a 31%-os részesedés növelésére. Tekintettel arra, hogy nem történt bejelentés a részesedés növeléséről, úgy ítéljük meg, hogy (1) vagy nem kívánt a Wallis/Elender többet invesztálni az index.hu-ba, (2) vagy mégsem voltak olyan látványosak az index által elért gazdálkodási eredmények.

2002. októberében írtuk:
"A későbbi tervek között szerepel, a 31%-os részesedés növelése is, ehhez azonban a teljesítmény javulása előfeltétel. Az eredeti index.hu részesedésvásárlás szerződése tartalmaz bizonyos lehetőségeket a részesedés növelésére. Kóka János szerint 6 hónapon belül az index 51%-a megszerezhető lesz."
(További információk a kapcsolódó cikkekben lent.)

A tényszerűség kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a közlemény nem szól arról, vajon a tranzakciónak része-e az index. Amennyiben az eredeti szándékoknak megfelelően az index tulajdonrészét átvette az Elender, akkor igen.

A tranzakció érdekessége, hogy az Eurweb International napokkal ezelőtt jelentette be, hogy az Euroweb Hungary Pantelnél lévő 51%-os részesedését megvásárolja. Lendületbe jött tehát a Törő Csaba egykori Pantel vezérigazgató által irányított Euroweb International.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyesült Euroweb-Elender éves árbevétele 2004 második negyedévétől 43 m USD (9 mrd Ft) lehet a társaság közleménye szerint. Az egyesüléstől az Euroweb a méretgazdaságosságból adódó előnyök kihasználását, növekvő üzemi eredményszintet vár.

Kóka János: hogyan tovább?
Az Elender 23%-os részesedése Lepp Gyuláé (Elender alapítója) és Kóka Jánosé (Elender vezérigazgató). Lepp az elsődleges, PSINet-nek történt Elender értékesítést követően - még az internet aranykorában - felhagyott az aktív menedzsment szerepvállalással, s ez nem változott a Wallis tranzakció után sem. Kóka viszont aktív menedzsment szerepet vállalt a Wallis-éra alatt.
Személyi oldalról a fő kérdés, hogy Kóka János, a magyar internet szektor "nagy öregje" (igaz még 40 éves kor alatt) hol folytatja pályafutását?

**** **** **** ****

A Nasdaq-on jegyzett Euroweb International többségi tulajdonosa a KPN Telecom (a távközlési cég a nagy reorganizációját már lezárta, több részesedését értékesítette, ugyanakkor a Deutsche Telekomhoz hasonlóan nem akvirál "nagy volumenben", nem növeli ismét az adósság állományát). Előzőeknek köszönhető a tőkeemeléses, részvényekkel történő fizetés az Elender esetében.

Az Euroweb régiónkban Csehországban, Szlovákiában és Romániában rendelkezik érdekeltségekkel.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem