18 °C Budapest
bank building

Indulhat a roham a bankokban: ilyen kedvező hitelekkel vadásszák most az ügyfeleket

2024. február 15. 10:15

A hitelpiacon megfigyelhető trendek alapján a személyi kölcsönök felhasználása továbbra is igen széleskörű, de a legtöbb igénylő lakásfelújításra és autóvásárlásra fordítja az összeget - írja a Bankmonitor. Minek köszönheti népszerűségét ez a hiteltípus, és milyen más célokat lehet még érdemes személyi hitelből megvalósítani? Ennek jártak utána.

A személyi kölcsön vitathatatlanul a legkedveltebb, amennyiben szabadon felhasználható összegre van szükség, ami akár pár napon belül a számlánkon lehet. A rugalmas hiteltípus további kedvező ismérve, hogy a hitelösszeg pár százezer forint vagy akár több mint 10 millió forint is lehet. Két bank kínál legfeljebb 12 millió forintig személyi hitelt, újabban pedig a CIB Bank licitált rájuk, amely akár 15 millió forintig is kínál kölcsönt ingatlanfedezet nélkül.

További előny, hogy a személyi hitel törlesztése könnyen tervezhető és biztonságos, a futamidő akár 7-8 év is lehet. Mielőtt azonban útnak indulnánk nagyon fontos kideríteni, hogy mit vár el a bank a kívánt kölcsönösszegért cserébe. Nézzük, melyek most a legnépszerűbb hitelcélok és mit kell tudni róluk.

Sláger személyi kölcsön hitelcélok

A személyi kölcsön többnyire egy szabadon felhasználható hiteltípus, de a bankok kínálatában találhatunk meghatározott célokhoz kötött, például lakásfelújításra vagy hitelkiváltásra igényelhető konstrukciókat is. Ez utóbbiakra viszont egyaránt jellemző, hogy a felvett összeg kimondottan az adott célra költhető, a felhasználást a hitelintézet ellenőrizheti. Ugyanakkor jellemzően kedvezőbb költséggel érhetők el, mint a szabad célú termékek.

Autóvásárlás

Az utóbbi évek lekörözhetetlen hitelcélja az autóvásárlás volt, ami nem véletlen, ugyanis a szabadon felhasználható autóhitelekkel gyorsaságuk miatt könnyen jó alkupozícióba kerülhetünk vevőként, hiszen már akár az igényelt összeggel a zsebünkben mehetünk megnézni a kiszemelt járművet. Az autóhitel tulajdonképpen egy szabad felhasználású személyi kölcsönt takar, amelyet autóvásárlásra is fordíthatunk. Az autóhitel lényeges előnye a lízinghez képest, hogy a megvásárolt jármű azonnal a tulajdonunkba kerül és nincs szükség hozzá fedezetre, vagy önerőre sem.

Lakásfelújítás

Mind többen valósítanak meg lakásfelújítást, korszerűsítési munkákat is személyi hitelből, így ez a hitelcél már majdnem fej-fej mellett áll népszerűségben az autóvásárlással. Ha a felújítási munkálatok energetikai korszerűsítést is tartalmaznak, nem kérdés, hogy megéri-e belevágni a munkálatokba, a költségek csökkenése a rezsiszámlákon is érdemben érezhető lesz. Mindemellett az ingatlan értéke is nő, ha modern és korszerű, a mai kornak megfelelő

Amennyiben lakásfelújítás vagy korszerűsítés előtt állsz, érdemes jól meghatározni a hitelösszeget, hogy ne fordulhasson elő, hogy a munkálatok kellős közepén futsz ki a keretből. A második körös igénylés ugyanis már jóval komplikáltabb lehet. Érdemes első nekifutásra kicsivel több személyi kölcsönt igényelni, ha pedig valamennyi megmarad, az akár be is törleszthető a hitelbe (jó tudni, hogy évente 200 ezer forint előtörlesztése minden banknál díjmentes).

Kedvező hír, hogy személyi hitelből akár egy nagy értékű teljes renoválásra, esetleg házbővítésre is futhatja, ugyanakkor, ha 10 millió forintnál több hitelre van szükség, könnyen lehet, hogy egy jelzáloghitel lesz a megfelelő választás. Egy felújítási, korszerűsítési vagy bővítési célú lakáshitelhez vagy szabad felhasználású jelzáloghitelhez ugyan ingatlanfedezet szükséges, de épp emiatt kedvezőbb költségekkel és hosszabb futamidőre, vagyis alacsonyabb havi törlesztőrészlettel is elérhető.

Hitelkiváltás

Ha meglévő kölcsönöd, vagy kölcsöneid fizetése gondot okoz, esetleg már átláthatatlanná vált hitelkártyád, folyószámlahiteled, áruhiteled, meglévő személyi hiteled fizetése, akkor egy újabb kölcsön igénylése csak olaj a tűzre. Viszont egy hitelkiváltással összességében jobb anyagi helyzetbe kerülhetsz</b és érdemben faraghatsz a kiadásokon. Nem véletlen, hogy sokan a meglévő hitelek kiváltására, adósságrendezésre fordítják a szabad felhasználású hitel összegét. A személyi kölcsönből történő hitelkiváltásnak számos előnye lehet, például:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Az új, kedvezőbb kamatozású kölcsönt a meglévő, drágább konstrukciók visszafizetésére fordítjuk, így csökkentve a kiadásokat, vagyis a havi fizetnivalók terheit.
  • A törlesztés könnyebb és átláthatóbb lesz, hiszen csak egyetlen pénzintézetnél lesz tartozásunk.
  • Némely esetekben a törlesztők csökkentésén túl a futamidőn is tudunk rövidíteni, így hamarabb szabadulhatunk a tartozástól, és akár a teljes visszafizetendő összeg is karcsúbb lehet.
  • Az adósságrendezés után akár lakáshitel vagy más kölcsön igénylésére is jogosult lehetsz, hiszen a terhek csökkentésével akár a hitelképesség is visszaállítható.
  • A visszafizetéseken túl plusz összeget is felvehetsz, ha másra is szükséged lenne.

Ha korábban lakáshitelt, vagy más jelzáloghitelt is igényeltél, akkor tartozásaidat hitelkiváltási célú jelzáloghitellel rendezheted.

Ingatlanvásárlás

Ha csak egy kicsi hiányzik a lakás vételárához, a maradékot személyi kölcsönből is finanszírozhatod, ez a hitelcél is meglehetősen gyakori. Ugyanakkor lakáshitel mellé a minimálisan elvárt önerő nem fizethető személyi hitelből. 

A fedezetet nem igénylő kölcsönből jellemzően olyan ingatlanokat finanszíroznak, amelyekre jelzáloghitel nem igényelhető – ilyen például egy nyaraló, egy külterületi és zártkerti ingatlan -, vagy akkor jöhet még jól, ha sürgősebb az igénylés, mint a lakáshitelek átfutási ideje, esetleg alacsonyabb hitelösszeg is elég.

Ha kimondottan nagyobb hitelösszegű ingatlancél megvalósítása előtt állsz, a kedvezőbb kamatkörnyezet miatt érdemes megismerkedned a lakáshitelekkel, illetve összehasonlítani az elérhető banki ajánlatokat a Bankmonitor hitelkalkulátorával

Vegyes célok

Mindezeken túl gyakran előfordul, hogy nem csak egy célt szeretnél a kölcsönből megvalósítani, például visszafizetnél egy tartozást, de lakásfelújításra is fordítanál az összegből. Ebben az esetben mindenképpen a szabad felhasználású személyi kölcsönt érdemes választani, nagyobb összeg esetén pedig a szabad célú jelzáloghitel is szóba jöhet.

Fontos, hogy már a cél megfogalmazásakor felkereshetsz egy független pénzügyi szakértőt (akár online, a Bankmonitor hitelkalkulátorán keresztül), aki segít kiválasztani a számodra legkedvezőbb hiteltípust és ajánlatot, valamint végigvezet az igénylés folyamatán is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem