21 °C Budapest
Business people or doctor talking to customer and using laptop at office room.

15 milliós hitel fedezet nélkül? Nem lehetetlen: ezekben a bankokban már lehet igényelni

2024. február 14. 15:13

A személyi kölcsönök esetében jellemzően 10 millió forint az az összeghatár, ameddig elmennek a bankok, ám két banknál 12 millió forint, egynél pedig már akár 15 millió forint is igényelhető - írja a Bankmonitor. A szakértők megnézték, mire számíthat az, akinek ilyen nagy összegre van szüksége, hiszen itt már viszonylag kis kamatkülönbségnek is érzékelhető pénzügyi hatása lehet.

A személyi hitelek esetében óriási a szórás az igényelt hitelösszeget illetően: van, akinek csupán néhány százezer forintra van szüksége, míg mások akár 10 millió forint feletti összeget is felvennének. Eddig rendszerint éppen 10 millió forint volt az a bűvös határ, ameddig a bankok hajlandóak voltak elmenni ingatlanfedezet nélkül, de néhány pénzintézet 8 millió forintnál húzta meg a felső határt. Elsőként az UniCredit Bank lépett, 12 millió forintra emelve a szabad célú személyi kölcsönnel felvehető összeg felső határát, majd az Erste is csatlakozott hozzá, így sokáig közülük választhatott az, akinek 10 millió forintnál több pénzre volt szüksége. 

Most azonban a CIB Bank is lépett, ráadásul még magasabbra téve a lécet, ugyanis 15 millió forintra emelte a felvehető hitel maximális összegét. Ráadásul mindezt úgy, hogy a hitel éves ügyleti kamata akár 11,29 százalék is lehet, ami némileg kedvezőbb az UniCredit 12,04 százalékos, illetve az Erste 13,49 százalékos ajánlatánál. Ez azt jelenti, hogy egy 8 évre felvett, 15 millió forint összegű hitel havi törlesztője a CIB-nél körülbelül 238 000 Ft, így a futamidő alatt összességében 22,8 millió forintot kell visszafizetni a banknak.

A legolcsóbb személyi kölcsönt keresed? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

Ki kaphat 15 millió forint személyi hitelt?

Ilyen összegű hitelnél természetesen a legfontosabb a megfelelő összegű nettó igazolt jövedelem megléte. Az általános szabály az, hogy egy 600 ezer forintot elérő nettó jövedelem 60 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg ez alatt 50 százaléknál ránt be az adósságfék. Ugyanakkor a bank a kalkuláció előtt a nettó jövedelmet csökkentheti valamekkora megélhetési költséggel, illetve természetesen a meglévő hiteltörlesztőkkel és folyószámla hitelkeretekkel is számolnak. Az elvárt jövedelmet egyébként igazolhatja maga az adós, de akár adóstárs is bevonható, ebben az esetben kettejük jövedelme alapján határozza meg a bank a felvehető hitel összegét.

A felvehető hitelösszeget illetően korlátot jelent még az, hogy legfeljebb annyi személyi kölcsön vehető fel a CIB Banktól, hogy a pénzintézetnél lévő személyi kölcsön jellegű tartozások összege ne haladja meg a 20 millió forintot. Vagyis, ha valaki korábban 5 millió forint hitelt vett fel a banktól, és ez nem járt le, akkor még éppen hozzájuthat 15 millió forinthoz, feltéve persze, hogy a jövedelme elegendő a két hitel havi törlesztőihez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Milyen célokra igényelhető 15 millió forint fedezetlen hitel?

A CIB Előrelépő Személyi kölcsön szabad célra is igényelhető, vagyis a pénzt az adós bármire költheti – autó- vagy ingatlanvásárlás, felújítás, váratlan orvosi beavatkozás finanszírozása -, azt utólag nem szükséges számlákkal igazolnia. Ezen kívül a más banknál lévő, drágább hitel kiváltására is felvehető a kölcsön, ami például egy hitelkártya vagy folyószámlahitel esetében jelenthet komoly pénzügyi előnyt, hiszen ezek kamata akár 30-50 százalékos is lehet.

Hogyan fizethetjük vissza idő előtt a kölcsönt?

Ilyen nagy összegnél mindenképpen érdemes megvizsgálni az idő előtti visszafizetés lehetéségeit és költségeit is, hiszen ezzel jelentős kamatfizetés spórolható meg. A CIB Előrelépő Személyi kölcsönnél az elő- és végtörlesztés díja egységesen 0,5 százalék, ami 1 millió forintonként 5 000 forint kiadást jelent, ám mivel a díj maximuma 20 000 forint, egy nagyobb összegű elő- vagy végtörlesztés fajlagosan kisebb kiadást jelenthet. Ráadásul az első ügyleti évben 1 alkalommal ez előtörlesztés mindenképpen ingyenes, illetve a 2. ügyleti évtől kezdődően az előtörlesztés költsége 0 forint, amennyiben az idő előtt visszafizetett összeg nem haladja meg a 200 ezer forintot.

Mennyi a havi törlesztője 15 millió forint személyi hitelnek?

A CIB Előrelépő Személyi kölcsön kamata 7 millió forint hitelösszeg felett akár 11,29 százalék is lehet, ami fix, vagyis a futamidő alatt sem a kamat, sem a törlesztő összege nem módosulhat. Ez 8 éves futamidőre – ez a választható maximum – 238 ezer forint havi törlesztőket jelent, ami alapján összességében 22,8 millió forintot kell a bank részére visszafizetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem