25 °C Budapest
Shot of a happy young couple moving furniture in their new house

Kijöttek a CSOK Plusz részletei: 14 legfontosabb kérdés és válasz az új otthonteremtési támogatásról

2023. november 28. 13:02

Bár az új CSOK Plusz legfontosabb paramétereit már annak bejelentésekor ismertette Csák János kulturális és innovációs miniszter, számos részletkérdés csak a múlt héten közzétett tervezetből vált ismertté. Az alábbiakban ez alapján igyekszünk megválaszolni a legfontosabb kérdéseket.

Múlt héten tette közzé a kormány azt a rendelettervezetet, mely a jövőre érkező CSOK Plusz pontos szabályait, feltételeit tartalmazza. A több mint 40 oldal hosszúságú dokumentum alapján most már részletes képet kaphatunk arról, hogy várhatóan kik, milyen feltételek mellett és milyen ingatlanra vehetik majd jövőre igénybe az új támogatási formát. A legalapvetőbb, már október óta ismert feltételeket korábbi cikkünkben szedtük össze, így ezekkel most nem fogunk foglalkozni.

Kik lesznek jogosultak a CSOK Plusz hitelre?

Az új CSOK esetében már csak és kizárólag házaspárok lesznek jogosultak, ők is csak abban az esetben, ha a pár női tagja az igénylés idején még nem töltötte be a 41. életévet. Utóbbi feltétel alól azonban egészen 2025 végéig lesz egy kibújási lehetőség – amennyiben a nő várandós, továbbá a magzat már betöltötte a 12. hetet, úgy nem kell megfelelni az életkori feltételnek.

Várhatóan a jogosultság további feltételei lesznek, hogy a házastársak büntetlen előéletűek legyenek, valamint legalább az egyikük legalább 2 éves TB-jogviszonnyal kell rendelkezzen. A 2 éves jogviszonyban maximum 30 napos megszakítás lehetséges. Kizáró ok, ha a házaspár bármelyik tagjának 5 ezer forintot meghaladó köztartozása van.

A támogatást a házaspár tagjai együtt igényelhetik, amennyiben megkapják a kölcsönt, úgy mindketten támogatott személlyé válnak majd. További személyek azonban nem vonhatók be a hitelügyletbe, ami azoknál a pároknál jelenthet problémát, akik nem rendelkeznek megfelelő mértékű jövedelemmel a hitel törlesztőrészletének fizetéséhez. Márpedig a CSOK Plusz végső soron mégiscsak egy hiteltermék lesz, így ennek igénylői is meg kell feleljenek az alapvető hitelbírálati szempontoknak, így a JTM-szabálynak is. Ez pedig sokaknál jelenthet majd problémát, ugyanis – ahogyan azzal korábbi cikkünkben már foglalkoztunk -a maximális hitelösszeg törlesztője meghaladja majd a 240 ezer forintot.

Milyen esetekben lesz igényelhető a CSOK Plusz?

A kamattámogatott hitelt magyarországi lakások és családi házak megvásárlására, építésére és bővítésére lehet majd igénybe venni. Utóbbi hitelcél akkor is megvalósítható az új CSOK-ból, ha meglévő ingatlant bővítenénk, de akkor is, ha a bővítés az ingatlan megvásárlásával együtt történik. Az igénylés során várhatóan mindegy lesz, hogy használt vagy új építésű ingatlanra fordítanák-e a hitelt, ugyanakkor kizáró ok lesz, ha a megvásárolni kívánt ingatlannak 5 éven belül már (rész)tulajdonosai voltunk. Ugyancsak kizáró ok lesz, ha az ingatlan eladója vagy építtetője az igénylők közeli hozzátartozója. A hitel igénylői és annak közeli hozzátartozói sem lehetnek tulajdonosai az ügyletben esetleg érintett cégeknek.

Bármekkora ingatlanra igényelhető lesz a hitel?

A tervezet alapján az új CSOK is megfogalmaz majd az ügyletben érintett ingatlanok alapterületére vonatkozó kikötéseket. A minimálisan elvárt alapterület meghatározásakor az ingatlan típusa és a – meglévő és vállalt – gyerekek száma lesz meghatározó:

Lakásnál:

  • egy gyerek à minimum 40 nm,
  • két gyerek à minimum 50 nm,
  • három vagy több gyerek à 60 nm.

Magasabb alapterületi elvárásokat kell majd teljesíteniük a családi házakkal kapcsolatos ügyleteknek:

  • egy gyerek à minimum 70 nm,
  • két gyerek à minimum 80 nm,
  • három vagy több gyerek à 90 nm.

Mikor igényelhetjük meg a hitelt?

Ez attól függ milyen ügyletről van szó – vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötése után 180 napon belül el kell indítanunk az igénylést, különben kiesünk a jogosultak köréből. Építéses, bővítéses ügyleteknél a használatba vételi engedély kiadása előtt kell elindítanunk az igénylést.

Befektetési célú lakásvásárlásra is felvehető a CSOK Plusz?

Nem, a kamattámogatott hitel célja a legalább egy gyereket vállaló házaspárok otthonteremtésének a támogatása. Ennek kijátszását hivatott megakadályozni az úgynevezett bentlakási kötelezettség - a támogatott személyek, valamint a jogosultsági feltételek elbírálása során figyelembe vett gyerekek a hitel folyósítását követő 10 évben kötelesek életvitelszerűen abban az ingatlanban élni, melyre a hitelt felvették. Ettől a szabálytól csak bizonyos esetekben lehet majd eltérni, például, ha a gyerek idő közben nagykorúvá válik és elköltözik, esetleg a tanulmányai kapcsán kénytelen már külön élni.

Mi történik, ha megszegjük a bentlakási kötelezettséget?

Ebben az esetben jogtalanul vettük igénybe a kamattámogatást, amit kötelesek leszünk büntetési kamattal együtt visszafizetni. A büntetési kamat a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal megemelt mértékével lesz egyenlő, amit az igénybevétel napjától számítanak majd fel. A büntetés kifizetésére egyébként nem sok időt kapnak majd az érintettek – a büntetési kötelezettséget előíró határozat véglegessé válásától kezdve mindössze 120 nap áll majd rendelkezésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más esetben is járhat büntetés?

Így van – a már említett bentlakási kötelezettség megszegésén kívül még büntetést von maga után, ha az igénylés során valótlan adatokat adunk meg, továbbá akkor is, ha a vállalt gyerek nem születik meg határidőre.

Mindenképpen a vállalás megszegésének minősül, ha nincs gyerek?

Nem feltétlenül, ugyanis abban az esetben is teljesítettnek minősül a vállalás, ha a magzat a 12. várandóssági hét betöltését követően elhal, illetve ha a csecsemő halva születik. Ugyancsak teljesítettnek tekintik a vállalást, ha a házaspár egyik tagja meghal.

Válás esetén is jön a büntetés?

Nem feltétlenül. A házasság megszűnése esetén a pár egyik tagja viheti tovább a hitelt. Ha pedig az ügyletben érintett gyerekek mindegyike a hitelszerződést egyedül tovább vivő szülőnél maradnak, akkor nem kötelesek visszafizetni a kamattámogatást.

A második, harmadik vállalt gyerekek megszületésekor automatikusan csökken majd a tőketartozás?

Nem, a vállalás teljesülése után az adósoknak kell igényelniük a tartozáselengedést, méghozzá 180 napon belül. A határidőt a születés napjától, illetve örökbefogadás esetén a végleges örökbefogadási határozat megszületésének napjától számítják majd.

Mindenképp igénybe kell venni a futamidő első évére vonatkozó türelmi időt?

A tervezet alapján úgy tűnik, hogy igen, tehát az első 12 hónapban kizárólag hiteltartozás utáni kamatot kell majd fizetniük az adósoknak, míg a tőketartozás törlesztése csak a 13. hónapban veszi kezdetét.

A CSOK Plusz esetében is élhetnek az adósok előtörlesztéssel?

Igen, erre a kamattámogatott hitelek esetében is lesz lehetőség. A tervezet egyébként az előtörlesztett összeg 1 százalékban maximalizálja a tranzakció után felszámítható díj mértékét.

A teljes futamidő alatt 3 százalékos kamatot kell fizetniük az igénylőknek?

Az adósok fix, maximum 3 százalékos kamatot lesznek kötelesek megfizetni az igényelt kölcsönösszeg után. A tervezet azonban csak a kamat felső határát írja elő, így elvben a bankok lefelé eltérhetnek a 3 százaléktól, magyarán ennél kisebb kamatra is adhatják majd a hitelt.

Ingyenesen lesz igényelhető a kamattámogatott hitel?

A piaci hitelekhez hasonlóan a CSOK Plusz igénylésekor is számíthatnak az igénylők bizonyos költségekre, jóllehet ennek mértékét a tervezet maximalizálja – az igénylési folyamathoz kötődő díjak mértéke maximum a kölcsönösszeg 0,75 százalékával, de maximum 300 ezer forinttal lehet egyenlő. Ez azonban nem tartalmazza az ingatlan értékbecslésének és helyszíni becslésének a díját.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem