FInancial invoice bill, utility bills, overdue loan and mortgage payments, outstanding debt. Problems and financial crisis. Unexpected expenses

Egyre kilátástalanabb helyzetben a magyar fiatalok: sokan hitelből fedezik a növekvő kiadásokat

2023. augusztus 7. 14:30

Nincsenek könnyű helyzetben a továbbtanulás előtt álló fiatalok, ugyanis mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha finanszírozni szeretnék a tanulmányaikkal járó költségeket. Sem a megélhetés, sem a lakhatás nem olcsó, így nem csoda, hogy szinte minden második fiatal aggódik a gazdasági változások miatt.

A felsőoktatási ponthatárok kihirdetése izgalmas és sorsfordító pillanat. Egy új képzés elkezdése rengeteg lehetőséget rejt magában, főleg, ha ehhez egy másik városba kell költözni. Ám a kezdeti öröm és lelkesedés hamar alábbhagy, amikor a felvételizőben tudatosul, hogy mindez a pozitívumok mellett mennyi kihívást is jelent. A jelenlegi gazdasági helyzetben a mindennapi megélhetés finanszírozása sem egyszerű, a lakhatásról már nem is beszélve, ami még az előbbinél is komolyabb fejtörést okoz. Az OTP Ingatlanpont adatai alapján ugyanis havi 150 ezer forint alatt már panelt sem találni Budapesten, de a vidéki városokban is 120-140 ezer forintnál kezdődik egy-egy kiadó lakás havi bérleti díja. A szakemberek szerint olcsóbb ajánlatok már nem várhatók az évnyitókig, így a diákok nem számolhatnak azzal, hogy őszig lejjebb mennek az árak. Sőt, a szezonálisan megélénkülő keresletnek köszönhetően inkább további emelkedéssel kell számolni.

Sokan nem tudják kigazdálkodni a havi kiadásaikat még a szülők támogatásával, vagy az egyetem melletti munka vállalásával sem. Számukra nyújt megoldást a szabad felhasználású diákhitel (Diákhitel1), amelyet a lakhatástól kezdve a könyvek, jegyzetek, technikai eszközök megvásárlásán át, a mindennapi kiadásokra, akár kikapcsolódásra is elkölthetnek az igénylők. Az igényléshez nincs másra szükség, mint aktív hallgatói jogviszonyra. Aki Diákhitel1 -et igényel az havi 15 000 forinttól, 150 000 forintig terjedő összeget vehet fel, amely tanulmányi féléveként 750 000 forint is lehet. A Diákhitel1-et a tanulmányok alatt bármikor lehet igényelni.

A továbbtanulók 54 százaléka az árak emelkedése és a megélhetési költségek növekedése miatt fontolóra venné a diákhitelt, de még így is csak végső esetben – derült ki az OTP Bank friss felméréséből.  A válaszadók közel ötöde az inflációtól függetlenül is felvenné a diákhitelt, 15 százalékuk pedig azt állítja, hogy nincs hatással az árak emelkedése arra, hogy felvenné-e a diákhitelt, mert egyébként sem gondolkodik rajta.  A megkérdezettek 13 százaléka azt a választ adta, hogy kimondottan az infláció miatt dönt a hitelfelvétel mellett.

A diákok legnagyobb részének nincs konkrét célja a szabad felhasználású Diákhitel1-el, csupán ezt a konstrukciót tartják a legkedvezőbbnek. Ezt követően megélhetésre, ételre, italra és ruházkodásra fordítanák az összeget. Harmadik helyen említették a lakhatási költségek fedezését, hogy rezsire és albérleti díjra költik a felvett hitelt. A felhasználási célok között szerepel még a megtakarítás, az utazás és a befektetés is, illetve annak a lehetősége, hogy szórakozásra költenék a felvett pénzt. Utolsó helyre a család anyagi támogatását tették.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árak emelkedése és a megélhetési költségek növekedése a hallgatók mentális egészségére is hatással van. A megkérdezettek közel fele szorong a gazdasági változások miatt. Csupán tízből egy fiatal nem foglalkozik a körülötte zajló történésekkel és 4 százalék az, aki nem érzékeli a változásokat. A válaszadók 42 százaléka igyekszik kevesebbet költeni, hogy ezzel biztosítsa magát, 27 százaléka pedig többet tesz félre. Azonban a helyzet javulásában csupán a fiatalok harmada bízik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm