12 °C Budapest
Súlyos lakhatási válság felé rohannak a magyarok: hogy lesz így bárkinek is lakása?

Súlyos lakhatási válság felé rohannak a magyarok: hogy lesz így bárkinek is lakása?

2023. június 2. 16:02

Megint csökkent a lakáshitelek új szerződéseinek összege, ezzel az egyéves idővonalat nézve már csaknem az ötödére esett vissza a havi adatokban ez a hiteltípus. A kamatok közben újra növekedésnek indultak, és nagyon sötét képet fest a lakáspiaci jelentés is. MEgnéztük a számokat, most pedig elemzünk.

Újabb visszaesést produkáltak a lakáscélú hitelek idén áprilisban, ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb összesítéséből. Az eredmény visszaveti azt a bizalmat, ami a hitelezésben kicsit talán kezdett visszaállni, igaz, a szakértők megszólalásaiból korábban is tudhattuk, hogy biztosan nem fellendülést látunk a következő hónapokban. Nagyobb gond ennél, hogy a kamatok is kezdenek ismét feljebb menni az általunk vizsgált hiteltípusoknál, vagyis hiába lépett a jegybank a kamatcsökkentés felé, a piac egyelőre nem a várt módon reagált. Megnéztük a számokat, és kielemezzük, mi jöhet most. Az MNB lakáspiaci jelentése mindenesetre sötét képet festett a napokban.

Egyre jobban lejt a pálya

38,81 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek a magyarok 2023 áprilisában - ez derült ki a jegybank legfrissebb jelentéséből, melyet ma tettek közzé. Ezzel nemcsak az előző havi adathoz, hanem a múlt áprilisi adathoz képest is jelentős csökkenést szenvedtek el a lakáshitelek: egy évvel ezelőtt 144 milliárd volt az újonnan kötött lakáshitel-szerződések összege, vagyis csaknem az ötödére esett vissza a jegyzés.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a pesszimista jóslatok jöttek be. Az elmúlt hetekben több bankvezér és elemző is kifejtette, hogy ebben az évben biztosan nem várható a lakáshitelek visszarendeződése, erre legkorábban a jövő év közepétől, de inkább a végétől kerülhet sor akkor is, ha a kamatcsökkentés közben lendületet kap. A másik ok pedig természetesen a megélheti válságban, illetve a magas ingatlanárakban keresendő, de erre a cikkünk későbbi részében térünk majd ki.

Minden hitel csökkenést mutat

Persze a többi hiteltípust megnézve szintén nem lehet csodálkozni azon, hogy a lakáshitelek ilyen rosszul szerepeltek. A megszokott módon megnéztük a babaváró, illetve a személyi hitelek teljesítményét, és így derült ki, hogy mindkét hiteltípus rosszabbul szerepelt, mint egy hónappal ezelőtt - az egy évvel ezelőttivel pedig lassan alig lesz érdemes összehasonlítani, hiszen természetesen mindkét érték durván bezuhant.

Újra nőnek a kamatok

Az átlagkamatokra ránézve azért valamivel már tisztábban látunk. Míg márciusban az összes, általunk vizsgált hiteltípusnál csökkentek a kamatok, áprilisban már nem volt ilyen fényes a helyzet. Egy éven túli kamatfixálásnál mind a lakáscélú hitelek, mind a lakásfelújításra-korszerűsítésre, mint a személyi kölcsönök átlagkamata megugrott egy kisebb mértékben.

Bár a jegybank ha óvatosan is, de lépéseket kezdett tenni a kamatcsökkentés felé, úgy tűnik, hogy a piac erre még kevésbé reagált. Valószínűbb, hogy amint valóban elindul a kamatcsökkentés ciklusa - és nem is kell majd visszaemelni - akkor a hitelkamatok is követik majd ezt az utat, de hogy erre mikor kerülhet pontosan sor, egyelőre homályba vész.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogy lesz így lakása bárkinek?

Végezetül szokásunkhoz híven nézzük meg a bankok lakáshitel-ajánlatait, amelyet mint mindig, most is a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával tettünk meg. Az Unicredit továbbra is tartja vezető helyét, de a legrosszabb, a piacon most elérhető ajánlatnál, az OTP esetében is látszik, hogy amennyiben nincs a türelmi idős törlesztő, akkor már 100 ezer forint feletti havi törlesztőt kellene fizetni. Ez pedig, ha a példaszámításban alkalmazott 400 ezres jövedelmet vesszük alapul, egy fizetésnek már több, mint a negyedét elviszi minden hónapban.

És itt érkeztünk el oda, amelyet az MNB lakáspiaci jelentése is leszögezett: a megélhetési gondok, valamint a magas kamatok együtt okozzák azt, hogy az emberek szinte alig mernek hitelt felvenni, különösen igaz ez a lakáshitelekre. A jelentés szerint ma Budapesten hitelből lakást vásárolni gyakorlatilag mindenkinek nagymértékű, már-már veszélyes anyagi kifeszítéssel járna, ez alól csak a háromgyerekes családok képeznek kivételt.

Vidéken támogatás nélkül gyakorlatilag esélytelen kölcsönből ingatlant vennie egy családnak. A jelentés adataiból kiderült, hogy Budapesten ma 12 évet kell melózni, hogy összejöjjön egy lakásra való pénz, és megtudtuk, hogy brutálisan megdrágultak az albérletek a pesti peremkerületekben. Az MNB lakáspiaci jelentést a Pénzcentrum hosszabban is kivesézte, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem