9 °C Budapest
Newborn baby holding on to Mothers hand while in hospital a few hours after being born.

Csúnya buktatókat rejteget az egyik legkedveltebb hazai hitel: megnézheti magát, aki ezekre nem figyel

2023. február 8. 20:01

Rendkívül pozitív hírrel zárult az elmúlt év azon házaspárok számára, akik gyermekvállalást terveznek a közeljövőben. 2024. december 31-ig meghosszabbították a babaváró kölcsön igénylésének lehetőségét, és az igénylés feltételei sem változtak. A tudatos és felelősségteljes leendő szülőknek a babaváró hitel felvételével egyidejűleg két másik témában is fontos gondolkodni és lépni - hívta fel a figyelmet a Bankmonitor.

A 2019. július 1.-jén elindított babaváró kölcsönt 2024. december 31-ig változatlan feltételekkel igényelhetik a házasságban élő és a következő 5 évben gyermekvállalást tervező párok. A maximálisan 10 millió forint összegű szabad felhasználású hitel végig kamatmentes, ha az első 5 évben legalább 12 hetes várandósságot igazol a házaspár. A második és harmadik gyermek születésekor pedig részleges, illetve teljes tartozáselengedést kapnak.

A babaváró kölcsön egyik kedvező jellemzője, hogy a feltételek teljesülése esetén a 20 éves futamidő során végig 50 ezer forintot el nem érő törlesztőrészlettel lehet számolni. Érdemes egy kis összehasonlítást végezni, hogy lássuk mit jelentene más forrásból hozzájutni ehhez a 10 millió forinthoz. Az ingatlanfedezetes, szintén szabad felhasználású hitel esetében, amelynek kamata jelenleg 10-13 százalék között mozog, a 20 éves futamidőre felvett 10 millió forint törlesztőrészlete 100-120 ezer forint lenne havonta.

Látható, hogy ehhez viszonyítva a babaváró kölcsön sokkal kedvezőbb, tehát havi 50-70 ezer forint megtakarítást jelent.

 Előrelátó, tudatos és felelősségteljes vagy?

Hosszú távú anyagi elköteleződés vállalásakor, hitelfelvételkor, a szeretteidnek és saját magadnak is tartozol ugyanakkor azzal, hogy körültekintően számolsz a lehetséges váratlan, rendkívül nehéz helyzetekkel és az örvendetes jövővel is.

Muszáj átgondolnod azt, hogy mi történik a családoddal, ha komolyan, tartósan lebetegszel, ha munkanélküli leszel és így jövedelem nélkül maradsz, ha egy súlyos betegség vagy balesetet a munkaképességedet elvesztésével jár vagy végzetes kimenetelű lesz. Hogyan, miből tudja majd a családod ilyen helyzetben időben fizetni a törlesztőrészleteket? Mi lesz a fennálló adóssággal? Kire marad a teher?

Az örömteli jövőre előre nézve, mire a babaváró kölcsön futamideje végére értek a gyermeked, a gyermekeid felnőnek és a továbbtanulás vagy az önálló felnőtt életük elkezdése kerül majd fókuszba. Szeretnéd segíteni őt, őket a tandíj vagy az első lakás önerejének előteremtésében? Mi szolgálhat majd ehhez anyagi forrásként?

Legyen segítséged a váratlan, nehéz helyzetekre!

Amikor felveszitek a babaváró kölcsönt, akkor ezzel együtt feltétlenül kössetek mindketten hitelfedezeti biztosítást is. Így, ha egyikőtökkel történik valami, a másik nem kerül anyagilag lehetetlen helyzetbe a hitel miatt.

Ez a fajta biztosítás haláleset, maradandó egészségkárosodás, keresőképtelenség és munkanélküliség alkalmával nyújt neked, illetve a családodnak segítséget. Halál vagy maradandó egészségkárosodás estén a biztosítótól kapott összeggel végtörleszthető a hitel. Jó tudnod, hogy létezik olyan hitelfedezeti biztosítás is, amely ilyenkor nem csak az aktuális tőketartozás összegét, hanem a teljes felvett hitelösszeget adja. Ezzel a megoldással a hitel végtörlesztése után még marad pénz a család megélhetésének finanszírozására. Munkanélküliség és keresőképtelenség esetén pedig meghatározott ideig a biztosító fizeti helyetted a törlesztőrészletet.

A hitelfedezeti biztosítást érdemes kiegészítenetek a kritikus betegségekre vonatkozó kockázati életbiztosítással. A fiatalabb korosztályt is érintik ezek a betegségek, ráadásul az életkorod emelkedésével egyre növekszik a kritikus betegségek a kockázata. Az ezekből a betegségekből (mint például a leggyakoribb előfordulású szív- és érrendszeri betegségek és a rák) átlagosan 1,5-2 év alatt lehet felgyógyulni. Ez idő alatt – a jövedelmed hiányában is – fizetnie kell a családodnak a hitel törlesztőrészletét is, a gyógyulásod költségeit is, ahogyan a mindennapi életet is finanszírozni kell valamiből.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fontos tudnod, hogy a már korábban felvett babaváró kölcsön mellé utólag is van lehetőséged bankfüggetlen hitelfedezeti biztosítást kötni.

Gondolj a jövőre is!

A felnövekedő gyermeked céljait anyagilag is tudod majd támogatni, ha már most elindítasz egy olyan megtakarítást, amely finanszírozási forrásként szolgálhat a továbbtanuláskor vagy akár ingatlan vásárláskor. A legelőnyösebb helyzetbe akkor kerülsz, ha a gyermeked 20-25 éves koráig tartó megtakarításban gondolkodsz, és így a kamatos kamat elvét is a saját szolgálatodba állítod.

Jól jöhet az időben, akár már a kölcsön felvétele előtt elindított megtakarítás akkor is, ha a babaváró hitel felvétele utáni 5 évben még nem érkezik meg a várt gyermekáldás. Ilyenkor az állam által addig átvállat kamatokat a kormányrendeletben leírt szorzóval növelten egy összegben kell megfizetnetek. Az időben és megfelelő összeggel elindított megtakarítás ebben a helyzetben is segíthet, biztonságot adhat nektek.

Tervezz körültekintően!

Okosan, felelősségteljesen, jól tervezve gondolj és készülj a jövőre! A kölcsönt, a biztosítást és a megtakarítást egymástól elválaszthatatlanul fontos és szükséges, több elemből álló csomagként érdemes kezelned.

A hitelből valósítsd meg a jelenlegi céljaidat, a hitelfedezetei és a betegségekre szóló kockázati biztosítással védd le a váratlan helyzeteket, a megtakarítással pedig teremts lehetőséget arra, hogy anyagilag támogathasd a gyermeked terveit, hogy könnyen és örömmel adhass.

A kölcsön igénylésének bizonyos feltételei eltérők a különböző bankoknál, ezért feltétlenül érdemes a lehetőségeket jól ismerő független hitelközvetítőhöz fordulnod.

A biztosítási piacon is nagy a választék kockázati életbiztosításokból és a hitelfedezeti biztosítások között is jelentős eltéréseket tapasztalhatsz. Emiatt a biztosítási igényeddel is mindenképpen jó szakemberhez, független biztosításközvetítőhöz fordulni, hiszen így kaphatsz a saját elképzeléseidhez legjobban illeszkedő megoldást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem