26 °C Budapest
Angry male employee confused working at computer, solve business problems on phone, mad worker talk on cell arguing with client or customer, man busy at pc having serious conversation on cellphone

Szívhatja a fogát több tízezer magyar adós: rosszul hitték, hogy a fix kamattal járnak jobban?

2022. július 1. 10:45

Azok az adósok, akik a biztonságosabb, de drágább, hosszabb időre kamatfixált hiteleket vettek fel, most a kamatstop miatt rosszabbul járhatnak - írja a Népszava. Azért dönt valaki a fix mellett és hajlandó többet fizetni a kezdetektől, hogy elkerülje a kiszámíthatatlan kamatemelkedést, szemben az alacsonyabb, kevésbé biztonságos változó kamattal - ezen torzít most a kamatstop.

A hosszabb távra rögzített kamatú, de most éppen kamatfordulóhoz érkező hitelekre ráadásul nem vonatkozik a kamatstop, így e hitelek törlesztőrészletei a következő öt évre jelentősen megugranak - hívta fel a figyelmet a lap. Idén az MNB adatai alapján 28 647, ötéves kamatperiódusú hitel árazódik át, de ebből csupán az a 4229 kölcsön élvezheti a kamatstop előnyeit. A többi, éven túli kamatfixálású hitelere a rendelet meghosszabbítása után sem vonatkozik a kamatstop, hiába van az idén ezeknek is a kamatfordulója – erősítette meg a jegybank.

Így azok az adósok, akiknek a törlesztőrészlete a biztonság áraként eddig is magasabb volt, most a megugrott kamatszinten rögzíthetik hiteleik kamatlábát újabb öt évre. Szemben azokkal az adósokkal, akik az induláskor olcsóbb, de kiszámíthatatlanabb, változó kamatozású hitelt vettek fel: ők kihasználhatják az év végéig a kamatstop által mesterségesen fenntartott kamatelőnyt, azaz az alacsonyabb törlesztőrészleteket.

A jegybank adataból az is kiderül: eddig összességében 160 235 jelzáloghitelt vettek fel 5 éves kamatperiódussal. Tehát ha jövőre is maradna a kamatstop, akkor jelen állás szerint további hitelesek néznek majd szembe ezzel az egyenlőtlenséggel. A Bankmonitor szerint ez duplán rossz üzenet a biztonságosabb, de kezdetben drágább hitelt választók számára: nem érte meg bevállalni a magasabb kamatot a biztonságért. Ráadásul a kiszámíthatóbb hiteleket nem is védik meg az esetleges kamatemeléstől, pedig ezek a kölcsönök is drágulhatnak a fixált időszak lejáratakor.

Tényleg annyival olcsóbb a változó kamatű hitel a fixnél? A Pénzcentrum kalkulátorában könnyen összehasonlíthatod az ajánlatokat!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kamatstop bevezetésekor mintegy 30 milliárd forintos költséggel számolhattak a bankok, az év végig kitolt intézkedés számlája már meghaladja majd a 100 milliárd forintot is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 09:35
10 millió forint lesz a tét az Istenes Bence által vezetett msorban.
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?