Man holding hands of baby walking towards ball. Mid adult woman is sitting on carpet. Happy family is spending leisure time together.

Ketyeg az óra: egyre kevesebb magyarnak marad esélye lecsapni az ingyemilliókra

2022. június 4. 05:51

A tavasz közepén meredek emelkedésnek indultak a babaváró támogatásra a magyar családoknak kifizetett összegek, nyáron pedig még tovább nőhet a kivezetése felé közelítő állami kölcsön iránti érdeklődés. A babaváró iránti igénnyel párhuzamosan a magyarok házasodási kedve is rég nem látott  szinten volt áprilisban. A babaváró vélhetően az azzal kombinálható otthonfelújítási támogatásoknak, a menyegzők pedig éppen a babavárónak köszönhetik egyre növekvő népszerűségüket. Utóbbi esetében azonban már a hajrában vagyunk. Mutatjuk is, mennyire kell sietnie azoknak, akik szeretnék igényelni a támogatást.

A jegybank által publikált friss statisztikák tanúsága szerint a magyar bankok áprilisban 39,40 milliárd forintnyi teljes összegű babaváró hitelt utaltak ki új ügyfeleiknek. Ez, bár az előző hónaphoz képest visszaesést jelent a tranzakciók összegében, az év eleji mélypont után mégis pozitív képet fest a babaváró - a jelen állás szerint már csak néhány hónapon át tartó - jövőjére nézve.

Az áprilisi kifizetések éves összevetésben ettől függetlenül egész jelentős csökkenést mutatnak. Az összes folyósítás összege tavaly óta 10 milliárd forintnál is nagyobb, 20 százalékot is meghaladó mértékű volt a visszaesés. Az év eleji alacsony bázishoz képest még mindig magasnak számító összegek azonban egy a hitelforma kivezetése előtti utolsó roham előjelei lehetnek a babavárónál.

A Pénzcentrum által vizsgált másik két lakossági hiteltípus is nagyon jól teljesített az év negyedik hónapjában. A személyi hiteleknél ez a pandémia előtt megszokott számokhoz hasonló összegű kifizetéseket jelent, míg a lakáskölcsönök esetén egyenesen historikus csúcsot az új hitelfolyósítások számában.

A babaváró nagy hendikepje, hogy a piaca egyre szűkül. A jogosultak köre ugyanis folyamatosan csökken. Ez vezethetett az év eleji, nagyobb mértékű visszaeséshez. A babaváró viszont úgy tűnik a kivezetéséhez közeledve újabb reneszánszát éli. A lakásfelújítási támogatás és hitel iránti kereslet ugyanis minden nyáron nagy mértékben megélénkül, ami a jelzálogkölcsönök esetében direkt, a babaváróéban áttételes módon növeli a lakosság érdeklődését, Ráadásul azok "elfogyásáig" a Zöld Otthon Program által kínált konstrukciók is pörgethették a kölcsönöket.

A babaváró hitelre a lakáskölcsönök volumenének bővülése azért van jótékony hatással, mert előbbi kiválóan kombinálható az utóbbival, akár önerőként is. Ezt pedig a magyarok fel is ismerték, a felújítási támogatás előfinanszírozásához tömegek választanak a lakáshitel helyett személyi kölcsön, vagy épp babaváró hitelt. A babaváró összegét jelenleg a bankok 75 százalékban tudják beszámítani önerőként ilyen célra.

Kutatások sorából derült már ki, hogy jó ideje a lakásvásárlás a babaváró egyik leggyakoribb felhasználási módja. A kölcsönt ilyen célra felvevők aránya ráadásul tavaly növekedett is az előző évhez képest és könnyen meglehet, hogy 2022-ben az ilyen célra folyósított támogatások aránya még tovább nőtt. Emiatt pedig a konstrukció egészen annak kivezetéséig népszerű maradhat a családok körében.

A házasodási kedvet is segíti a támogatás

A márciusi  és áprilisi adatok alapján a házasságkötések számát nézve is igen erős év lehet majd az idei. Bár a koronavírus járvány miatt elhalasztott lagzik jelensége már nem igazán érzékelhető, a menyegzők száma ennek ellenére is a pandémia előtt megszokott szám felett alakult. Mivel pedig a házasságok száma már az első két, gyengébb hónapban is lekövette a babavárónál tapasztalt visszaesést, joggal feltételezhető ,hogy van kapcsolat a támogatás népszerűsége a házasodási kedv között.

Grafikonunkon is látszik, hogy a babaváró kölcsön iránti kereslet több éves mélypontját jelentő januárban és a babaváró szempontjából szintén igen gyenge időszakot jelentő februárban is hasonló módon lekövették a menyegzők számai a kiutalt kölcsönök összegét. A mostani házasodási láznak persze a nyár közeledte is segít, a kimondott igenek számának növekedése azonban jóval dinamikusabb ütemben növekedett, mint azt a korábbi években megszokhattuk.

A 2021-es év azonos hónapjának számától ugyan még így is elmarad az idei házasodási kedv. A különbség azonban mindössze 38 párral kevesebb kötötte össze életét, ami a 2020-ban befuccsolt és tavaly pótolt lagzikat is figyelembe véve elhanyagolható különbségnek tűnik. A 2020-ban megkötött, 3916 lagzihoz képest pedig a mostani, 5007 esküvős számhoz képest 27,8 százalékos emelkedést jelent.

A babaváró ideje meg van számlálva

Már csak néhány hónapja maradt a jelenlegi kondíciók mellett azoknak, akik babaváró támogatást szeretnének igényelni. A babaváróról szóló kormányrendelet szerint ugyanis a kölcsön és a babaváró támogatás igénybevételéről szóló szerződés 2022. december 31-éig köthető meg.

Bár a rendelet még módosulhat, és elképzelhető, hogy kitolják a határidőt, aki biztosra akar menni, az jó eséllyel még tavasszal, vagy nyáron elintézi az igénylést. Ezt igazolja vissza az is, hogy már márciusban és áprilisban elkezdett felfutni a hitel iránti kereslet, ami egyelőre megfelel azon predikcióknak, miszerint július és augusztus között tetőzhet a kifutása felé közelítő támogatás. A magyar családok érdeklődése tehát idén még tovább élénkülhet, aminek megágyazhat babaváróval gyakran kombinált lakáskölcsönöket pörgető lakásépítési és lakásfelújítási kedv is.

A babaváró 2019-es bevezetése júliusban történt, ezért az áprilisi számokat az előző két év volumenével tudjuk összemérni. Jól látszik viszont, hogy a babaváró iránti érdeklődés idén már a 2021-es és a 2020-as szinttől is elmarad. A tavalyihoz képest ez egy 26 százalékos, a 2020-ashoz mérve 19 százalékos volt az új szerződések volumenében látható visszaesés. Az idei év első két hónapjához képest ettől függetlenül egyértelműen más irányba indult el a kereslet.

Ennek oka a már említett kettős hatás lehet. Hiába felelnek meg egyre kevesebben a babaváró igénylésének alapjául támasztott feltétételeknek, a potenciális igénylők figyelme a konstrukció kifutása igencsak megélénkült.

Alaposan ráerősítettek a tavaszi szezonra a babaváró kölcsönnél a hitelintézetek is: minden jelentősebb szereplőnél él ugyanis valamilyen promóció, amelynek minden esetben egy nagyobb összegű 

Ráadásul má már számos bank, akár több mint százezer forintos jóváírásokkal próbálja magukhoz csábítani a babaváró hitel felvételét tervező párokat. A tavaszi időszakban pedig már ez is kihathatott a babaváró népszerűségére.

Van másik támogatás

2021-ben elsősorban az év elején bevezetett otthonfelújítási támogatás és hitel határozta meg a lakosság hitelfelvételi kedvét - ez a lakáskölcsön kifizetésekben egyértelműen meglátszik. Október 4-től pedig megjelent  a Zöld Otthon Program keretében az új zöld CSOK-hitel is. Ennek segítségével akár 70 millió forint kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitelhez is juthatott egy család, akár még gyermek nélkül is. A bankokban már a zöld hitel bevezetését megelőzően nagy volt az érdeklődés a lakosság részéről.

Az energia-hatékony, újépítésű ingatlanokra igényelhető hitelhez azonban meg kell felelni a bankok feltételeinek, emellett önerőre is szükség lesz. A babaváró hitel népszerűsége részben épp abban áll, hogy a segítségével - önerőként felhasználva - olyan családok is hitelhez juthattak, akiknek nem volt elég önerőjük akár egy kedvezményes lakáshitelhez sem.

A zöld hitel népszerűsége persze kétélű volt. A támogatott hitelre biztosított 200 milliárd forint összegű keret ugyanis elfogyott, így jelenleg nem lehet hozzájutni az ilyen típusú kölcsönökhöz, de a kormányzat már tervezi a program újraindítását.

A lehetőség visszatérését rengetegen várják, ami nem is véletlen. Jól zöld hitel ugyanis kombinálható más családtámogatásokkal, vállalt vagy már megszületett gyermekek esetén is a CSOK-kal, CSOK-hitellel, babaváróval, a jelzálog-hitel elengedés kihasználásával, lakásáfa-visszaigényléssel, és az illetékmentességgel is.

És persze van lehetőség, ami jelenleg is elérhető. A CSOK a meglévő és vállalt gyermekek után igényelhető vissza nem térítendő lakáscélú támogatás. Mellé igényelhető kedvezményes kamatozású támogatott hitel is, amennyiben legalább két gyerek után vennénk igénybe a CSOK-ot. A kölcsön maximális összege legfeljebb 10 millió forint lehet két gyermek esetén. Legfeljebb 15 millió forint összegű támogatott hitelt kaphatunk, ha legalább 3 gyerek után vettük igénybe a vissza nem térítendő támogatást.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm