Typical hungarian village in day light outdoors.

Rengeteg Kádár-kocka újulhat meg hamarosan: ilyen kedvező hitelt még sosem adtak a bankok

2021. szeptember 28. 14:32

A hazai hiteltörténelem alighanem legkedvezőbb lakossági felhasználású konstrukciója körvonalazódik a heteken belül igénybe vehető zöld lakáshitel bevezetésével. Az akár 70 milliós hitel az előzetes hírek szerint 2,5 százalékos kamatozású, sőt egyes esetekben akár kamatmentes lesz. Kizárólag az energiahatékonyság javítására lehet majd fordítani.

A nyilvánosságra hozott információk alapján a magyarországi lakossági hiteltörténelem alighanem legkedvezőbb konstrukciója adhat újabb lendületet a lakáspiacnak. A zöld és családbarát hitelkonstrukció a két gyermekkel 10, hárommal 15 millió forintig felvehető CSOK-hitel 3 százalékos kamatához képest is kedvezőbb lesz. A Zöld Otthon Programban elérhető, maximum 70 milliós hitel az előzetes hírek szerint 2,5 százalékos kamatozású lesz, de ennél is kedvezőbb, kamatmentes konstrukció is elérhető az energiahatékony lakást vásárlóknak vagy építtetőknek. Az ügyfelekkel a bankok állnak majd közvetlen kapcsolatban, ám a Magyar Nemzeti Bank előírja, hogy milyen feltételek mellett adhatják oda a dedikáltan csak zöld célokra fordítható forrást.

A kormányzat nem véletlenül fókuszál a zöld otthonokra: Magyarországon az energiafelhasználás nagyjából 40 százaléka köthető az épületek, egyharmada a háztartások energiafogyasztásához. Tehát a lakóépületek az egyik legnagyobb energiafogyasztó szektorba tartoznak. Ahhoz, hogy az ország úgy teljesítse vállalt klímacéljait és a háztartások fűtési energiaigényét – amely a háztartások energiafelhasználásának bő kétharmadát jelentik –, drasztikusan csökkenteni kell energiafogyasztást. Ez nem csak a családok, de az ország érdeke is.

Magyarországon majdnem 3 millió épületben körülbelül 4,5 millió lakás van, az épületek 95 százaléka családi ház, melyeknek majdnem háromnegyede 1980 előtt épült.

Ezek a házak messze nem felelnek meg a mai energetikai igényeknek, energiaigényük többszöröse a mai, modern épületeknek (az 1960-as években vagy ennél is korábban épült házak energiafelhasználása pedig ezek nyolcszorosa is lehet!). Évente 10-20 ezer új lakás épül, de ahhoz, hogy a hazai lakóépület-szektor energiahatékonysági szempontból 2050-re elérje a kívánatos szintet, évente 100-130 ezret kellene felújítani a meglévőkből. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által nemrég publikált Hosszú Távú Felújítási Stratégia a közel nulla energiaigényű épületek 90 százalékos részarányát tűzte ki célnak, amit 2050-ig kellene elérni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A BB kategóriától felfelé közel nulla energiaigényűnek tekinthető az épület. Ezek aránya jelenleg töredéke a többi kategóriának: 2020-ban a majdnem 160 ezer elkészült energetikai tanúsítványból kevesebb mint 5 százalék volt BB, AA vagy AA+ besorolású. Egy BB kategóriába tartozó épülethez képest egy AA++ kategóriás épület kevesebb mint feleannyi, egy FF több, mint kétszer annyi energia felhasználásával biztosítja ugyanazt a hőkomfortot. Bár az új lakóépületekkel szembeni kötelező közel nulla energiaigényű teljesítményszint életbe lépését 2022. június 30-ig halasztotta a Kormány, a hitelprogram egyértelműen a klímabarát épületek irányába mozdítja a fejlesztőket és az építtetőket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 16:37
A széria magyar szinkronos változatát a SkyShowtime már működő szolgáltatási területén lévő valamely...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?