21 °C Budapest
Erre a hitelre most kell lecsapni: ki tudja, meddig lesz olcsó

Erre a hitelre most kell lecsapni: ki tudja, meddig lesz olcsó

Pénzcentrum
2015. november 16. 05:50

A jegybank bejelentése szerint 2017 végéig megmaradhat a jelenlegi alapkamat, azonban a lakáshiteleket jellemzően több évtizedre vesszük fel. Ezen az időtávon viszont nem tudjuk kiszámolni, hogy mekkora lehet a kamatunk, viszont fix kamatozású kölcsönnel akár a teljes futamidő alatt kiszámíthatók lesznek a törlesztőrészleteink.

Rövid futamidejű kölcsönöket változó kamatozással éri meg felvenni, mivel a jegybank bejelentése szerint 2017 végéig maradhat a jelenlegi alapkamat szintje (1,35 százalék). A hosszú futamidejű, 15-20 éves hiteleknél azonban már most sem árt elgondolkodni azon, hogy a teljes futamidőre fixált törlesztőrészletet válasszuk. Az alapkamat ugyan most alacsony (és a bejelentés szerint az is marad), mégis, az elmúlt 20 év tapasztalat azt mutatja, hogy a jelenlegi helyzet néhány év múlva megváltozhat.

Egyre több banknál elérhetők a hosszú távon fixált hitelek

Az alacsony kamatkörnyezetben megnő a hosszabb kamatfixálású termékek iránti kereslet, amit az is jól mutat, hogy 2015 első háromnegyed évében a lakáscélú forinthitelek közel egy negyedét folyósították 5 év feletti kamatfixálással, míg 2008 azonos időszakában ez az arány még csak 15 százalék volt

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Nemzeti Bank. Ez azt jelenti, hogy a hitelek negyede hosszabb időre fixált kölcsön. Az öt évre fixált hitelek már bevett termékek, azonban az igazi biztonságot a teljes futamidőre rögzített törlesztőrészletű kölcsönök jelenthetik.

Ezek között találunk 10, 15 és 20 évre fixálható termékeket is. Ennél hosszabb futamidőre viszont nem érdemes hitelt felvenni, mivel hiába nő a futamidő, a törlesztőrészletünk ehhez képest csak alig csökken. Emiatt a 20 évnél hosszabban fixált termékeket most nem vizsgáljuk.

Az egyik leggyakoribb egyébként a 15 és 20 éves futamidő, végig fixált kölcsönt viszont csak két banknál találunk ezen az időtávon. A CIB-nél csupán 15 évre fixált hitel van, míg az UniCredit 15 és 20 évre rögzített kölcsönt is kínál. A két 15 éves futamidejű terméknél egyébként nincs jelentős eltérés a havi részletben, igaz, az UniCredit teljes hiteldíj mutatója (THM) szembetűnően alacsonyabb.

Mi a helyzet a 10 évre fixált hitelekkel?

A 10 évre fixált hitelek jellemzően nem teljes futamidőre rögzített kamatú kölcsönök, viszont a 10 éves kamatperiódusnak köszönhetően ezek is biztonságot adhatnak. Az alacsonyabb THM ellenére viszont a 10 évre rögzített hitel törlesztőrészlete csupán 2 ezer forinttal alacsonyabb a 20 évre rögzített kölcsönnél.

A többi esetben nem tudjuk összehasonlítani a hosszabb futamidejű termékkel az ajánlatot, mivel bankon belül nem találunk más 20 évre rögzített kölcsönt. Az viszont látszódik, hogy az MKB ajánlata a legolcsóbb jelenleg a piacon a 10 évre rögzített hitelek között, a THM alig haladja meg a 6 százalékot.

Melyik hitelt válasszuk?

Ha 20 éves futamidő mellett 5 millió forintot vennénk fel, akkor a 10 évre rögzített hitelk között az MKB ajánlata lesz a legolcsóbb, a havi részlet csupán 35 ezer forint lehet. A Többi terméknél is csupán pár ezer forinttal magasabb részletekkel számolhatunk, a legolcsóbb és a legdrágább törlesztő között 13 százalékos különbség van. Az infografikából érdemes kiemelni a CIB-et, ahol a 10 évre rögzített kölcsön csak 10 éves futamidővel érhető el, így a kölcsön egyéb jellemzői is eltérőek lesznek, így nem lehet összehasonlítani a többi termékkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A 15 éves termékeknél nincs nagy eltérés a CIB és az UniCredit ajánlatai között, mindössze 3,5 százalékkal (kb. 1 500 forint) lehet alacsonyabb a törlesztőnk, ha az UniCreditet választjuk, igaz a 15 év alatt ez 273 ezer forintos különbséghez vezet összesen.

20 évre rögzített kölcsön egyelőre csak az UniCreditnél van, ennek a havi részletei nem jelentősen magasabbak a 10 évre rögzített kölcsönök átlagánál.

A törlesztőrészlet különbsége mindössze 4 százalékos (kb. 2 ezer forint), ezért cserébe viszont a teljes futamidő alatt kiszámítható lesz a hitelünk.

Hogyan érdemes hitelt felvenni?

Ha végig fixált kamatú hitelt választunk, akkor a hitelfelvétel mellett legfeljebb biztosítás kötésén érdemes elgondolkodnunk (pl: munkanélküliség esetére vagy életbiztosításon). A rövidebb kamatperiódusú kölcsönöknél viszont érdemes lakástakarék-pénztári megtakarítást indítani, amelynek a futamideje megegyezik a kamatperiódussal, így a kamatfordulókor előtörleszthetjük a hitelünket. Ekkor eldönthetjük, hogy:

  • A törlesztőrészletet csökkentjük vagy
  • A futamidőt rövidítjük le.

Természetesen a kettő egyvelege is lehetséges, vagyis valamivel rövidebb futamidő mellett valamivel alacsonyabb törlesztőrészletet választunk. A törlesztőrészlet csökkentése főleg akkor jöhet jól, ha a kamatforduló után a havi részletünk jelentősen megugrana.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
MEDIA1  |  2022. május 19. 09:19
Oroszország bezárja a CBC kanadai tévécsatorna moszkvai tudósítói irodáját, és megszünteti az ott do...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?