A bankok meglepő ajánlatokkal csábítják a devizahiteleseket

A bankok meglepő ajánlatokkal csábítják a devizahiteleseket

Pénzcentrum
2015. március 25. 06:02

Ugyan a devizahiteles elszámolók megérkezéséig még több mint egy hónap van, a bankok már most elkezdtek megjelenni olyan hitelekkel, amelyek akár a forintosított kölcsönöknél is alacsonyabb törlesztőrészletet kínálnak kezdetben. A Pénzcentrum mutatja, milyen feltételeket kínálnak az első ilyen konstrukciók.

A forintosítás folyamán a devizahiteleket forinthitelekkel váltják le a bankok, ez a folyamat automatikusan megy végbe. Ha viszont nem vagyunk elégedettek a forintosított hitelünkkel, érdemes körülnéznünk a bankok ajánlatai között, mivel ezeknél kedvezőbb kamatozású forint alapú lakáshiteleket is találhatunk, ráadásul most ingyen felmondhatjuk a kölcsönünket. Emellett van olyan bank is, ami kifejezetten a devizahiteleseket célozza meg hitelkiváltó ajánlatával.

Ennyivel kisebb is lehet a törlesztőrészletünk

Ha a megfelelő hitelkiváltó kölcsönt választjuk, akkor hosszú távon sokat spórolhatunk a törlesztőrészleteken.

Minden pénzintézetnél elérhetőek hitelkiváltó kölcsönök, de egyelőre csak néhány bank kínál kimondottan elszámolással érintett jelzáloghitel kiváltására törlesztőrészlet csökkentő hitelt. Nem minden forintosítással érintett jelzáloghiteles veheti azonban igénybe ezt a terméket, ugyanis több feltételnek is meg kell felelni

- mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Ennek azonban fontos feltételei vannak, ha jelzálog alapú kölcsönről (lakáshitel vagy szabad felhasználású) van szó:

  • A hitelfedezeti arány nem haladja meg a 80 százalékot (a felvett hitelösszeg nem haladja meg az ingatlan piaci értékének 80 százalékát)
  • Nem volt késedelmes tartozás
  • Nem lépett be az árfolyamgátba az ügyfél
  • A fedezeti ingatlanon nincs egyéb teher
  • Az ingatlannak legfeljebb két tulajdonosa van
  • Egyéb feltételek

Miért jobb egy hitelkiváltó kölcsön, mint az egyszerű hitel?

A hitelkiváltó kölcsönök esetén sok esetben a bankok elengednek (vagy kedvezményt adnak) a szerződéskötéshez kötött díjakból. Ami viszont ennél is csábítóbb lehet, hogy kamatkedvezményeket is kaphatunk.

A szerteágazó kedvezmények miatt viszont nincs egységesen mindenkinek kedvező ajánlat, mivel a bankok az esetek túlnyomó többségében az adós helyzetét és jelenlegi hitelét figyelembe véve adnak ajánlatot.

Lényeges, hogy amennyiben az új hitel forint alapú, célja és összege megegyezik a régi hitelével, akkor nem kell megfelelni a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatónak (JTM)

- teszi hozzá Fitos Szilárd. Így tehát a korábbi, a jövedelmünkhöz képest magas törlesztőrészletű kölcsönünket is kiválthatjuk korlátozás nélkül.

A JTM szerint ugyanis a törlesztőrészletünk nem haladhatja meg az igazolt jövedelmünk 50 százalékát az újonnan felvett hitel esetén.

Ez alól kivételt képez, ha a havi jövedelmünk magasabb, mint 400 ezer forint, így ugyanis akár a jövedelmünk 60 százalékát is törlesztésre fordíthatjuk. Szintén kivételt képeznek a forintosításra kerülő devizahitelek, ezeknél egyáltalán nem kell alkalmazni a JTM szabályát.

A hitelfedezeti mutatónak (HFM) azonban meg kell felelni ezeknél a hiteleknél. Ez azt jelenti, hogy a kiváltáskor figyelembe kell venni, hogy a fedezet (jellemzően ingatlan) értékéhez képest mekkora a felvett kölcsön értéke.

Ingatlannál ugyanis az érték 80 százalékáig vehetünk fel hitelt, ami pénzügyi lízingnél 85 százalékig kúszhat fel.

Az autó fedezetű kölcsönöknél szigorúbbak a szabályok, a felvett összeg hitelfelvételkor 75 százaléka, míg lízing esetén 80 százaléka lehet a gépjármű értékének.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt tudják a devizahiteles kiváltó kölcsönök

A K&H március elején vezette be a törlesztéscsökkentő hitelét, amellyel kifejezetten a devizahiteles elszámolással érintett jelzáloghiteleseket célozza meg. A hitel kamata a BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) 3 vagy 12 hónapos változatából és 2,7 százalékos (a futamidő alatt végig fix) kamatfelárból áll össze.

A kamatkedvezmények azonban visszavonhatóak, így ezek következtében növekedhet a törlesztőrészletünk.

Ha 3 vagy 5 éves kamatperiódust választunk, akkor a kamat mértéke a kamatperióduson belül állandó, de a kedvezények ekkor is visszavonhatóak. Ebben az esetben a kamatváltoztatási mutató alapja a három, illetve az öt éves állampapírhozam.

Az Erste honlapja alapján már ők is kínálnak az elszámolással érintett jelzáloghiteleseknek kiváltó kölcsönt. Kalkulátorral számolhatjuk ki, hogy tényleg megéri-e kiváltanunk a kölcsönünket, a hirdetés 4,81 teljes hiteldíj mutatót (THM) ígér, 4,6 százalékos kamat mellett.

A kamat alapja a 6 havi BUBOR, amihez 2,5 százalékos, illetve 3,4 százalékos kamatfelár tartozik ügyfélminősítés szerint. A hitelhez tartozó kamatfelár-változtatási mutató szerint öt évente változhat a kamatfelár, míg a kamat bázisa hat havonta változhat a BUBOR függvényében.

Megéri minél előbb felvenni ezeket a hiteleket?

A fenti eltérések szembetűnőek, így eltérő, hogy melyik ajánlat a kedvezőbb számunkra. Várhatóan más bankok is megjelennek kifejezetten elszámolás alá eső kölcsönöket kiváltó hitelekkel a közeljövőben, ezért érdemes megvárni a többi ajánlat megjelenését. A jegybank kedden vágott kamatot és további kamatcsökkentés várható, így a hosszú távra fixált kamatú szerződések megkötését érdemes lehet elhúzni, amennyire lehet.

A forintosított hitelekhez képest eltérés lehet, hogy ezeknél a hiteleknél lehetséges, hogy a kamatunk ritkábban változik. Ez akkor fordulhat elő, ha a kiváltó hitel alapja teljesíti az alábbi feltételek egyikét:

  • A kamatváltoztatási mutató hosszabb távú, 3,4 vagy 5 éves
  • A referenciakamat és a kamatfelár-változtatási mutató is hosszabb távon változhat, például a 3 vagy az öt éves referenciakamat változásához kötött

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25