19 °C Budapest
A devizahitelesek negyede így fizeti majd a törlesztőit

A devizahitelesek negyede így fizeti majd a törlesztőit

Pénzcentrum
2015. február 25. 14:01

A devizahiteles elszámolás tájékoztatóit jövő hét hétfőtől kapják meg az ügyfelek, így a bankok már kezdik borítékolni a leveleket. Minden bank elszámolása másképpen zajlik majd, megtudtuk, mikortól fizetünk alacsonyabb törlesztőket az Erste Banknál.

Az Erste az egyik legjobban érintett bank az elszámolásban, az összes lakossági hitelezés 25 százaléka hozzánk tartozik

- mondta Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese.

Az elszámolásban a bank részéről 400 ezer ügyfél érintett, és 50 féle ügyféllevelet állítottunk elő

- tette hozzá Harmati. A lezárt szerződések aránya ebből 50 százalékos, vagyis az elszámolás alá kerülő szerződések fele élő szerződés.

Lényeges, hogy a 400 ezer hitel kétharmada devizahitel.

Az Erste ügyfelei egyébként már december közepe óta a (deviza) fair kamatszinten törlesztik a hitelüket, február elseje óta pedig a forint fair kamatokat állította be a bank, aszerint törlesztenek az adósok. Az ügyfelekkel való elszámolást a bank március végéig hajtja végre, az ügyfeleket pedig április végéig értesítik erről, a jogszabálynak megfelelően.

A tájékoztatás a jegybank által meghatározott módon fog történni. Lényeges, hogy az ügyfélnek a szerződés módosulásától (forintosítástól) számított 60 napja van arra, hogy jogorvoslattal éljen, vagy felmondja hitelét. A felmondástól számolva 90 napja van az adósnak a kiváltásra.

Miért éri meg az ügyfélnek felmondani a forintosított hitelt?

Az adósok számára olyan hitellel jelenik meg az Erste (és valószínűleg a többi bank is), ami kedvező lehet a forintosított hitelek kiváltására. Lényeges, hogy nem minden jelzáloghitel érintett a forintosításban, hiszen a 2004 május elseje előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik az elszámolás, viszont az ő részükre is felajánlja majd a bank a forintosítást.

Az ajánlat azért is érdekes, mert a jelenlegi hitelfedezeti szabályok szerint az ingatlan értékének 80 százalékáig vehetünk fel jelzáloghitelt, és a devizahitelesek jelentős részének ennél nagyobb tartozása van, így ők ezzel várhatóan nem tudnak majd élni. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az elszámolás az ügyfelek adósságát jelentősen csökkenti majd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi bejövő ügyfélkérdések nagy része az ügy érintettségére vonatkozik, vagyis az adósok arra voltak kíváncsiak, hogy kapnak-e visszatérítést a banktól. A bankvezér-helyettes kitért arra is, hogy az ügyfelek számára megkönnyítendő létrehoztak egy weblapot, ami segít az eligazodásban.

Ki ellenőrzi az elszámolást?

Az ügyfelek részéről gyakran elhangzó kérdés, hogy ki és hogyan fogja ellenőrizni a bankokat és ki védi meg az ügyfeleket attól, hogy a bankok ne verjék át őket. Erről egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gondoskodik, ők ellenőrzik a bankok számításait. Harmati szerint egyébként az MNB már elkezdte a bankok képleteinek ellenőrzését és ezek a vizsgálatok folyamatosan zajlanak.

Augusztusban indulnak majd a forinthitelek elszámolásai, amelyek 2015 szeptember 30-ig fognak megtörténni. Lényeges azonban, hogy az ezzel kapcsolatos keresetek még a bíróság előtt vannak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?