26 °C Budapest

A devizahitelesek negyede így fizeti majd a törlesztőit

Pénzcentrum
2015. február 25. 14:01

A devizahiteles elszámolás tájékoztatóit jövő hét hétfőtől kapják meg az ügyfelek, így a bankok már kezdik borítékolni a leveleket. Minden bank elszámolása másképpen zajlik majd, megtudtuk, mikortól fizetünk alacsonyabb törlesztőket az Erste Banknál.

Az Erste az egyik legjobban érintett bank az elszámolásban, az összes lakossági hitelezés 25 százaléka hozzánk tartozik

- mondta Harmati László, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettese.

Az elszámolásban a bank részéről 400 ezer ügyfél érintett, és 50 féle ügyféllevelet állítottunk elő

- tette hozzá Harmati. A lezárt szerződések aránya ebből 50 százalékos, vagyis az elszámolás alá kerülő szerződések fele élő szerződés.

Lényeges, hogy a 400 ezer hitel kétharmada devizahitel.

Az Erste ügyfelei egyébként már december közepe óta a (deviza) fair kamatszinten törlesztik a hitelüket, február elseje óta pedig a forint fair kamatokat állította be a bank, aszerint törlesztenek az adósok. Az ügyfelekkel való elszámolást a bank március végéig hajtja végre, az ügyfeleket pedig április végéig értesítik erről, a jogszabálynak megfelelően.

A tájékoztatás a jegybank által meghatározott módon fog történni. Lényeges, hogy az ügyfélnek a szerződés módosulásától (forintosítástól) számított 60 napja van arra, hogy jogorvoslattal éljen, vagy felmondja hitelét. A felmondástól számolva 90 napja van az adósnak a kiváltásra.

Miért éri meg az ügyfélnek felmondani a forintosított hitelt?

Az adósok számára olyan hitellel jelenik meg az Erste (és valószínűleg a többi bank is), ami kedvező lehet a forintosított hitelek kiváltására. Lényeges, hogy nem minden jelzáloghitel érintett a forintosításban, hiszen a 2004 május elseje előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik az elszámolás, viszont az ő részükre is felajánlja majd a bank a forintosítást.

Az ajánlat azért is érdekes, mert a jelenlegi hitelfedezeti szabályok szerint az ingatlan értékének 80 százalékáig vehetünk fel jelzáloghitelt, és a devizahitelesek jelentős részének ennél nagyobb tartozása van, így ők ezzel várhatóan nem tudnak majd élni. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az elszámolás az ügyfelek adósságát jelentősen csökkenti majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az eddigi bejövő ügyfélkérdések nagy része az ügy érintettségére vonatkozik, vagyis az adósok arra voltak kíváncsiak, hogy kapnak-e visszatérítést a banktól. A bankvezér-helyettes kitért arra is, hogy az ügyfelek számára megkönnyítendő létrehoztak egy weblapot, ami segít az eligazodásban.

Ki ellenőrzi az elszámolást?

Az ügyfelek részéről gyakran elhangzó kérdés, hogy ki és hogyan fogja ellenőrizni a bankokat és ki védi meg az ügyfeleket attól, hogy a bankok ne verjék át őket. Erről egyébként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gondoskodik, ők ellenőrzik a bankok számításait. Harmati szerint egyébként az MNB már elkezdte a bankok képleteinek ellenőrzését és ezek a vizsgálatok folyamatosan zajlanak.

Augusztusban indulnak majd a forinthitelek elszámolásai, amelyek 2015 szeptember 30-ig fognak megtörténni. Lényeges azonban, hogy az ezzel kapcsolatos keresetek még a bíróság előtt vannak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem