18 °C Budapest

Nem törődtek semmivel, úszott a család teljes vagyona

Pénzcentrum
2013. február 4. 05:12

Ma Magyarországon a lakócélú ingatlanok nagyjából háromnegyede van biztosítva, ám a helyzet korántsem nevezhető megnyugtatónak. A biztosítással rendelkezők körében is gyakori ugyanis, hogy nem megfelelő konstrukciót választanak, illetve hagyják elévülni korábban jól pozícionált biztosításukat. Az alulbiztosítottság gyakran annak a következménye, hogy az ügyfelek nagy része nincs teljesen tisztában a téma alapjaival. Pedig a lakásbiztosítás szabályai könnyedén elsajátíthatók.

A hazai lakásbiztosítási piacon évek óta jellemző 70-75 százalék körüli lefedettség csak kis mértékben marad el a nagyobb nyugat-európai országokra jellemző 75-85 százalék közötti értékektől, közép-kelet európai viszonylatban pedig mindenképpen jónak mondható. Bár a fenti számok azt mutatják, az emberek egyre inkább felismerik annak szükségességét, hogy tudatosan gondoskodjanak otthonuk biztonságáról és figyeljenek értékeikre, az alulbiztosítottság kérdése még mindig komoly problémát jelent.

A hitelválság és a gazdasági körülmények romlása mind több embert szorít rá a spórolásra - a többi között a lakásbiztosításban is. A tapasztalatok így azt mutatják, hogy az alacsonyabb biztosítási díj érdekében sokan a valósnál kisebb értékekre kötnek biztosítást és csak kár esetén szembesülnek azzal, hogy a kártérítés felső határát jelentő biztosítási összeg nem elegendő a károk fedezetére. Ráadásul az is gyakori, hogy az ingatlantulajdonosok nem fektetnek kellő hangsúlyt meglévő biztosításuk aktualizálására, így néhyány éve kötött biztosítások már nem nyújtanak megfelelő fedezetet. Éppen ezért már a szerződéskötéskor ügyelni kell az alulbiztosítottság elkerülésére, s ebből a szempontból nem árt a szerződésünket évente felülvizsgáltatni.

Az alulbiztosítottság gyakran annak a következménye, hogy az ügyfelek általában nincsenek tisztában az alapokkal. Pedig a lakásbiztosítás szabályai könnyedén elsajátíthatók. Az első lépés mindig az ingatlan és az ingóságok értékének a meghatározása; itt a szabály, hogy ingatlan esetében az újjáépítési, ingóság esetében pedig a pótlási értéket kell figyelembe venni. Egy nagyobb kár esetén ugyanis a piaci érték nem irányadó, a biztosítónak azt az összeget kell térítenie, amelyből az adott ingatlan újra felépíthető, illetve az ingóság újra beszerezhető.

Mindazonáltal a legkörültekintőbb módon megkötött biztosításokat is legalább évente egyszer érdemes felülvizsgálni, különös tekintettel arra, hogy milyen változások következtek be. Ha az ingóságok értékét érintő változás történik, például egy nagyobb értékű vagyontárggyal, mondjuk egy 3D LED-tévével gazdagodik a tulajdonos, vagy - az ingatlant illetően - bővítést végzett (tipikus eset, ha hozzáépített az ingatlanához, leszigetelte a házat, vagy speciális üvegre cserélte le nyílászáróit), akkor a biztosítási védelem mindenképpen felülvizsgálatra szorul.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Igaz ugyan, hogy az értékkövetés érdekében, azaz hogy a kár esetén fizetett kártérítés az évek múlása során is fedezze a helyreállítás költségeit, a lakásbiztosítások biztosítási összegei és díjai minden évben a biztosítási feltételekben meghatározott indexálási mód szerint változnak. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az indexálás csak az árszínvonal változásokhoz igazítja a biztosítási összegek mértékét, tehát, ha az ingatlant korszerűsítik, bővítik, vagy például új ingóságok kerülnek bele, a biztosított vagyontárgyak értéke megváltozik. S, bár a szerződések automatikusan megújulnak, amennyiben azokat az ügyfél írásban nem bontja fel, a fedezetet már nem biztos, hogy megfelelő mértékű lesz.

Lakásbiztosítási 1x1

  • A jó lakásbiztosítás kincset ér, kötésnél ne elsősorban az ár döntsön, hanem hogy mire van szükségünk, illetve, hogy adott árért mit kapunk!
  • Biztosítás kötésénél pontosan határozzuk meg az értéket, nem a piaci, hanem a újjáépítési /pótlási érték számítson!
  • Évforduló előtt tekintsük át az elmúlt év vagyongyarapodását! Milyen új ingóságokra tettünk szert, gyarapodott-e az ingatlan! Ha igen, ezt vezessük át a szerződésünkbe!
  • A számlát új vagyontárgy vásárlásáról őrizzük meg!

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?