Így lehet sokkal olcsóbb a lakásbiztosításod

Pénzcentrum
2013. február 7. 05:36

Jelentősen csökkenthetők a lakásbiztosítási díjak, ha önrészt is vállalnak az ügyfelek. A kárgyakoriság alapján összességében többet lehet spórolni a kisebb kockázat miatt alacsonyabb díjfizetésen, mint amekkora kárt az önrész vállalása miatt a saját zsebünkből kell kifizetnünk egy esetleges káreseménykor.

Míg Nyugat-Európában, Lengyelországban és Csehországban már abszolút elfogadott az önrész a vagyonbiztosításokban, addig Magyarországon még újdonságként hat az ügyfelek számára. Az önrész a kár azon része, amelyet az ügyfél maga visel egy előre meghatározott feltételrendszer és limit mellett.

Az önrész vállalásával jelentősen csökken a biztosítók kockázata és a kifizetett kárösszeg is. Emellett jelentősen mérsékelhetőek az ügyintézés és az adminisztrációs költségek is, amelyek akkor is ugyanúgy terhelik a társaságokat, ha pár ezer forintos, mint, ha milliós kárkifizetéseket teljesítenek.

A költségmegtakarításért cserébe az önrész vállalásával jelentős kedvezményeket lehet elérni a biztosítóknál. Így alacsonyabb díjért lehet megfelelő fedezetet kapni azokra a nagyobb összegű károkra, amelyek kifizetése valóban nagy terhet jelent. A háztartási káresemények gyakorisága alapján átlagosan 4-5 évente keletkezik jelentősebb, több százezer forintos, milliós nagyságrendű károsodás a biztosított épületben, vagyontárgyakban.

A biztosítás megkötésekor mérlegelni kell, hogy mekkora a valószínűsége a néhány ezer, tízezer forintos kis értékű kárnak, például üvegtörésnek, kisebb beázásnak, és megéri-e azok miatt nagyobb összegű biztosítási díjat kifizetni. A biztosítók információi szerint az ügyfelek sok esetben be sem jelentik a kisebb összegű károkat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Előfordulhat például olyan eset, amikor a születésnapi tortán elhelyezett tűzijáték lángra lobbantja az asztalterítőt, de még mielőtt komolyabb kár keletkezne, sikerül eloltani a tüzet. A legtöbben valószínűleg nem foglalkoznak ebben az esetben a kár bejelentésével. Az asztalterítő árát az önrész vállalása miatt fizetett alacsonyabb díjakkal már korábban meg lehetett spórolni.

Az önrész jobban érdekeltté teheti az ügyfeleket abban, hogy megóvják a vagyonukat. Ha az ügyfelet anyagilag is érinti a kár, akkor vélhetően többet tesz annak elkerülésére, mintha a teljes kárt a biztosító fizeti. Jobban meggondolja például, hogy őrizetlenül hagy-e egy mécsest egy több százezer forintos fa asztalon. Ez is jelentősen hozzájárulhat a kockázat csökkenéséhez, ami alacsonyabb díjakat eredményez.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?