20 °C Budapest

Erre csak kevesen gondolnak, amíg meg nem történik a baj

Pénzcentrum
2013. február 6. 05:32

Magyarországon tradicionálisan az ingatlan számít az egyik legnépszerűbb hosszú távú befektetésnek. Természetes, hogy a ház- és lakástulajdonosok nem csak otthonukat, hanem befektetésüket is védik a lakásbiztosítással: a legtöbb otthonbiztosítás a lakóépületre és a háztartási ingóságokra terjed ki, illetve leginkább az elemi károkra és az üvegtörésre nyújt fedezetet. Fontos azonban tudni, hogy léteznek már olyan biztosítások is, amelyek komplex, azaz sokkal szélesebb körű védelmet is jelentenek.

Felmérések szerint a magyar ingatlantulajdonosok szeretik saját maguk meghatározni, hogy milyen kockázati elemeket tartalmazzon a lakásbiztosításuk. Előfordulhat azonban, hogy olyan káresemény ér minket, amire előzetesen nem is gondoltunk egészen addig amíg meg nem történt a baj. Mindenki életében történhetnek váratlan és kellemetlen események, az ezekből fakadó ismeretlen kockázatok rejtik a legnagyobb veszélyt.

Képzeljük el a következő szituációt: a szomszéd kutyája a kerítésünk alatt kiássa a földet, átszökik az udvarunkba és megrágja, tönkreteszi a kerti bútorokat, a sporteszközöket vagy akár a kert karbantartásához használt eszközöket. Sokan azt gondolnák, ezt a szituációt csak úgy lehet megoldani, ha rá tudjuk bizonyítani a kutyusra a csínytevést, szomszédunktól pedig követeljük, hogy fizesse meg háziállata által okozott kárt.


Fontos azonban tudnunk, hogy már Magyarországon is találhatunk olyan, úgynevezett all-risk, azaz összkockázati biztosítást, amely ilyen esetben is segít. Tehát nem csak a klasszikus káresemények (mondjuk egy ablak betörése, csőtörés, stb.) ellen véd, hanem sokkal szélesebb körű, komplexebb megoldást nyújt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikus lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodnunk a biztosító által meghatározott biztosítási események és kizárások (azaz a nem térülő események) sorában, hanem egy listában megtaláljuk azon káreseteket, amelyekre e szerződések nem vonatkoznak.

Miben segíthet az all-risk biztosítás?

Az all-risk biztosítás elsősorban azoknak ajánlható, akik sokféle káruk megtérítését várják el a biztosítótól, cserébe elfogadják az átlagosnál magasabb biztosítási díjat. Az ilyen fedezet azok számára jó megoldás, akik nem tudják pontosan meghatározni milyen kockázatokat éreznek veszélyesnek, hiszen ez a biztosított vagyontárgyakat ért bármilyen kárra fedezetet nyújt, a szerződési feltételekben meghatározott kizárások kivételével. Érdemes olyan all-risk biztosítást választanunk, amely tartalmaz felelősségbiztosítást is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kimondottan ajánlható az all-risk lakásbiztosítás azoknak, akik értékes bútorokat, szerszámokat tárolnak a kertjükben, a fészerben, vagy a pincében. Hasznos segítség lehet, ha hőszivattyú, napkollektor, szélturbina van az udvaron - ezeknél az értékes berendezéseknél kiemelten fontos a biztosítás.

A biztosítási események között általában megtalálható a napjainkban oly sok veszteséget okozó vihar, jégverés, felhőszakadás is. Kártérítést nyújtanak a leggyakrabban előforduló beázási károkra, üvegtörésre, de a rablás, kifosztás vagy a betöréses lopásra is. Ha betörés vagy ennek kísérlete során az épület is megrongálódik, akkor ezek helyreállítását is téríti a biztosító (a feltételekben meghatározottak szerint).

A vagyonbiztosítás biztosítási eseményei között megtalálhatjuk a tűz, árvíz, felhőszakadás, vihar, villámcsapás, villámcsapás indukciós hatása, jégverés, hónyomás, csőtörés, beázás, épületrongálás, földcsuszamlás, ismeretlen építmény, üreg beomlása, üvegtörés, robbanás, robbantás, betöréses lopás, rablás és kifosztás, lopás, kő- és földomlás, földrengés, idegen tárgyak rádőlése, idegen jármű ütközése, zárcsere káreseményeket. Nem mellékes, hogy ha esetleg meteor csapódna házunkba, az all-risk biztosítások általában erre is fedezetet nyújtanak.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 18:43
Emellett egy másik eset miatt figyelmeztetésben is részesítette a tévétársaságot a grémium. Bírságot...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?