20 °C Budapest

Feltámadt a K&H euróhitel: mától újra lehet igényelni

2010. február 15. 07:02

Mától ismét nyújt lakossági devizahitelt a K&H Bank, igaz csak az euró alapú lakáshitelek és ingatlanfedezetű személyi hitelek esetében. Ezzel feloldja a bank a devizahitelezés tavaly július 3-án bejelentett teljes felfüggesztesét.

A K&H 2010. február 15-től ismét elérhetővé teszi a K&H euró alapú lakáshitel és a K&H euró alapú ingatlanfedezetű személyi hiteleket magánszemély ügyfelei számára.

"Ahogy a K&H eddig is hangsúlyozta, folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci eseményeket, és ha szükséges, ezekre reagál. Az elmúlt időszak pozitív változásai, így a makrogazdasági környezet fokozatos javulása, a lakossági hitelezéssel kapcsolatos törvényi szabályozás szigorodása, valamint a szektorszintű önszabályozás hatására a K&H lakossági euró alapú hitelezésének felfüggesztéséről hozott korábbi döntését a mai nappal." - közölte a bank.

Mindemellett a K&H várakozásai szerint rövid-középtávon a forint jegybanki kamatszint folyamatos csökkenésével a piaci feltételű forinthitelek további teret nyernek.

Az euró alapú K&H üzleti feltételű lakáshitel induló kamata 7,99%, de 0,5%-os kamatfelár kerül felszámításra, ha az adós a kölcsönigényléskor egyáltalán nem rendelkezik magyarországi banknál vezetett lakossági folyószámlával, vagy nem éri el a legalább 3 havi számlamúltat. A kezelési költség mértéke alapesetben évi 1%, akárcsak a szerződéskötési díj. A késedelmi kamat mértéke 2,08%, a szerződésmódosítási kérelem díja 5 ezer forint, a módosítás 10 ezer forint. Az előtörlesztési díj 2%, maximum 35 ezer forint, a végtörlesztési díj 2%, maximum 250 ezer forint. Az egyéb díjtételeket a bank honlapján elérhető hirdetmény tartalmazza.

Az euró alapú K&H ingatlanfedezetű személyi hitel induló kamata 8,79%, de 0,5%-os kamatfelár kerül felszámításra, ha az adós a kölcsönigényléskor egyáltalán nem rendelkezik magyarországi banknál vezetett lakossági folyószámlával, vagy nem éri el a legalább 3 havi számlamúltat. A kezelési költség mértéke alapesetben évi 1%, a szerződéskötési díj viszont 1,5%. A késedelmi kamat mértéke 2,08%, a szerződésmódosítási kérelem díja 5 ezer forint, a módosítás 10 ezer forint. Az előtörlesztési díj 2%, maximum 35 ezer forint, a végtörlesztési díj 2%, maximum 250 ezer forint. Az egyéb díjtételeket a bank honlapján elérhető hirdetmény tartalmazza.

A bejelentés lezár egy több mint féléves korszakot a K&H-nál, amikor is a magyar nagybankok között egyedülálló módon csak forintban helyezett ki új lakossági hitelt a pénzintézet. Ebben szerepe volt az anyabanki források megdrágulásának (ne feledjük, a KBC-nek nagy veszteségei keletkeztek mind hitelezésében, mind értékpapír-állományában) és a devizahitelezés kockázatait kézzelfoghatóvá tévő első féléves árfolyammozgásoknak is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az euróbevezetés reménybeli közeledésével és a bankközi forintforrások továbbra is fennálló viszonylagos drágaságával (a jegybanki alapkamat ill. a BUBOR még mindig 6% körül mozog), valamint az árfolyamvolatilitás mérséklődésével vonzóak lehetnek az ügyfelek számára az euróhitelek, miközben svájci frank alapú lakáshitelt még mindig csak kevés bank nyújt.

Nem valószínű azonban, hogy a K&H a hitelezés radikális fellendítését tervezné (még sikeres betétgyűjtés mellett sem teszi ezt lehetővé a hitel-betét arányra való fokozott odafigyelés és a még mindig rendkívül korlátozott lakás-hitelkereslet), és a kondíciókból fog kiderülni az is, mennyit akar nyerni az euróhitelezés újbóli beindításán a bank (a szeptember végén bejelentett kedvező kamatozású forinthitelen vélhetően nem túl sokat keresett).

Ami általában az euróhitelezést illeti, a forint közeljövőben várható erősödését feltételezve akár még nyerhetnek is az ügyfelek a törlesztőrészleteken, miközben érdemi lakáshitel-támogatási rendszer híján a forinthitelek THM-jének továbbra is van néhány %-os hátránya az euróhitelekhez képest.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33