20 °C Budapest

Fény az alagút végén - hitelpiaci várakozások

2009. szeptember 23. 10:02

Bár a válságnak még nincsen vége, a lakáshitelezésben lazítás várható a bankok részéről. Az elmúlt egy év szigorú hitelezési politikája és a válság megfékezésére tett lépések ugyanakkor hosszabb távon éreztetik hatásukat - derül ki az Otthon Centrum Hitel Center elemzéséből.

Az MNB egyik friss elemzése szerint a bankok előrejelzései alapján a lakossági hitelezésben a szigorítások megállása várható, sőt, a jelenlegi gyakorlathoz képest némi enyhítés várható az év végéig. "Bár a válság előtti időszakra jellemzőnél visszafogottabban, de különféle akciók indítása várható az év utolsó negyedében. Ezek elsősorban különböző egyszeri díjak elengedését, mérséklését, illetve a válság első hónapjaiban szigorúbb hitelbesorolást kapott települések kevésbé kockázatos kategóriába sorolását jelentik." - mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

"A hitelfelvevők számára bizakodásra adhat okot emellett a forint árfolyam utóbbi hónapokban mutatott stabilitása is. A legalább egy éve rendben, késedelem nélkül fizető adósokat mindemellett hitelkiváltásra ösztönzik a bankok, nekik mindenképpen érdemes érdeklődniük, hogy kaphatnak-e kedvezőbb feltételeket a meglévő szerződésük helyett." - tette hozzá Bánfalvi László.

Az Otthon Centrum Hitel Centere szerint azonban nem várható enyhülés a konzervatív hitelezési arányokban. Ezek az arányok azt jelzik, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan értékéhez mérten mennyi hitel adható; ezeket jelentősen lecsökkentették a bankok tavaly ősszel.

A válság egyik legszembetűnőbb hatása kétség kívül a hitelek devizanem-szerinti átrendeződése. Az MNB jelentése szerint az euró alapú lakáshitelek térnyerése látványos volt az év első felében. Az ügyfeleknek jó hír, hogy ennek megfelelően, a bankok májusban elkezdték leszorítani az euró alapú hitelek kamatait. Az átlagos ráta így júliusban 7,43%-on állt. Forinthiteleknél hasonló a tendencia, itt 11,81% volt az átlagos ráta.

A biztató jelek ellenére sem könnyű egyértelműen előre jelezni a hitelpiac következő egy évét. Az igencsak rosszul teljesítő első félév után, az év hátralevő részében ugyanakkor a bankok jellemzően felívelő szakaszt várnak a lakáshitelezésben, és megmozdulhat a szabad felhasználású hitelek piaca is. Akik ugyanis eddig kivártak az ingatlanvásárlással és az ahhoz kapcsolódó hitelfelvétellel, azok a stabilabb forintárfolyamra, illetve a gazdaságról egyre gyakrabban érkező pozitív hírekre reagálva most bátrabban léphetnek.

Kérdés viszont, hogy az októberben bevezetendő, új lakásokra felvehető, államilag támogatott hiteltípus mennyit lendíthet a július óta igencsak visszaeső forgalmon. Erre többen várakozással tekintenek, azonban megállapítható, hogy a szigorú feltételek következtében nem várható roham ezen hitelekért. Több korlát közül kettőt emelnénk ki: egyrészt hogy csak új lakásra lehet igénybe venni, másrészt a minimális önerő 50%. Ebből egyértelművé vált, hogy igazi alternatíva a lakásvásárlásra továbbra is a piaci kamatozású hitel, ami igen széles körben elérhető, akár forint akár deviza alapon. Hosszabb távon viszont a bankok oldaláról egyértelműen optimizmusra adhat okot a nemrég megjelent kalkuláció, miszerint ma hazánkban a lakásállománynak 38%-a jelzáloggal terhelt, ami bőven alacsonyabb a nyugati országok mutatójánál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Az egyes bankokat megvizsgálva, látszik, hogy az elmúlt szűk egy évben kétpólusúvá vált a hitelpiac. Tőkehelyzetük, óvatosságuk, illetve az anyacég stratégiája alapján a hitelintézetek két csoportra oszthatóak: amelyek akarnak hitelezni, tehát a válság adta lehetőségeket piacszerzésre használják, illetve, amelyek csak a meglévő portfoliójukat kezelik, minél nagyobb biztonságra törekedve." - hangsúlyozta Bánfalvi László. Ha potenciális ügyfélként szeretnénk tisztában lenni azzal, hogy vajon melyik banknál kaphatjuk a legkedvezőbb elbírálást, vagy meglévő hitelünket szeretnénk kedvezőbb konstrukciójúra váltani, érdemes hitelközvetítőhöz fordulni, hiszen ők naprakész információval rendelkeznek a bankokról.

Az értékbecsléseknél is nagy különbségek adódhatnak az egyes bankok között. Nem elég a publikus kondíciólistákat végigböngészni, és az alapján bankot választani. Előfordulhat, hogy egy bank - bár hitelkondíciói nem a legvonzóbbak - a többieknél magasabb hitelfedezeti értéket állapít meg az ingatlanra, amire így, a kondíciók kis eltérése esetén, akár a legmagasabb hitelösszeget kaphatjuk az összes bank közül. A jó bankválasztással tehát egyértelműen sokat nyerhetünk.

Bánfalvi László szerint üdvözlendő a nagy bankok többsége által a múlt héten aláírt etikai kódex. Az új szabályok betartásának folyamatos és teljes körű biztosítása azonban nagy feladatot róhat a nagyobb bankokra. "Reményeim szerint a kódex alkalmazása kihatással lesz majd a hitelközvetítői piacra is, és gyorsítani fogja annak tisztulását." - tette hozzá a szakértő.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm