8 °C Budapest

Megúszható lesz az árfolyamnyereség-adó?

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 10:45

Adócsökkentéssel ösztönözné a hosszú távú lakossági megtakarításokat a kormány. Emellett enyhítene a vállalkozásoknak adott adókedvezmények megtartásának feltételein, és egy sor jogi kiskaput bezárna a Pénzügyminisztérium a tegnap az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosításával. A tervezet az adótörvények jelentős részét érinti - derül ki a minisztérium törvényjavaslatából.

A tartós befektetésből származó jövedelmeket a jelenlegi 20%-os mértékű, hozam után számított adó helyett csupán 10% illetve 0% adó terhelné a jövőben. A 10%-os adót abban az esetben kellene fizetni, ha a megtakarítás eléri a 25 ezer forintot, és legalább 3 évre szól befektetési szolgáltatónál vagy hitelintézetnél. A 0% arra az esetre vonatkozna, amikor 5 éves lekötési konstrukciót választ az adózó magánszemély, vagy a hároméves lekötési periódus után meghosszabbítja megtakarításának futamidejét újabb két évvel, és az rendben ki is fut.

Ha viszont a magánszemély a 3 éves lekötési időszak vége előtt törné fel a megtakarítását, a fizetendő adó mértéke 25%-ra ugrana. A harmadik év letelte után az 5 éves megtakarítások feltöréséért már nem a 25%-os, hanem a kedvezőbb 10%-os kulccsal adóznának a megtakarítások - áll a törvényjavaslatban.

A javaslat meghatározza azon megtakarítások körét, amelyekre az új feltételek érvényesek lennének. Ezek: a kamatozó bankbetétben és takarékbetétben forintban elhelyezett megtakarítások, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekben forintban denominált eszközök és olyan forintban denominált pénzügyi eszközök, amelyek hozama egyébként kamatjövedelemnek minősülne (pl. állampapír, befektetési jegy).


A kedvező befektetői környezet kialakítása érdekében a PM kiterjesztené a jelenleg csak tőzsdei ügyletekre vonatkozó kedvezőbb adózási szabályokat a tőzsdén kívüli ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre is. E szerint a jelenlegi 25%-os adó helyett, az ilyen ügyleteken elért nyereségek után a jövőben csupán 20% adót kellene fizetni, és lehetővé válnának az ügyleti eredmények adóéven belüli egymással szemben történő elszámolhatósága, illetve a veszteségek adóévek közötti elszámolhatósága.

A javaslat könnyítene a fejlesztési adókedvezmények igénybevételének feltételein is. 2010-től már a vállalkozások bérköltségre és létszámra tett vállalásait nem csupán a beruházás megkezdése előtti adóévhez lehetne viszonyítani, hanem a beruházás előtti három adóév átlagához is. Továbbá - a válságra való tekintettel - nem veszítené el a fejlesztési adókedvezményre vonatkozó jogosultságát az a vállalkozás, amelyik az idén és jövőre nem képes teljesíteni a létszám vagy bérköltségre tett vállalásait, és ezekben az években nem veszi igénybe a megítélt adókedvezményeket. A felfüggesztés ideje nem számít bele az adókedvezmény 10 éves időtartamába.

A jelenleg még APEH engedélyhez kötött veszteségelhatárolás a jövő évtől az adminisztráció egyszerűsítése érdekében (a feltehetően nagyszámú beérkező kérelmek miatt) nem lenne engedélyköteles, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvénymódosítási javaslatot. Az egyéni vállalkozókra is vonatkozó veszteségelhatárolásra akkor lesz lehetőség, ha a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett.

A módosító javaslat bezárná az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságok adásvételében meglévő illetékfizetési kiskaput, ugyanis a módosítások életbelépését követően ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak kell tekinteni azon cégeket is, amelyek csupán más társaságokon keresztül közvetve tulajdonolják az ingatlant. Ezeken kívül a javaslat tartalmaz több, az egyéni cég cégforma bevezetése miatt szükséges törvénymódosítási pontot is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?