22 °C Budapest

Megúszható lesz az árfolyamnyereség-adó?

Pénzcentrum
2009. szeptember 22. 10:45

Adócsökkentéssel ösztönözné a hosszú távú lakossági megtakarításokat a kormány. Emellett enyhítene a vállalkozásoknak adott adókedvezmények megtartásának feltételein, és egy sor jogi kiskaput bezárna a Pénzügyminisztérium a tegnap az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosításával. A tervezet az adótörvények jelentős részét érinti - derül ki a minisztérium törvényjavaslatából.

A tartós befektetésből származó jövedelmeket a jelenlegi 20%-os mértékű, hozam után számított adó helyett csupán 10% illetve 0% adó terhelné a jövőben. A 10%-os adót abban az esetben kellene fizetni, ha a megtakarítás eléri a 25 ezer forintot, és legalább 3 évre szól befektetési szolgáltatónál vagy hitelintézetnél. A 0% arra az esetre vonatkozna, amikor 5 éves lekötési konstrukciót választ az adózó magánszemély, vagy a hároméves lekötési periódus után meghosszabbítja megtakarításának futamidejét újabb két évvel, és az rendben ki is fut.

Ha viszont a magánszemély a 3 éves lekötési időszak vége előtt törné fel a megtakarítását, a fizetendő adó mértéke 25%-ra ugrana. A harmadik év letelte után az 5 éves megtakarítások feltöréséért már nem a 25%-os, hanem a kedvezőbb 10%-os kulccsal adóznának a megtakarítások - áll a törvényjavaslatban.

A javaslat meghatározza azon megtakarítások körét, amelyekre az új feltételek érvényesek lennének. Ezek: a kamatozó bankbetétben és takarékbetétben forintban elhelyezett megtakarítások, az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekben forintban denominált eszközök és olyan forintban denominált pénzügyi eszközök, amelyek hozama egyébként kamatjövedelemnek minősülne (pl. állampapír, befektetési jegy).


A kedvező befektetői környezet kialakítása érdekében a PM kiterjesztené a jelenleg csak tőzsdei ügyletekre vonatkozó kedvezőbb adózási szabályokat a tőzsdén kívüli ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre is. E szerint a jelenlegi 25%-os adó helyett, az ilyen ügyleteken elért nyereségek után a jövőben csupán 20% adót kellene fizetni, és lehetővé válnának az ügyleti eredmények adóéven belüli egymással szemben történő elszámolhatósága, illetve a veszteségek adóévek közötti elszámolhatósága.

A javaslat könnyítene a fejlesztési adókedvezmények igénybevételének feltételein is. 2010-től már a vállalkozások bérköltségre és létszámra tett vállalásait nem csupán a beruházás megkezdése előtti adóévhez lehetne viszonyítani, hanem a beruházás előtti három adóév átlagához is. Továbbá - a válságra való tekintettel - nem veszítené el a fejlesztési adókedvezményre vonatkozó jogosultságát az a vállalkozás, amelyik az idén és jövőre nem képes teljesíteni a létszám vagy bérköltségre tett vállalásait, és ezekben az években nem veszi igénybe a megítélt adókedvezményeket. A felfüggesztés ideje nem számít bele az adókedvezmény 10 éves időtartamába.

A jelenleg még APEH engedélyhez kötött veszteségelhatárolás a jövő évtől az adminisztráció egyszerűsítése érdekében (a feltehetően nagyszámú beérkező kérelmek miatt) nem lenne engedélyköteles, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvénymódosítási javaslatot. Az egyéni vállalkozókra is vonatkozó veszteségelhatárolásra akkor lesz lehetőség, ha a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezett.

A módosító javaslat bezárná az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságok adásvételében meglévő illetékfizetési kiskaput, ugyanis a módosítások életbelépését követően ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak kell tekinteni azon cégeket is, amelyek csupán más társaságokon keresztül közvetve tulajdonolják az ingatlant. Ezeken kívül a javaslat tartalmaz több, az egyéni cég cégforma bevezetése miatt szükséges törvénymódosítási pontot is.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05