12 °C Budapest

15 dolog, amit tudni kell a válságról - Nem csak a sztárbankárok szívnak!

Pénzcentrum
2008. október 9. 05:55

Ma már nem csak a pénzügyi szaklapok vannak tele a válsággal foglalkozó írásokkal, hanem a szélesebb körnek szánt, akár ingyenesen osztott újságok is címlapon hozzák a sztorit: gazdasági válság van! Az utca embere annyit már biztosan tud, hogy mostanában nem mennek éppen fényesen a bankárok dolgai, nem árt azonban kicsit összeszedettebben áttekinteni, hogy mitől is sikerült eljutni a jelenlegi áldatlan állapothoz, és mire számíthatunk most. Nem mint sztárbankárok, hanem mint "egyszerű" emberek...

Minden az olcsó pénzzel kezdődött...

Az évtized elején az USA és Japán központi bankjai szokatlanul alacsonyan tartották az irányadó kamatlábat, hogy segítsék a vergődő gazdaságot. (A Federal Reserve által meghatározott ráta a 2000-es 6,5%-ról 1%-ra csökkent 2003 közepére.) Az alacsony kamatok az olcsó hiteleken keresztül megnövelték az ingatlanpiaci keresletet, ezáltal komoly ingatlan áremelkedést váltottak ki.

Megjelent korunk pestise, a másodrendű hitel

A bankok tovább táplálták az ingatlanpiaci drágulással kapcsolatos spekulációkat, mivel szinte mindenkinek adtak hitelt, aki igénylést nyújtott be. Előbb-utóbb azok is hitelhez jutottak, akik normál minősítés után elutasítással kellett volna, hogy szembenézzenek. Ezeket a hiteleket végül értékpapírosították és komoly befektetőknek értékesítették. Mivel a hitelportfoliókat biztosítótársaságok biztosították, ezért a kreált értékpapírok a hitelminősítőktől kiemelkedő besorolást kaptak.

Megfertőződött a világgazdaság

Az értékpapírosítás által olyan befektetők is kitették magukat a másodrendű hitelek kockázatainak, akik azt sem tudták igazán, hogy mit vásároltak.

Láncreakció indul az ingatlanpiacról

Az amerikai Fed 2003-ban emelni kezdte a rövidtávon irányadó kamatszintet, melynek eredményeként a ráta 2006 nyarára 5,25%-ra kúszott fel. A kamatemelés eredményeképpen a változó kamatozású jelzáloghitelek (általában a másodrendűek ilyenek voltak) törlesztőrészletei megugrottak, majd 2006 júliusában az USA-ban megállt az ingatlanpiaci áremelkedés. Az ingatlanok értékének csökkenésével egyre többen kerültek olyan helyzetbe, hogy magas finanszírozási aránnyal megvásárolt ingatlanjuk már kevesebbet ért, mint amennyivel még tartoztak a banknak. Ilyen helyzetben a nemfizetési arány értelemszerűen megnőtt.

Riadót fújtak a hitelminősítők

A helyzet komolyságát észlelve a hitelminősítők a korábban AAA besorolásba helyezett értékpapírokat (amikbe a hitelköveteléseket csomagolták) hamar bóvli státuszba fokozták le, ezáltal rengeteg intézmény találta magát olyan helyzetben, hogy a biztosnak hitt befektetése gyakorlatilag a mögöttes kockázat miatt korántsem ér annyit, mint amennyire számított. Mivel senki nem tudta, mennyit is érnek ezek a papírok, eladni szinte alig lehetett őket.

Nincs mese, jöhettek a leírások

Mivel a számviteli szabályok előírják, hogy a bankok és befektetési társaságok piaci értéken tartsák nyilván eszközeiket, kénytelenek voltak leértékelni az említett értékpapírokat. Mivel a papíroknak valós piaca nem volt, így szép fokozatosan jöttek az egyre nagyobb leírások, melyek végül komoly hullámmá erősödtek.

Hoppá, kevés a tőke a pénzintézeteknél

A portfolió minőségének romlása természetesen oda vezetett, hogy a befektetési bankok egyre komolyabb leírásokat eszközöltek. Amennyiben a hitelköveteléseket összesítő értékpapírokat reálisan értékeljük, máris nem tűntek olyan fényesnek a banki mérlegek...

Időzített bomba: a bizalomnak lőttek

Mivel egyre több befektetőnek esett le, hogy a biztonságosnak hitt bankrészvényei mögött valóságos időzített bomba ketyeg, elkezdtek megszabadulni a részvényektől. Azok a bankok, melyek rutinszerűen hiteleztek egymásnak ultra rövidtávra, egyszercsak egymással szemben is elvesztették a bizalmat, mivel nem voltak biztosak benne, mennyit is ér a másik fél biztosítéka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jöttek a bedőlések

Az elsőként bedőlő bankok között volt a kaliforniai IndyMac, mely élen járt a másodrendű jelzáloghitelezésben. A sort a Countrywide, a legnagyobb jelzáloghitelező folytatta, mely eladta magát a Bank of Americának, hogy elkerülje a fizetésképtelenséget. A sort meglehetősen patinás nevekkel lehetne folytatni, de nézzük inkább mi következett.

Befagytak a hitelek

Szeptemberre gyakorlatilag befagyott a bankközi rövidtávú hitelpiac, és a bankok a központi banktól kapott komoly összegeket sem pumpálták a rendszerbe, hiszen mindenki a saját házatáján igyekezett kicsit rendet tenni, a legrosszabbra készülve.

A kormányzat közbelép

Hiába a kamatcsökkentés és a bepumpált dollár milliárdok, megmentett pénzintézetek, a bizalom nem áll helyre egykönnyen. A Lehman Brothers szeptember közepi csődje, a Merrill Lynch értékesítése és a világ legnagyobb biztosítójának, az AIG-nek a megmentése önmagáért beszél: nem két perc lesz rendet tenni a megfertőződött pénzügyi szférában.

Bedobják a mentőövet

A Bush kormányzat több százmillió dollárnyi fertőzött eszközt felszívna, csak hogy a pénzintézetek mérlegei egészségesebbek legyenek. A tervek szerint az értéküket visszanyerő eszközöket végül értékesíti a kormányzat, így vélhetően azért nem buknak rajta olyan hatalmasat, mint elsőre tűnik.

Jöhetnek végre a stabil ingatlanárak?

2008-ban az év/év alapú ingatlanár csökkenés üteme lassul, az eladatlan ingatlanok mennyiségének növekedése pedig csaknem megállt. Az ingatlanpiaci stabilizálódás azért fontos, mert csakis ilyen helyzetben lehetne tisztán látni, hogy mekkora is a baj, az értékpapírosított hiteleknél mekkora nemfizetési aránnyal kell számolni normális körülmények között.

Még évekig érezhetjük az utórengéseket

A bankok ezidáig mintegy ezer milliárd dollárt veszítettek a rossz adósságok miatt a válságban, és számos szakértő szerint a végső veszteség ennek duplája lehet majd. A kevesebb tőke egyben azt is jelenti, hogy jóval megfontoltabban megy majd a hitelezés, így jelentősen lassulhat a gazdasági növekedés.

Mit kell most csinálni?

A pénzügyi pánikok idején a legtöbben képtelenek racionálisan gondolkodni. A mostani dráma végkimenetele talán még hetekig, hónapokig beláthatatlan lesz, addig pedig a legjobb komoly pénzügyi döntések nélkül kihúzni. (Utólag persze mindenki okos lesz, de ez már teljesen más kérdés...)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem