Megyegyeztek az EU pénzügyminiszterei, két és félszeresére nőhet az állami garancia!

Pénzcentrum
2008. október 8. 07:50

Az Európai Unió pénzügyminisztereinek tegnapi tanácskozásán megszületett a megállapodás arról, hogy a mostani 20,000 euróról 50,000 euróra nőhet a betétesek védelmére meghatározott minimális garanciahatár mértéke. A javaslatot a későbbiekben az Európai Bizottságnak is el kell fogadnia, amire minden esély megvan. Az utóbbi egy hétben egymást érték az európai országok kormányzati bejelentései, miszerint vagy korlátlanul biztosítják az állam a lakossági ügyfelek betéteit, vagy pedig a korábbi szintekhez képest lényegesen emelik az államilag garantált betétek maximális értékét.

A fokozatosan Európában is megjelenő válság egyre több országot sarkallt arra az elmúlt napokban, hogy erősítse a betéteseinek a védelmét. Az Európai Unióban a betéteket minimálisan 20,000 euróig biztosítani kell, azonban a Reuters értesülései szerint az Ecofin (EU pénzügyminisztereinek tanácsa) mai tanácskozásán megállapodott abban, hogy 50,000 euróra kell emelni a határt, amiről később fog formálisan dönteni az Európai Bizottság, ez pedig alapvetően változtatja meg a helyzetet, hiszen az országok többségében ez alatti állami garanciákkal találkozhatunk.


Előzmények

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az európai országok közül az előző héten Írország és most hétvégén Németország is bejelentette, hogy teljes körű garanciát vállalnak a lakossági bankszámlákra, miközben Ausztria is ezt tervezi, azonban csak az Ecofin tanácskozása után mondják ki a végső döntést. Most hétfőn a svéd kormány jelentette be, hogy az eddigi 250,000 svéd koronás betétbiztosítási határt a duplájára 500,000 koronára emelik, az angol pénzügyi felügyelet pedig 35,000 fontról 50,000 fontra emelte az állami garancia mértékét, ami 64,000 eurónak (12.5 millió forintnak) felel meg.

Az Ecofin bejelentése előtt a visegrádi országok közül a csehek például fontolgatták, hogy a jelenleg érvényben levő 25,000 eurós határ kétszeresére emelését, miközben a lengyel pénzügyminisztérium szóvivője is arra utalt, hogy tárgyalásokat folytatnak a minimum határ emeléséről, azonban egyelőre nem ismert az emelés nagysága. Szlovákiában az EU szabályoknak megfelelő minimális határ van érvényben, a mai napon szárnyra kaptak olyan hírek, hogy emelni fogják a határt, azonban a miniszterelnök Robert Fico szerint a szlovák bankrendszer stabil, és senkinek sem kell aggódnia a betéteiért.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?