18 °C Budapest

Tömegesen menekülnek majd a jenhitelből

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 16:00

Az eddig oly népszerű carry trade ügyletek romba dönthetik a befektetői piacok eddigi magabiztosságát. Európában a japán jen mellett a svájci frank is használatos az alacsony kamatozású hitel felvétele, azonban gondok előbbi deviza esetében jelentkezhetnek.


Elemzők szerint legalábbis az elkövetkező időszakban meglehetősen nagy változásokra lehet számítani a jen árfolyamában, ahogy a kisbefektetők, a hedge fundok, és egyéb spekulációs ügyleteket kötők csatlakoznak a fejvesztetten menekülőkhöz.

Carry trade (átvitt kereskedés)
A befektetés lelke, hogy alacsony kamatozású devizában veszünk fel hitelt, majd az abból származó pénzt a hitelkamatnál magasabb hozamot kínáló devizában fektetjük be.


Amellett, hogy a carry trade-del ügyletelők számára is fájdalmas lehet a japán jen árfolyamának emelkedése, a legrosszabbul a japán kisbefektetők járhatnak, illetve az utóbbi időben jelentős számban jelen lévő devizaspekuláns feleségek.

A félelmet a Times által idézett közgazdász, Toru Umemoto vélekedése indukálhatja, szerinte ugyanis a jen dollárral szembeni árfolyama a jelenlegi 109 jenes szintről 115-116 jenes magasságokba emelkedhet az év végéig.

Ez persze a hedge fund kezelőknek is rossz hírt jelenthet, hiszen számos ilyen alap alkalmazza ezt az eszközt. A piacon nagy szereppel bíró hedge fundok bukása, mint azt már néhány esetben tapasztalhattuk, sok jót nem hozhat.

Az elemzők rávilágítanak arra is, hogy az elmúlt hetek, hónapok hitelpiacokon tapasztalt válsága már több befektetőt is rávett arra, hogy kivonuljon jen-pozícióiból, igaz ez messze nem volt olyan mértékű, mint amekkorára a carry trade-ből való tömeges kivonulás alapján lehetne számítani.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Portfolio.hu

EZT OLVASTAD MÁR?