9 °C Budapest

Megszüntetnék az exporthitelezés korlátait...

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 08:45

Az Eximbank szeretné elérni, hogy a jelenlegi exporthitelezésre vonatkozó korlátozásokat szüntessék meg. Eddig ugyanis csak olyan termékeket lehetett finanszírozni, amikben a magyar beltartalom eléri az 50 százalékot, szolgáltatások esetén a 25 százalékot -írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szakemberek szerint viszont nem így kellene megszabni az exportfinanszírozás korlátait, hanem minden olyan kivitelt támogatni kellene, amihez nemzetgazdasági érdek fűződik.

Az Eximbank elnöke Csillag István szerint jövőre a magyar export két számjegyű növekedése várható, legfőképpen a volt szovjet köztársaságok, a Balkán, Kína és Dél-Amerika felé. A termékek szempontjából az egészségügyi, informatikai, és mezőgazdasági termékek és szolgáltatások exportja erősödhet a legjobban.

Az Eximbank az utóbbi időszakban egyre több új terméket biztosít az ügyfeleknek, most már lehetőség van olyan hitelek igénylésére is, amik a magyar cégeknek külföldi leányvállalat alapításához nyújtanak forrást, és idővel ez közvetlen exportot is generálhat.

A bevezetett új termékeknek köszönhetően ismét bővül a bank hitelállománya, a szeptember 20-i adatok szerint az állomány több mint 150 milliárd forint, ami megfelel a 2004-es szintnek, de várhatóan év végéig tovább fog növekedni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?