Bankkártyás csalások: mikor jön az ellenszer?

Pénzcentrum
2007. június 26. 11:00

A nagy nemzetközi kártyatársaságok továbbra is halogatják a kereskedelmi bankok mulasztása miatt bekövetkező károk áthárítását a pénzintézetekre, ami persze nem ösztönzi a bankokat a megfelelő biztonsági lépések megtételére - írja a Napi. 

A kártyakibocsátók a tervek szerint teljes mértékben áthárítanák azon visszaélések teljes költségét, melyek a bankok felkészületlenségéből származnak, vagyis abból, hogy Magyarországon mindezidáig csupán az OTP automatái alkalmasak a chippel ellátott plasztikok kezelésére.

Bár hazánkban már több kereskedelmi bank is rendelkezik chip elfogadására alkalmas ATM-ekkel és az OTP és a K&H chippel ellátott bankkártyákat bocsát ki, a lakossági bankok többsége a rengeteg plusz munkára és többletköltségre hivatkozva még nem tette meg a szükséges lépéseket.


 


Ugyanis nem elég csupán a chippel ellátott plasztikokat kibocsátani és az ATM-ket felkészíteni ezek elfogadására, a rendszer működtetéséhez szükséges licencet is meg kell szerezni, amely újabb jelentős összeggel növeli meg az amúgy is több milliós beruházás költségeit.

A CIB és az OTP is a jelenlegi ATM-ket felkészítése helyett, új automaták üzembe helyezését tervezi, amely számos új szolgáltatás nyújtását is lehetővé teszi majd a kereskedelmi bankok számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kérdés csupán az, vajon a globális szinten is egyre nagyobb méreteket öltő bankkártyás csalások milyen mértékben fogják felgyorsítani a telepítés folyamatát. A csalók ugyanis az egyre veszélyesebb vizekről inkább az atm-es készpénzfelvétel felé eveznek.

A problémát az jelenti, hogy hiába rendelkezik egy bankkártya chippel, ha az automata alkalmatlan annak kezelésére, mert az abban az esetben is végrehajtja a tranzakciót, ha észleli, hogy ott egy chipnek kellene lennie, és ennek ellenére csak a mágnes-csíkon találja meg a szükséges információt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?