12 °C Budapest

Lassult a hitelfelvétel - behúzta a vészféket a lakosság

Pénzcentrum
2007. június 8. 15:00

Míg hazánkban rohamos léptekkel növekszik a hitelkártya-tulajdonosok száma, addig az Egyesült Államokban a 2006 márciusi visszaesés után a Fed újra a hitelkártyák által generált hitelállomány csökkenését észlelte.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez az jelenti, hogy a elmúlt hónapban a tengerentúli hitelfelvevők több hitelkártya-adósságot törlesztettek vissza, mint amennyit termeltek, így mérsékelve a márciusi 7 százalékos megugrást, mely újabb 6,7 milliárd dollárral növelte a lakosság terheit.

A hitelkártya kölcsönök visszafizetési ütemének gyorsulása mögött az állhat, hogy az ilyen típusú hitellel elárasztott lakosság szeretne megszabadulni az óriási költséget jelentő hitelektől, akár azt is felvállalva, hogy a nagyobb kockázatot jelentő, de olcsóbb jelzáloghitelből finanszírozza a tartozást.

A hitelkártyák mellett lassuló ütemet mutatott fogyasztói hitelállomány növekedése, a fogyasztói hitelkihelyezés lassulásával egy időben pedig mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom is, mely arra enged következtetni, hogy a lassuló ingatlanpiac és a másodlagos jelzálogpiacon uralkodó helyzet miatt a középosztály óvatosabb politikába kezdett és visszafogta a kiadásait.

Ezzel ellentétben hazánkban jelenleg is nagymértékben nő a kibocsátott hitelkártyák száma, amely néhány hónapja elérte az egy milliót. Míg azonban a tengerentúlon a piac már elérte korlátjait, addig hazánkban még bőven van tere a növekedésnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?