15 °C Budapest

A hitelt is hitelre vesszük

Pénzcentrum
2007. május 30. 08:30

Megszorító csomag hatására visszaeső életszínvonalat sokan hitelből próbálják meg a "felszínen" tartani. Míg tavaly a szakemberek között is megoszlottak a vélemények, hogy a lakosság majd több hitelt vesz fel vagy összehúzza a nadrágszíjat? Mára már kiderült senki nem szert fukarkodni, eladósodni viszont annál inkább...

Az MNB adatai szerint a szokásos utolsó negyedévi hitelboom elmaradt 2006 végén, a megszorítások okozta riadalom nem volt túl nagy, és az idén az első negyedévben ismét rákapcsolt a lakosság, és bepótolta, amit elmulasztott. A negyedik negyedévben "csak" 300 milliárd forintnyi kölcsönt vettek fel az emberek, míg előtte 350 milliárdot, pedig az elmúlt években mindig a karácsony előtti időszakban fogytak a legjobban a hitelek. Igaz, az első negyedévben már 256 milliárd forintnyi kölcsönt adtak el a pénzintézetek - ötven százalékkal többet, mint tavaly, annyit, mint soha még ezelőtt - írja a Népszabadság.

A jegybank adatai szerint a lakosság által felvett új hitelek GDP-hez viszonyított aránya (figyelembe véve a szezonális tényezőket is) folyamatosan emelkedett 2006-ban, és 2007 első negyedévében meghaladta a 6,5 százalékot. Ez az érték eléri, illetve kismértékben meghaladja a 2003. évi maximumot, amikor a támogatott lakáshitelek iránti kereslet elérte a csúcsát. (Ráadásul a mutatót javítja, hogy időközben erősödött a forint, így csökkent a devizahitelek hazai valutában kimutatott állománya is.) A vita arról folyik, vajon mennyire adósodhat el a magyar lakosság, lesz-e baj a gyors hitelnövekedésből, vagy csupán a fejlődés egy normális fázisának vagyunk tanúi.

Ha azt nézzük, hogy a magyar háztartások által felhalmozott adósság a magyar nemzeti összterméknek csupán 26 százalékát teszi ki, míg a nyugat-európai országok hasonló mutatója 60 százalék felett van, úgy tűnhet, hogy a magyar hitelpiacnak még bőven van lehetősége növekedni. Az adósság és a jövedelem összevetése azonban eltekint attól, hogy nem annyira az adósság teljes összege, hanem a havi kamat és tőketörlesztés terheinek az adós jövedelméhez viszonyított aránya, ennek várható alakulása és lehetséges ingadozása határozza meg a fenntartható adósság mértékét.

Ha a magyar háztartások adósságát azok szabadon elkölthető jövedelméhez hasonlítjuk, akkor úgy tűnik, máris felzárkóztunk Európához, mivel ez az arány a magasabb hitelkamatok és az adósság rövidebb futamideje miatt már megközelíti az ottani 9-10 százalékot. Ez viszont a túl gyors eladósodás mellett érvelőket látszik igazolni. A várható folyamatok előrejelzéséhez azonban nem árt megnézni, hogy mi történt az unióhoz régebben csatlakozott Portugáliában és Spanyolországban, ahol 1995-ben megközelítőleg annyi volt a háztartások GDP-arányos adóssága és az adósság jövedelemarányos törlesztőrészlete, mint most Magyarországon. Ezekben az országokban 1999 és 2004 között a lakosság eladósodottsága a GDP 40 százalékáról 80 százalékára nőtt úgy, hogy a a havi törlesztőrészletek mértéke alig emelkedett a szabadon felhasználható jövedelemhez viszonyítva. Ehhez persze az is kellett, hogy az ingatlanfedezet mellett nyújtott, ezért alacsonyabb kamatú és hosszabb futamidejű hitelek aránya növekedjen. Ez a folyamat hazánkban már megindult, a jelzáloggal fedezett hitelek aránya 4 év alatt 63-ról 73 százalékra növekedett, az újonnan felvett hitelek 80-90 százaléka jelzálogalapú. Ezzel együtt növekedett a lakossági kölcsönök átlagos futamideje - 10 évről 12 évre. Ezért, bár a hitelállomány sokkal nagyobb, a törlesztés havi terhei kevésbé nőttek. (Ráadásul a magyar lakossági tulajdonban lévő ingatlanok 20 százalékát terheli jelzálog, míg Nyugat-Európában ez az arány eléri a 40-50 százalékot.)

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm