24 °C Budapest

A Budapest Lízing újabb 5 millió eurós uniós forrással támogatja a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztését

Pénzcentrum
2006. december 22. 11:08

A Budapest Bank csoporthoz tartozó Budapest Lízing Zrt. 5 millió euró értékű megállapodást kötött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), melynek eredményeként a Budapest Lízing tovább bővíti a vidéki mikro-, illetve kis- és középvállalkozások (kkv) számára kínált finanszírozási konstrukcióit. E megállapodás létrejöttével a Budapest Lízingnek lehetősége nyílik arra, hogy - az EBRD által biztosított 5 millió eurós hitelkeretet felhasználva - különböző lízingkonstrukciók formájában elérhetővé tegye az európai uniós támogatási forrásokat az ország kevésbé fejlett térségeiben működő kkv-k, így őstermelők, egyéni vállalkozók számára.

A finanszírozást az Európai Bizottság és az EBRD közös kkv finanszírozási program* vidékfejlesztési alprogramja biztosítja, melynek célja, hogy a vidéki vállalkozások fejlesztése, növekedése érdekében könnyítse a finanszírozási források elérhetőségét, és kedvezményes forrásokat biztosítson.

Az EBRD hitele azon 25 ezer fő alatti településeken bejegyzett és működő őstermelők, egyéni vállalkozók, illetve legfeljebb 100 főt foglalkoztató, s maximum 7 millió euró (mintegy 1,8 milliárd forint) éves árbevételű kkv-k számára érhető el, amelyeknek új beruházásaikhoz (így például szállítóeszközök, mezőgazdasági termelőeszközök vásárlásához) külső forrásra van szükségük. A vállalkozók az európai uniós támogatást forint, euró és svájci frank alapú konstrukcióban igényelhetik, a finanszírozott összeg felső határa legfeljebb 125 ezer euró (mintegy 32 millió forint) lehet. Az uniós támogatás felhasználása során a Budapest Lízing az ügyfelek igényeihez és anyagi lehetőségeihez igazodó, testre szabott ajánlatokat nyújt.

Báti Balázs, a Budapest Lízing Zrt. vezérigazgatója elmondta: "A Budapest Lízing számára jelentős szakmai elismerést jelent az EBRD partnerség, melynek segítségével a vidéki kis- és középvállalatok jelentős kedvezményekkel vehetnek igénybe termelőeszköz-lízing szolgáltatást a jövő évben is. Kiemelten fontos számunkra, hogy ezáltal a Budapest Lízing olyan vidéki, jellemzően kevésbé fejlett területek működő gazdálkodók és vidéki kisvállalkozások fejlődését tudja segíteni a kedvezményes konstrukciókkal, amelyek eddig nem pályázhattak ezen támogatási formára."

A Budapest Lízing 2003 óta partnere az EU/EBRD kkv finanszírozási programjának, amely keretében több mint 2 700 lízing ügyletet finanszírozott kkv ügyfeleknek. Ebből mintegy kétezer - 30 ezer eurónál kisebb értékű - mikro-lízing volt, amelyeket jellemzően szállítóeszközök (tehergépjármű, kamion), mezőgazdasági termelőeszközök és faipari berendezések vásárlására vettek igénybe az ügyfelek. A Budapest Lízing 2004 végén 20 millió euró értékű támogatási konstrukcióra szerződött az EBRD-vel, melyet 2005-ben további 5 millió euróval bővítettek. A ma aláírt megállapodással a magyar lízingpiacon a Budapest Lízing nyújtja a legszélesebb körben ezt a speciális, EU által támogatott finanszírozási formát, amellyel a vállalat tovább erősíti vezető pozícióját a termelőeszköz-lízing szegmensben.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. május 28. 07:01
Az Eurostat ábrája azt mutatja, hogy az uniós tagállamokban az összes online szállásfoglalás hány sz...
Összkép  |  2023. május 26. 23:41
Kolozsvár Európa egyik leggyorsabban fejlődő városa, 2026-ra készül el a város metrójának első szaka...
Kasza Elliott-tal  |  2023. május 26. 19:46
Tegnap a részvény-visszavásárlási aukción eladtam az összes Telekom részvényemet. 2017-ben vettem az...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 27. 19:17