2 °C Budapest

Bezárult egy újabb pénzeszsák

Pénzcentrum
2006. december 14. 09:00

Sikeresnek értékelték a szakemberek a hazai SAPARD-programot, annak ellenére, hogy a pályázók többsége határidőn túl kapta meg a támogatásokat - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 2000-2003 közt meghirdetett mezőgazdasági profilú vidékfejlesztési programra az unió 54 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, amit a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervből és kormányzati pénzből több mint tízmilliárd forinttal kiegészítettek. A 65,5 milliárdos keretre 8830 pályázat érkezett, amelyből 2656-ot támogattak, a többit forráshiány miatt el kellett utasítani.

A hazai SAPARD-támogatások több mint egyharmadát állattartó telepek, magtárak, zöldség-gyümölcstárolók építésére, másik harmaduk élelmiszer-ipari üzemek - vágóhidak, tejüzemek, borászatok - korszerűsítésére utalták ki, a fennmaradó részt a vidéki infrastruktúra- és falufejlesztési programok kapták. A szakképzési, a termelői csoportok megalakítását támogató, valamint az agrár-környezetvédelmi pályázatokat nem hirdették meg, mivel akkreditációjuk nem lett kész a kiírt határidőre.

Mivel a 2656 támogatott pályázatból már csak száznegyven projektnél nem zárult le az elszámolás, a SAPARD-hivatal létjogosultsága megszűnt és beolvadt az MVH-ba, a monitoring bizottság azonban a kiutalástól számítva öt évig ellenőrzi a támogatások rendeltetésszerű felhasználását. Eddig száztizenkilenc szerződést bontottak fel, ami a kiutalt támogatás viszszafizetését vonja maga után. A bizottsági ülésen felmerült: mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudják teljesíteni a szerződésben foglaltakat? Ebben az esetben van mód a szerződés módosítására, de a közbejött üzleti problémákat jelezni kell a bizottságnak, amelynek van módja a mérlegelésre, de ez nem jelenti azt, hogy a méltányosságot kimondó állásfoglalásukat Brüsszel is minden esetben jóváhagyja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?