24 °C Budapest

Nő a fizetési kockázat - mi lesz veled új év?

Pénzcentrum
2006. december 13. 14:16

Magyarország egyike azon négy európai országnak, melyekben növekedett annak kockázata, hogy a késedelmes-, vagy nem-fizetések miatt komoly problémák állhatnak elő, míg nyolc országban e kockázat csökkenése figyelhető meg. Ezt a kockázat alakulásával kapcsolatos helyzetet az Intrum Justitia által elvégzett legfrissebb "Európai Fizetési Kockázati Index" vizsgálat mutatja be. Az Intrum Justitia Európa vezető kintlévőség-kezelési szolgáltatást nyújtó cége.

Magyarország: A fizetési kockázat fenntartható növekedése


Magyarországon a fizetési kockázat 2006 őszén tovább növekedett, ezzel a 2004. évi tavaszi értékhez képest jelentősen magasabb kockázati szintet ért el. Riasztó látni, hogy a fizetési kockázat nem pusztán túl magas, de folyamatosan növekszik is. Ez a tendencia egyedülálló azon új EU- tagállamok körében, amelyek részt vesznek az Intrum Justitia fizetési kockázati kutatásaiban. Minden más gazdaság (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia) kockázati mérőszámai 2004. évi őszi adatokhoz képest pozitív irányban változtak. Magyarországon a szállítói tartozásokat 16,8 napi késedelemmel egyenlítik ki (2006. évi őszi adat; 2004. tavaszán: 15,1 napi), és a régen lejárt követelések (60 napnál régebben) aránya 17%-ról (2004. tavasz) 24%-ra emelkedett. A fizetési veszteség aránya is növekedett: míg a veszteség aránya 2004 tavaszán 2,3% volt, addig 2006 őszére ez a szám elérte a 2,9%-ot.

Fizetési kockázat Európában - Nyertesek és vesztesek


Magyarország mellett Olaszországban, Finnországban és Portugáliában is növekedett a fizetési kockázat, de Belgiumban, Svájcban és Lengyelországban figyelhetők meg a fizetési kockázattal kapcsolatos legjobb adatok, és Skócia, Anglia/Wales, Lettország, Németország és Spanyolország is pozitív tendenciát mutatnak. Ugyanakkor a Németországban megfigyelhető pozitív tendencia csak az üzleti szektor (B2B) újabb kockázatcsökkenésére vonatkozik, míg a B2C szektorra változatlanul a negatív tendencia érvényes. A magánszemélyek nem - vagy még nem - érzik a gazdasági növekedés pozitív következményeinek hatását, míg a munkaerőpiaccal kapcsolatos új kormányzati rendelkezések negatív hatásai már érződnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azonban a Belgiumban tapasztalható pozitív tendenciát is óvatosan kell kezelnünk. A pozitív irányú változás elsődlegesen az alacsonyabb fizetési veszteség aránynak (2004 tavaszán: 2,9%, 2006 őszén: 2,3%) és a vállalkozások gyorsabb fizetésének a következménye. A hatóságok is valamivel gyorsabban teljesítették fizetési kötelezettségeiket, mint tavaly tavasszal. Azonban úgy tűnik, hogy ez csak szezonális jellegű volt, ugyanis a Pénzügyminisztérium nemrég egy utasítást küldött az összes szakminisztériumhoz, melyben arra kéri őket, hogy a szállítói kifizetéseket csúsztassák át 2007 februárjára.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
MNB Intézet  |  2023. június 6. 10:18
Nem feltétlenül kell feladnia az emberiségnek a gazdasági növekedést azért, hogy 2050-re elérje a ki...
Kiszámoló  |  2023. június 6. 06:49
Az OTP Bank felvette a kesztyűt a Revoluttal szemben és ingyenes, középárfolyamon végzett devizavált...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?