Nő a fizetési kockázat - mi lesz veled új év?

Pénzcentrum
2006. december 13. 14:16

Magyarország egyike azon négy európai országnak, melyekben növekedett annak kockázata, hogy a késedelmes-, vagy nem-fizetések miatt komoly problémák állhatnak elő, míg nyolc országban e kockázat csökkenése figyelhető meg. Ezt a kockázat alakulásával kapcsolatos helyzetet az Intrum Justitia által elvégzett legfrissebb "Európai Fizetési Kockázati Index" vizsgálat mutatja be. Az Intrum Justitia Európa vezető kintlévőség-kezelési szolgáltatást nyújtó cége.

Magyarország: A fizetési kockázat fenntartható növekedése


Magyarországon a fizetési kockázat 2006 őszén tovább növekedett, ezzel a 2004. évi tavaszi értékhez képest jelentősen magasabb kockázati szintet ért el. Riasztó látni, hogy a fizetési kockázat nem pusztán túl magas, de folyamatosan növekszik is. Ez a tendencia egyedülálló azon új EU- tagállamok körében, amelyek részt vesznek az Intrum Justitia fizetési kockázati kutatásaiban. Minden más gazdaság (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia) kockázati mérőszámai 2004. évi őszi adatokhoz képest pozitív irányban változtak. Magyarországon a szállítói tartozásokat 16,8 napi késedelemmel egyenlítik ki (2006. évi őszi adat; 2004. tavaszán: 15,1 napi), és a régen lejárt követelések (60 napnál régebben) aránya 17%-ról (2004. tavasz) 24%-ra emelkedett. A fizetési veszteség aránya is növekedett: míg a veszteség aránya 2004 tavaszán 2,3% volt, addig 2006 őszére ez a szám elérte a 2,9%-ot.

Fizetési kockázat Európában - Nyertesek és vesztesek


Magyarország mellett Olaszországban, Finnországban és Portugáliában is növekedett a fizetési kockázat, de Belgiumban, Svájcban és Lengyelországban figyelhetők meg a fizetési kockázattal kapcsolatos legjobb adatok, és Skócia, Anglia/Wales, Lettország, Németország és Spanyolország is pozitív tendenciát mutatnak. Ugyanakkor a Németországban megfigyelhető pozitív tendencia csak az üzleti szektor (B2B) újabb kockázatcsökkenésére vonatkozik, míg a B2C szektorra változatlanul a negatív tendencia érvényes. A magánszemélyek nem - vagy még nem - érzik a gazdasági növekedés pozitív következményeinek hatását, míg a munkaerőpiaccal kapcsolatos új kormányzati rendelkezések negatív hatásai már érződnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azonban a Belgiumban tapasztalható pozitív tendenciát is óvatosan kell kezelnünk. A pozitív irányú változás elsődlegesen az alacsonyabb fizetési veszteség aránynak (2004 tavaszán: 2,9%, 2006 őszén: 2,3%) és a vállalkozások gyorsabb fizetésének a következménye. A hatóságok is valamivel gyorsabban teljesítették fizetési kötelezettségeiket, mint tavaly tavasszal. Azonban úgy tűnik, hogy ez csak szezonális jellegű volt, ugyanis a Pénzügyminisztérium nemrég egy utasítást küldött az összes szakminisztériumhoz, melyben arra kéri őket, hogy a szállítói kifizetéseket csúsztassák át 2007 februárjára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem