-1 °C Budapest

Nő a fizetési kockázat - mi lesz veled új év?

Pénzcentrum
2006. december 13. 14:16

Magyarország egyike azon négy európai országnak, melyekben növekedett annak kockázata, hogy a késedelmes-, vagy nem-fizetések miatt komoly problémák állhatnak elő, míg nyolc országban e kockázat csökkenése figyelhető meg. Ezt a kockázat alakulásával kapcsolatos helyzetet az Intrum Justitia által elvégzett legfrissebb "Európai Fizetési Kockázati Index" vizsgálat mutatja be. Az Intrum Justitia Európa vezető kintlévőség-kezelési szolgáltatást nyújtó cége.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarország: A fizetési kockázat fenntartható növekedése


Magyarországon a fizetési kockázat 2006 őszén tovább növekedett, ezzel a 2004. évi tavaszi értékhez képest jelentősen magasabb kockázati szintet ért el. Riasztó látni, hogy a fizetési kockázat nem pusztán túl magas, de folyamatosan növekszik is. Ez a tendencia egyedülálló azon új EU- tagállamok körében, amelyek részt vesznek az Intrum Justitia fizetési kockázati kutatásaiban. Minden más gazdaság (Cseh Köztársaság, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia) kockázati mérőszámai 2004. évi őszi adatokhoz képest pozitív irányban változtak. Magyarországon a szállítói tartozásokat 16,8 napi késedelemmel egyenlítik ki (2006. évi őszi adat; 2004. tavaszán: 15,1 napi), és a régen lejárt követelések (60 napnál régebben) aránya 17%-ról (2004. tavasz) 24%-ra emelkedett. A fizetési veszteség aránya is növekedett: míg a veszteség aránya 2004 tavaszán 2,3% volt, addig 2006 őszére ez a szám elérte a 2,9%-ot.

Fizetési kockázat Európában - Nyertesek és vesztesek


Magyarország mellett Olaszországban, Finnországban és Portugáliában is növekedett a fizetési kockázat, de Belgiumban, Svájcban és Lengyelországban figyelhetők meg a fizetési kockázattal kapcsolatos legjobb adatok, és Skócia, Anglia/Wales, Lettország, Németország és Spanyolország is pozitív tendenciát mutatnak. Ugyanakkor a Németországban megfigyelhető pozitív tendencia csak az üzleti szektor (B2B) újabb kockázatcsökkenésére vonatkozik, míg a B2C szektorra változatlanul a negatív tendencia érvényes. A magánszemélyek nem - vagy még nem - érzik a gazdasági növekedés pozitív következményeinek hatását, míg a munkaerőpiaccal kapcsolatos új kormányzati rendelkezések negatív hatásai már érződnek.

Azonban a Belgiumban tapasztalható pozitív tendenciát is óvatosan kell kezelnünk. A pozitív irányú változás elsődlegesen az alacsonyabb fizetési veszteség aránynak (2004 tavaszán: 2,9%, 2006 őszén: 2,3%) és a vállalkozások gyorsabb fizetésének a következménye. A hatóságok is valamivel gyorsabban teljesítették fizetési kötelezettségeiket, mint tavaly tavasszal. Azonban úgy tűnik, hogy ez csak szezonális jellegű volt, ugyanis a Pénzügyminisztérium nemrég egy utasítást küldött az összes szakminisztériumhoz, melyben arra kéri őket, hogy a szállítói kifizetéseket csúsztassák át 2007 februárjára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?