7 °C Budapest

The Economist: A forinton a sor?

Pénzcentrum
2006. augusztus 7. 17:14

Nemsokára más szemmel nézhetnek Magyarországra a befektetők - hívja fel a figyelmet a The Economist legújabb számának egyik cikke. Az angol közgazdasági hetilap szerint Magyarország több tekintetben is rosszabb helyzetben van, mint a nemrég mini-válságot átélt Dél-Afrika és Törökország, és úgy fogalmaz, "küszöbön áll a baleset". Az utóbbi időkben a feltörekvő országok egyre nagyobb pénzpiaci

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nemsokára más szemmel nézhetnek Magyarországra a befektetők - hívja fel a figyelmet a The Economist legújabb számának egyik cikke. Az angol közgazdasági hetilap szerint Magyarország több tekintetben is rosszabb helyzetben van, mint a nemrég mini-válságot átélt Dél-Afrika és Törökország, és úgy fogalmaz, "küszöbön áll a baleset".

Az utóbbi időkben a feltörekvő országok egyre nagyobb pénzpiaci problémákkal szembesültek, aminek köszönhetően az elmúlt hónapban a török, az indiai, a cseh, a szlovák és a magyar jegybank is kamatemelésre kényszerült. Ennek okai ismertek, az elmúlt két év amerikai és európai kamatemelései, illetve a legutóbbi japán kamatemelésnek köszönhetően jelentősen csökkent az elérhető kockázati felár, miközben ezen országokban jellemzően magas a folyó fizetési mérleghiánnyal és jelentős külső finanszírozási igénnyel küzdenek. Ebből a körből Magyarország még ki is emelkedik, hiszen a fizetésimérleg problémák magasabb államadósággal és költségvetési hiányával párosulva komoly kockázatokat rejtenek. Nem elég ugyanis a monetáris politikába vettet bizalom. Ez nem menthet meg egy gazdaságot a fiskális nemtörődömség hibáitól - figyelmeztet a hetilap -, majd hozzáteszi, a mesterségesen erősen tartott árfolyam ráadásul csak sietteti az utolsó ítéletet.

Arra, hogy a forintot eddig elkerülte a nagyobb válság, a lap szerint három ok képzelhető el. Lehet egyrészről, hogy csak a piac engedékeny annyira, hogy elnézze nekünk a fent részletezett problémákat, azonban ekkor valószínűleg a májusi és júniusi nyugtalanság már felkeltette volna az eladókat. Második okként felmerülhet, hogy Magyarország jövőbeli várható csatlakozása az euró-zónához védi a forintot, itt viszont ellenpéldaként szolgálhatnak a 90-es évek eleji olasz líra és angol font válsága. A legvalószínűbbnek a lap azt tartja, hogy a piac bizalmat szavazott az új kormánynak, amelyik sokszor hangoztatja elkötelezettségét az államháztartás rendbetételére.

Ez utóbbi esetben a kormány sikeresebb volt a piaci szereplőknél, mint az IMF szakértőinek meggyőzésében. A Valutalap kétségeit fejezte ki a kormány elkötelezettségét illetően, és arra figyelmeztetett, hogy a rövidtávú intézkedések csak rövidtávú megoldást hozhatnak, a gazdaság azonban továbbra is sérülékeny marad majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18