7 °C Budapest

Hoz-e forintgyengülést a csütörtöki EKB döntés?

Pénzcentrum
2006. április 3. 17:10

Fontosabb makroadatok hiányában a külső környezet alakulása befolyásolhatja igazán a forint árfolyamát a héten. A választás természetesen fokozott izgalom alapja a piacon, nagy újdonság a hét vége előtt nem várható. Döntő lehet az árfolyamok alakulása szempontjából az EKB kamatdöntése. A legutóbbi márciusi kamatemelést tartósabb forintgyengülés követte. Az EKB csütörtöki kamatdöntése lehet

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Fontosabb makroadatok hiányában a külső környezet alakulása befolyásolhatja igazán a forint árfolyamát a héten. A választás természetesen fokozott izgalom alapja a piacon, nagy újdonság a hét vége előtt nem várható. Döntő lehet az árfolyamok alakulása szempontjából az EKB kamatdöntése. A legutóbbi márciusi kamatemelést tartósabb forintgyengülés követte.

Az EKB csütörtöki kamatdöntése lehet az a konkrét esemény a héten, ami a forint árfolyamát érdemben befolyásolhatja. Bár a piac szerint az intézmény még nem emel kamatot, éles komment várható a döntés mellett. Ez a keményebb hangú közlemény felkészítheti a piacot a májusra várt tényleges szigorításhoz.

A legutóbbi EKB kamatemelést a forintárfolyam tartósabb gyengülése követte. A kamatkülönbözetre játszó befektetők számára a stratégiák ilyen körülmények között egyre kevésbé jövedelmezők, mely a forint iránti alacsonyabb keresletben csapódik le.


Az utóbbi napokban a fejlett piacokon érdemben emelkedtek a hozamok. Mind a dollár hozamok, mind az euró hozamok 30-40 bp-tal vannak magasabban mint az év elején. A piac viszonylag rövid időn belül a fejlett piacok további szigorítását (kamatemelések) árazza, mely a fejlődő piaci befektetésekre is érdemi hatással van. Több külföldi elemző ház arra számít, hogy az MNB is kamatemelésre kényszerül a következő negyedévben, hogy a forintgyengülésből származó inflációs nyomást enyhítse, a túlzott árfolyamgyengülést megakadályozza.

A külső környezet mellett természetesen fókuszált figyelem irányul a magyar választások kimenetelére, a fundamentumok várható alakulására is. Szinte biztosra vehető, hogy a választások előtt az MSZP nyitott a pénzcsapokon, ami a márciusi államháztartási hiány jelentős felduzzadását okozhatta. Ezzel az első negyedévben az éves deficitcél több mint fele teljesülhetett. A jövőre vonatkozóan jelentős a bizonytalanság, a Calyon elemzésében egy Fidesz kormánytól vár erősebb fiskális prudenciát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?