3 °C Budapest

Hoz-e forintgyengülést a csütörtöki EKB döntés?

Pénzcentrum
2006. április 3. 17:10

Fontosabb makroadatok hiányában a külső környezet alakulása befolyásolhatja igazán a forint árfolyamát a héten. A választás természetesen fokozott izgalom alapja a piacon, nagy újdonság a hét vége előtt nem várható. Döntő lehet az árfolyamok alakulása szempontjából az EKB kamatdöntése. A legutóbbi márciusi kamatemelést tartósabb forintgyengülés követte. Az EKB csütörtöki kamatdöntése lehet

Fontosabb makroadatok hiányában a külső környezet alakulása befolyásolhatja igazán a forint árfolyamát a héten. A választás természetesen fokozott izgalom alapja a piacon, nagy újdonság a hét vége előtt nem várható. Döntő lehet az árfolyamok alakulása szempontjából az EKB kamatdöntése. A legutóbbi márciusi kamatemelést tartósabb forintgyengülés követte.

Az EKB csütörtöki kamatdöntése lehet az a konkrét esemény a héten, ami a forint árfolyamát érdemben befolyásolhatja. Bár a piac szerint az intézmény még nem emel kamatot, éles komment várható a döntés mellett. Ez a keményebb hangú közlemény felkészítheti a piacot a májusra várt tényleges szigorításhoz.

A legutóbbi EKB kamatemelést a forintárfolyam tartósabb gyengülése követte. A kamatkülönbözetre játszó befektetők számára a stratégiák ilyen körülmények között egyre kevésbé jövedelmezők, mely a forint iránti alacsonyabb keresletben csapódik le.


Az utóbbi napokban a fejlett piacokon érdemben emelkedtek a hozamok. Mind a dollár hozamok, mind az euró hozamok 30-40 bp-tal vannak magasabban mint az év elején. A piac viszonylag rövid időn belül a fejlett piacok további szigorítását (kamatemelések) árazza, mely a fejlődő piaci befektetésekre is érdemi hatással van. Több külföldi elemző ház arra számít, hogy az MNB is kamatemelésre kényszerül a következő negyedévben, hogy a forintgyengülésből származó inflációs nyomást enyhítse, a túlzott árfolyamgyengülést megakadályozza.

A külső környezet mellett természetesen fókuszált figyelem irányul a magyar választások kimenetelére, a fundamentumok várható alakulására is. Szinte biztosra vehető, hogy a választások előtt az MSZP nyitott a pénzcsapokon, ami a márciusi államháztartási hiány jelentős felduzzadását okozhatta. Ezzel az első negyedévben az éves deficitcél több mint fele teljesülhetett. A jövőre vonatkozóan jelentős a bizonytalanság, a Calyon elemzésében egy Fidesz kormánytól vár erősebb fiskális prudenciát.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
MEDIA1  |  2023. január 27. 11:33
Mivel a PestiSrácok elszabolta a vele szemben meghozott jogerős bírósági ítélet végrehajtását a bíró...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?