Állami támogatás: ha utána hajítják, akkor sem kell a népnek !

Pénzcentrum
2005. október 18. 09:39

A lakáshiteleknél továbbra is a devizaalapú hitelek a "nyerők" a lakosság körében, míg az államilag támogatott hitelek népszerűsége gyorsan csökken. - közölte mai számában a Napi Gazdaság.

 
A lakáshiteleknél továbbra is a devizaalapú hitelek a „nyerők” a lakosság körében, míg az államilag támogatott hitelek népszerűsége gyorsan csökken. - közölte mai számában a Napi Gazdaság.
 
A KSH felmérése szerint az idei első félévben a lakáscélra felvett támogatott átlaghitel összege 4,8, a nem támogatotté 4,2 millió forint volt, míg egy évvel korábban ez 5,4 és 2,5 millió forintra rúgott, a tavalyi második félévben pedig 4,4, illetve 6,8 millió forint volt.
A felmérés szerint idén június 30-án a lakáshitelek állománya 2015 milliárd forintot tett ki. Magyarországon ez a GDP mintegy 10 százaléka. Az idei év első felében mintegy 55.200 lakáshitelt engedélyeztettek 241,5 milliárd forint értékben, a hitelek száma az előző évhez képest 14 százalékkal, összegük 10 százalékkal csökkent.
Szakemberek szerint évek óta mérséklődik az államilag támogatott kölcsönök aránya, miközben a deviza alapú hitelek térnyerése töretlen. Idén ez a folyamat még jobban felgyorsult, így az első félévben az engedélyezett lakáshitelek 36,4 százaléka tartozott a támogatott körbe, szemben az előző két félévben mért 74,2, illetve 47,3 százalékkal. A deviza hitelek súlya darabra 48, értékben pedig 55 százalék volt a teljes hitelállományon belül, az átlagos hitelösszeg pedig 5 millió forintra nőtt.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?