24 °C Budapest

Csak a devizahitel

Pénzcentrum
2005. október 14. 10:07

A háztartási (ezen belül külön a fogyasztási és lakáshitelezés), valamint a vállalati hitelezési részpiacok legfontosabb fejleménye valamennyi részpiacon a devizaalapú hitelezés további térnyerése - állapítja meg a jegybank.

A forint lakáshitelek növekedési dinamikája gyakorlatilag leállt (1%-os állománybővülés 2005 első féléve alatt), ugyanakkor a svájci frank hitelek összességében 87%-kal bővültek. A fogyasztási hitelek növekedésének motorját a szabad felhasználású jelzáloghitelek bővülése jelentette, melynek több mint 90%-a devizaalapú hitelhez köthető. Egyre több bank kínálatában jelenik meg a devizaalapon
folyósított személyi hitel is.

A belföldi hitelintézetek vállalkozói üzletágának teljesítménye messze alulmaradt az egyéb szektorokkal szembeni hitelezési tevékenységhez képest. A belföldi devizahitel-bővülés mellett a keresletbővülés jelentősebb része külföldön csapódott le.

A vállalatok devizában történő eladósodottsága további, jelentős mértékű növekedést mutatott. A félév során a
belföldi hitelbővülés már kizárólag a devizahitelekhez volt köthető, a vizsgált időszakban a forintállomány enyhe csökkenése indult meg. A nagyvállalati piac telítettsége folytán a hitelintézetek egyre aktívabbak a kisméretű vállalkozások hitelezésében is.

A gépjármű-hitelezést a csaknem kizárólag külföldi devizában történő finanszírozás jellemzi. A közelmúltbeli stabil árfolyam ellenére ebben a szegmensben növekednek a hitelezési veszteségek, ez a helyzet a makrogazdasági kockázatok realizálódása esetén súlyosbodhat.

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15