17 °C Budapest

Kamatboom- bekeményítenek a nagyok !

Pénzcentrum
2005. október 10. 12:00

A hitelfelvevőket óvatosságra intette a világ három legnagyobb jegybankja az Európai Központi Bank (ECB), az amerikai Federal Reserve (FED) és a Bank of Japan (BoJ). Közölte mai számában a Napi Gazdaság.

 
 
Leginkább a magas olajárnak köszönhetően megugró infláció miatt a nullához közelítenek a reálkamatok a három nagy gazdaságban, s a gyorsuló pénzromlással szembesülő bankárok az utóbbi időben egyre erőteljesebben figyelmeztetnek az árstabilitási kockázatokra.
Külföldi elemzők véleménye szerint a hármak azt is meg akarják akadályozni, hogy a magas infláció beépüljön a piacok hosszú távú várakozásaiba. Elemzők szerint a hitelfelvevőknek számolniuk kell azzal, hogy az elkövetkezendő hat-kilenc hónapban tetemes likviditás-visszavonás következik be a piacokon.
Az ECB immár 28 hónapja 2 százalékon tartja az alapkamatot, és a szakemberek úgy vélik, hogy a következő három-hat hónapban még nem lesz emelés, mert egy ilyen lépés ártana az amúgy is gyengélkedő gazdaságnak. A FED tavaly június óta tizenegyszer hajtott végre emeléssorozatot alkalmanként 25 bázispontos lépésekkel, és bár a legtöbb elemző korábban úgy gondolta, hogy véget ért az emelési hullám, de ma már szinte mindenki a 3,75 százalékos szövetségi kamatra számít. A BoJ négy éve gyakorlatilag a nulla közelében tartja az alapkamatot és növeli a likviditást a bankrendszerben, de ahogy a gazdaság kezd kikerülni a deflációs spirálból, zen minden bizonnyal változtatni fognak.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?