34 °C Budapest

3 milliárd eurónyi devizahitelt veszünk fel idén - "érzéki csalódás"

Pénzcentrum
2005. október 10. 15:53

Körülbelül 3 milliárd eurót tesz ki az az összeg, amit idén a lakosság és a vállalatok együttesen devizahitelként felvettek, illetve felvesznek. Ez érdemi és folyamatos forinterősítő hatású (mivel a devizahitelt forintra konvertálják és abban van a törlesztés), nem lehet azonban megbecsülni, hogy enélkül mennyi lenne a forint euróval szembeni árfolyama - mondta el Járai Zsigmond a mai jegybanki sajtótájékoztatón.


Az MNB elnöke jelezte, hogy ezen összegen felül vett fel az állam szintén mintegy 3 milliárd eurónyi összeget devizakötvény-kibocsátás formájában (bruttó 3.5 milliárd euró), de felhívta a figyelmet, hogy ez a tétel jelenik nem meg közvetlenül a devizapiacon, hiszen az MNB váltja át (ettől még forintkeresletet generál).

Járai az állam devizakötvény-kibocsátásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy összességében "érzéki csalódás" az alacsonyabb devizakamat-teher: hiszen maga az állam valóban alacsonyabb kamatokat fizet, de a felvett devizát forintra konvertálva azért, hogy a jelentős forintösszeg ne járjon inflációs feszültségekkel, a jegybanknak vissza kell azt "szívnia" (különböző sterilizációs eszközöket kell igénybe vennie, amelyek komoly költségekkel járnak). Ezek közül elsősorban a kéthetes jegybanki betét jön számításba. Ennek kamatterhe viszont megegyezik az irányadó magyar kamatszinttel. Az erre az eszközre kifizetett kamatteher sterilizációs költséget tesz ki, ami az MNB költségvetésében jelenik meg. Az állam tehát az MNB-re terheli a devizafinanszírozás bizonyos többletköltségeit. Járai emlékeztetett, hogy a tavalyi 70 milliárd forintos veszteség, amely a jegybanknál keletkezett, döntő mértékben a sterilizációs költségekre vezethető vissza.

A jegybank elnöke szerint nem csupán a fentiek miatt lenne helyesebb az állam forintban való eladósodása. A devizában való eladósodással ugyanis az állam - hasonlóan háztartásokhoz - árfolyamkockázatot fut. Járai szerint a jövő évi megnövekvő finanszírozási igényt (eddig gondoltnál lényegesen magasabb pénzforgalmi szemléletű hiány) jobb lenne a forintban való eladósodás felé tolni, de ebbe az MNB-nek csak igen korlátozott beleszólása van.

Járai elmondta, hogy akárki is veszi majd fel az ÁAK eredetileg 3 milliárd eurósra tervezett devizaforrását (mely várhatóan lényegesen kisebb lesz ennál, de egyelőre bizonytalan a sorsa), akkor is azt tartják célszerűnek, hogy az a konvertáláskor ne jelenjen meg közvetlenül a piacon.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 18. 15:22
 Az Arany Blende minden évben a legjobb filmelzetest keresi. Idén 46 tavaly bemutatott magyar filmhe...
Holdblog  |  2022. augusztus 18. 06:05
Korábban a HOLDBLOG-on már írtunk róla, hogy az orosz-ukrán konfliktus után Kína és Tajvan viszonyár...
Buxelliott  |  2022. augusztus 17. 10:45
Elérkezett az id, amikor helye és lehetsége is van a longnak. Megjelent a charton egy sokak által is...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?