2 °C Budapest

Megnyugodhatnak a devizahitelesek: változatlan svájci kamatszint (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 15:53

Az elemzői várakozásoknak megfelelően mai negyedéves monetáris felülvizsgálatakor változatlanul hagyta az irányadó kamatszintjének célsávját (0.25-1.25%) a svájci jegybank, és így az irányadó ráta (3 hónapos Libor) szintén nem változott, továbbra is 0.75%-on áll. Az emelkedő olajárak veszélyt jelentenek a gazdasági növekedésre, melyet a svájci intézmény nem kíván fokozni kamatemeléssel. Az inflációs nyomás ugyanis (egyelőre) kordában tartható. Mindez azt jelenti, hogy a magyar devizahitelesek terhei rövidtávon a svájci kamatszint miatt várhatóan nem nőnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jegybank továbbra is arra számít, hogy folytatódhat a gazdasági fellendülés az idei második félévben, az éves átlagos növekedési prognózis 1%-on maradt, ezzel együtt az intézmény kiemelt figyelmet szentel az olajárak alakulásának, illetve az ingatlanpiaci folyamatoknak. Az olajáremelkedés elsődleges hatása jelentkezik a bank negyedéves jelentésében: az idei évi átlagos inflációra vonatkozó prognózis az eddigi 1%-ról 1.2%-ra emelkedett. Jövőre 0.8%-ra mérséklődhet a pénzromlási ütem, míg 2007-ben 1.4%-ra emelkedhet. A bank szerint egyelőre nem figyelhetők meg másodlagos hatásai az olajár-emelkedésnek.

A Reuters múlt heti elemzői felmérésének készítésekor a 13 megkérdezett szakértő megosztott volt a mai döntést követő további kamatalakulás kérdésében: négy közülük még idén decemberig vár egy kamatemelést, míg 5 elemző szerint jövő márciusig, 3 szerint jövő júniusig, 1 megkérdezett szerint pedig akár jövő decemberig sem változik a ráta.

Érdemes végül a forint/svájci frank kurzus alakulására is vetni egy pillantást:

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?