Megnyugodhatnak a devizahitelesek: változatlan svájci kamatszint (2.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 15. 15:53

Az elemzői várakozásoknak megfelelően mai negyedéves monetáris felülvizsgálatakor változatlanul hagyta az irányadó kamatszintjének célsávját (0.25-1.25%) a svájci jegybank, és így az irányadó ráta (3 hónapos Libor) szintén nem változott, továbbra is 0.75%-on áll. Az emelkedő olajárak veszélyt jelentenek a gazdasági növekedésre, melyet a svájci intézmény nem kíván fokozni kamatemeléssel. Az inflációs nyomás ugyanis (egyelőre) kordában tartható. Mindez azt jelenti, hogy a magyar devizahitelesek terhei rövidtávon a svájci kamatszint miatt várhatóan nem nőnek.

A jegybank továbbra is arra számít, hogy folytatódhat a gazdasági fellendülés az idei második félévben, az éves átlagos növekedési prognózis 1%-on maradt, ezzel együtt az intézmény kiemelt figyelmet szentel az olajárak alakulásának, illetve az ingatlanpiaci folyamatoknak. Az olajáremelkedés elsődleges hatása jelentkezik a bank negyedéves jelentésében: az idei évi átlagos inflációra vonatkozó prognózis az eddigi 1%-ról 1.2%-ra emelkedett. Jövőre 0.8%-ra mérséklődhet a pénzromlási ütem, míg 2007-ben 1.4%-ra emelkedhet. A bank szerint egyelőre nem figyelhetők meg másodlagos hatásai az olajár-emelkedésnek.

A Reuters múlt heti elemzői felmérésének készítésekor a 13 megkérdezett szakértő megosztott volt a mai döntést követő további kamatalakulás kérdésében: négy közülük még idén decemberig vár egy kamatemelést, míg 5 elemző szerint jövő márciusig, 3 szerint jövő júniusig, 1 megkérdezett szerint pedig akár jövő decemberig sem változik a ráta.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Érdemes végül a forint/svájci frank kurzus alakulására is vetni egy pillantást:

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?