1 °C Budapest
Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Megszólalt az MNB: sokáig várhatjuk még az egyszámjegyű inflációt

2022. december 20. 16:05

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi, idei utolsó kamatmeghatározó ülésén. A mai döntés hátteréről és a monetáris politika jövőbeni stratégiáiról Virág Barnabás, a jegybank alelnöke tartott sajtótájékoztatót délután háromtól. Az MNB alelnöke az eseményen a jegybank legfrissebb inflációs prognózisát is ismertette.

A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint az inflációs pálya a szeptemberi várakozásokhoz képest magasabban alakult. Az infláció alappályánk szerint 2022-ben 14,5-14,7, 2023-ban 15-19,5, 2024-től pedig 2,3-4,5 százalék között várható. Értelemszerűen az alacsonyabb sávok egy olyan geopolitikai helyzethez kapcsolhatóak, ahol a háború rövid távon megoldódik, a magasabbak pedig egy olyan közeget jellemeznek, amiben elhúzódik a konfliktus. A fogyasztóiár-index 2023 végére jó eséllyel egyszámjegyű tartományba csökken, és 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba - ismertette Virág Barnabás az MNB rendkívüli tájékoztatóján.

A hazai GDP 2022-ben 4,5-5 százalékkal, 2023-ban 0,5-1,5, 2024-ben 3,5-4,5, 2025-ben 3-4 százalékkal bővül. A munkaerőpiac helyzete stabil, és a GDP lassulásához mérten várhatóan a korábbiaknál kisebb kilengések jellemzik majd 2023-ban. Az új exportkapacitásoknak hála a külpiaci részesedésünk emelkedése és a nettó export javulása várható. A folyó fizetési mérleg javulása elindult. Aktuális előrejelzésünk szeptemberinél kedvezőbb képet, eszerint 2023-tól tovább mérséklődhet a folyó fizetési mérleg hiánya - folytatta a jegybank alelnöke.

A monetáris szigorítás a bankközi forintlikviditás szűkítésével tovább folytatódik. A Magyar Nemzeti Bank a mai napon azt a döntést hozta, hogy a következő hónapokban is biztosítja az energiaszámlához köthető, a piaci egyensúly eléréséhez szükséges devizalikviditási igényt. A szigorú kondíciók fenntartása pedig véleményünk szerint biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését. A Monetáris Tanács továbbra is folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, valamint az inflációs kilátások alakulását, és a kockázatok fokozódása esetén kész megtenni a megfelelő lépéseket - magyarázta az MNB alelnöke

A jövőre tekintve, a legtöbb elemzés szerint a globális inflációs csúcson talán már túllehetünk, de a konjunktúra érdemi lassulása még csak most következik és leginkább a 2023-as évet érintheti. Áttérve a hazai adatokra azt látjuk, hogy a havi átárazások mértéke továbbra is igen magas. Ebben volt egy csökkenő trend szeptemberben, ugyanakkor most az látszik, hogy az elmúlt hónapokban ismét magas értéket mutatott. Ebben továbbra is meghatározó az élelmiszerárak gyors emelkedése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az inflációs prognozisunkra térve, ugye novemberben is emelkedett és a decemberi adat még bizonyosan egy magasabb értéket fog hozni 

- árulta el Virág Barnabás. És ezt követően is az inflációs egy elnyújtott platóhoz lesz hasonlítható a jöbő év első felében. Az érdemi lassulás várhatóan 2023 közepétől indul meg. Számításaink szerint jó esélyünk van rá, hogy az éve utolsó hónapjaiban egyszámjegyű tartományba süllyedjen az infláció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
MEDIA1  |  2023. február 6. 11:16
Publicisztikai rovatot indít a Klubrádió a honlapján. A Szabadság Klubra keresztelt rovat Gábor Györ...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?