33 °C Budapest
Asian Tiger Mosquito (Aedes albopictus) extreme close up at 4X lifesize on sensor

Sokkoló intézkedést hoztak a horrorszúnyogok miatt Magyarországon: tényleg ekkora a para?

2024. június 17. 10:31

Hozzáférhetővé vált a QDENGA vakcina a piacvezetőmagán-oltóközpontnál.A Dengue láz terjedése napjainkban egyre fokozódó problémát jelentvilágszerte. A dengue-vírust szúnyogok terjesztik, legfőképp az egyiptomi csípőszúnyog de a más rokonfajok is, többek között az ázsiai tigrisszúnyog is- derül ki a Nemzetközi Oltóközpont közleményéből. 

Bár az esetek 80%-ban tünetek nélkül vagy enyhe influenza szerű tünetekkel zajlik, így sokan tesztelés hiányában nem is szereznek tudomást arról, hogy fertőzöttek voltak. Azonban a Dengue láz súlyossá is válhat, többszöri fertőződés esetén súlyos, vérzéses típusa is kialakulhat, erős fájdalommal járhat, illetve életveszélyes állapotot is okozhat. A Dengue-láz gyakorisága az elmúlt években az egyre jobban hozzáférhető egzotikus utazások miatt a turisták között is jelentősen megemelkedett, de Európa több országában behurcolt esetek is előfordultak már. 

A legjobb védekezés Dengue láz ellen a megelőzés. A szúnyogriasztó szerek használata vagy védőruházat nem ad minden esetben megfelelő védelmet, így szakorvosaink az oltás beadatását javasolják. A Nemzetközi Oltóközpont Váci úti magánrendelőjében június 5-től elérhető QDENGA vakcina két dózist követően ad védettséget a fertőzés ellen, amit 3 hónap különbséggel kell beadni. A korábban rendelkezésre álló oltóanyaggal ellentétben a QDENGA nem csak olyan pácienseknek adható akik már átestek Dengue fertőzésen, hanem olyanoknak is akik még sosem voltak érintettek ebben a témában.

Az oltás 4 éves kortól adható.  Mivel élő, gyengített kórokozós vakcináról van szó, ezért kizáró tényező többek közt a terhesség, szoptatás, vagy immunrendszeri megbetegedés. Az oltás beadását minden esetben részletes konzultáció előzi meg naprakész tudással rendelkező szakorvosainkkal, így biztonsággal indulhat el bármilyen távoli úticélra.

Pénzcentrum aktívan követi az fejleményeket a tigrisszúnyogok által okozott igen komoly betegség kapcsán. Számos cikkünkben foglalkoztunk már a témával, melyekben több aspektusból is megvizsgáltuk, hogy valójában milyen veszély les nyaranta a magyarokra. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem